Klasyczny snobistyczny krem z kurczaka
wielu uważa to za danie snobistyczne, podawane tradycyjnie przy okazjach typu"imieniny cioci" W rzeczywistości jest to bardzo smaczna zupa,o wiele bardziej atrakcyjna niż typowy rosół z kurczaka.
50 dkg kurczaka (mogą być skrzydełka albo porcja rosołowa)
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
1 duża porcja włoszczyzny(bez kapusty)
1 łyżka mąki pszennej
sok z 1/2 cytryny
6 szklanek wody
sól,pieprz
szczypta gałki muszkatołowej(niekoniecznie)
przyprawa typu vegeta
1-2 łyżki masła
natka pietruszki, tymianek lub rzeżucha.
Włoszczyznę oczyścić,zetrzeć na grubych oczkach (lub pokroić w drobną kostkę)udusić na maśle.
Kurczaka umyć,dodać do jarzyn,zalać wodą i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
Gotować do miękkości.Odcedzić (warzywa można wykorzystać do sałatki)
Mięso obrać z kości,rozdrobnić(można przepuścić przez maszynkę lub zmiksować) i dodać do wywaru,wymieszać, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać,rozprowadzić kilkoma łyżkami ostudzonej zupy,dodać do zupy i zagotować,stale mieszając.
Śmietanę ubić z żółtkami i sokiem z cytryny,dodać do gotowej zupy,wymieszać.Raz jeszcze skontrolować smak.
Podawać w małych kamionkowych lub glinianych miseczkach, obficie posypując zieleniną.Podawać z dodatkiem groszku ptysiowego lub małych chrupiących grzanek z bułki.
Kurczakówka po gdańsku
50 dkg skrzydełek
1 duża porcja włoszczyzny(bez kapusty)
1 szklanka tłustego mleka
10 dkg drobnego makaronu (gwiazdki,zacierki)
6-8 szklanek wody
1/2 szklnki śmietany
2 łyżki mąki
puszka konserwowego groszku lub fasolki konserwowej
sól,pieprz,liść laurowy
3 ziarnka ziela
1-2 łyżki masła
posiekany koper
Włoszczyznę oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,udusić bez rumienienia na maśle.Dodać umytego kurczaka,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty,sól i zalać wodą.Gotować na średnim ogniu do chwili,aż mięso będzie miękkie.Mięso wyjąć,oddzielić od kości,rozdrobnić.Zupę zagotować,wrzucić makaron i gotować ok.5 minut na małym ogniu,stale mieszając.Dodać rozdrobnione mięso,groszek lub fasolkę i mleko.Skontrolować smak.Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem