Zupy z ziemniakiem w roli głównej
Grzybowa
40dkg ziemniaków
4 szklanki bulionu warzywnego
10dkg grzybów suszonych
2 pory
cebula
łyżeczka masła
2 łyżeczki gęstej śmietany
majeranek
pieprz,sól
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,gotować w bulionie do miękkości.Odcedzić,przecisnąć przez praskę,dodać do bulionu.
Grzyby starannie opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody,odstawić na 2-3 godziny a potem ugotować je do miękkości,wywar z grzybów dodać do bulionu.
Grzyby pokroić w paski
Oczyszczone i umyte pory pokroić w krążki.Cebulę obrać i posiekać.
Masło roztopić w garnku, dodać cebulę i krążki pora-zeszklić,dodać grzyby.Całość krótko podsmażyć.Następnie wlać bulion,zagotować.
Zupę doprawić solą i pieprzem,wlać śmietanę,stale mieszając, zagotować, posypać majerankiem.
Podawać z lanymi kluseczkami,łazankami lub grzankami.
Jesienna gulaszowa
1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
ok 8 szklanek wody
50dkg pomidorów
mały seler
2-3 marchewki
2 pietruszki
1 strąk papryki zielonej
1 strąk papryki żółtej
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki papryki w proszku(słodkiej)
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
posiekana natka pietruszki
sól,pieprz
Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę, pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w plasterki
Umyte mięso pokroić w kostkę(jak do gulaszu)
Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym tłuszczu,dodać mięso.Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym dodać warzywa,liść laurowy,kminek i wlać tyle wody aby przykryła zawartość garnka.
Całość dusić do 1 godziny od czasu do czasu mieszając.
Dołożyć ziemniaki, dodać tyle wody aby wszystkie składniki zupy były przykryte i gotować aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia,doprawić papryką,solą i pieprzem.Przed podaniem posypać natką pietruszki.