Wątek otwieram na prośbę forumowiczki która ma zapas kaczek w zamrażarce
„Kaczka po pomorsku” to potrawa kaszubska, tradycja jej przyrządzania jest ściśle związana z klimatem, jaki od dawna panował na kaszubskiej ziemi. Kaszubi uprawiali głównie zboża, ziemniaki, marchew oraz warzywa, niestety klimat sprawiał, że uprawy były słabe, dlatego musiano je uzupełniać jajami, potrawami mącznymi oraz drobiem, w tym kaczką, która jest drugim ptakiem domowym hodowanym na Pomorzu (zaraz po gęsi). Kaszubi wypracowali sobie przepis na kaczkę, która pojawiała się na ich stołach przy okazji świąt, a była tradycyjnie nadziewana farszem z wieprzowiny. Warto dodać, że ponieważ kaczka przygotowywana na sposób kaszubski bywała nie tylko daniem głównym, ale i przekąską, pozbawiano ją kości, by ułatwić porcjowanie.
Kaczka po pomorsku
źródło: Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego
Składniki:
kaczka
podroby z kaczki
700-800 g chudego mięsa wieprzowego
2-3 jajka
bułka
pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa
Wykonanie: Kaczkę wydrylować z kości, namacerować przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Wymieszać mięso wieprzowe ze zmielonymi podrobami z kaczki, dodać namoczoną bułkę oraz żółtka, przyprawić. Na sam koniec dodać ubite białka. Farszem napełnić kaczkę (surową, po nocnym leżeniu), włożyć do niej jabłka (najlepiej szara reneta) i suszone śliwki. Zszyć kaczkę, włożyć do brytfanny, nakłuć, dodać trochę wody, obłożyć warzywami, jabłkami, śliwkami. Piec, w zależności od wielkości kaczki, 2 lub 3 godz. Potrawę można podawać jako danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Temp. początkowa 150°C-180°C. Po ok. 30 minutach pieczenia zwiększyć temp. do 200°C.
Składniki:
- 1 kaczka (1,8 kg)
- 2 łyżeczki soli, pieprz
- 250 g suszonych śliwek
- 1/4 l czerwonego wina
- 1/2 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g boczku
- 1/4 l bulionu mięsnego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1/4 l śmietany
Przygotowanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Posolić całą kaczkę, z zewnątrz i w środku i posypać pieprzem. Suszone śliwki bez pestek dusić w czerwonym winie tak długo, aż wino odparuje. Obrane jabłka pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne i wymieszać z sokiem z cytryny. Boczek pokroić w kostkę, wymieszać ze śliwkami i z jabłkami. Kaczkę napełnić nadzieniem i zaszyć. Kaczkę ułożyć w brytfannie, polać podgrzanym olejem i piec w piekarniku, często polewając sosem z pieczenia. Ewentualną resztę nadzienia można włożyć do brytfanny na 10 minut przed końcem pieczenia. Sos z pieczenia przecedzić, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować i doprawić do smaku.
Kaczka miodowo-ziołowa
Składniki:
- 1 kaczka (około 1,5 kg)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 cebule
- 600 g ziemniaków
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- szczypta piołunu
- 4 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 8 łyżeczek galaretki porzeczkowej
Przygotowanie:
Kaczkę w środku i na zewnątrz natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Opłukane ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulą i ziemniakami wymieszanymi z 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawami nafaszerować kaczkę i zaszyć. Kaczkę ułożyć w brytfannie grzbietem do góry i zalać centymetrową warstwą wody. Piec w piekarniku, a w połowie pieczenia odwrócić. Na dnie brytfanny stale powinna być warstwa płynu. Jabłka przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miód wymieszać z sosem sojowym i papryką. Po 45 minutach pieczenia wokół kaczki ułożyć jabłka. Od tej chwili mięso co 20 minut polewać polewą miodową.
Kaczka w jabłkach
Składniki:
- 1 kaczka
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soli
Na nadzienie do środka:
- 3–4 kwaśne jabłka
- majeranek
Na dodatek:
- 4–6 jabłek
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawić majerankiem i włożyć do kaczego brzuszka. Kaczkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec ok. 2 godzin w temp. 180 st. C. Gdy kaczka ma złocisty kolor, przykryć foremkę aluminiową folią. Po mniej więcej godzinie wziąć dwie łyżki tłuszczu, który się wytopił z kaczki i udusić na nim pokrojone jabłka. Przyprawić je sokiem z cytryny, cukrem i roztartym w dłoniach majerankiem. Na 40 minut przed końcem pieczenia wrzucić na blachę zawinięte w folię aluminiową ziemniaki w mundurkach. Przed podaniem przekroić je na pół, posolić i okrasić masłem.
Kaczka z sosem śliwkowym
Składniki:
- 1 kaczka
- 2 łyżeczki soli
- przyprawa 5 smaków (lub mały pęczek listków szałwii w wersji śródziemnomorskiej)
- 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone na duże kawałki
- 2 cebule, obrane i pokrojone na duże kawałki
- 2 łodygi selera naciowego (spokojnie może być kawałek zwykłego selera), grubo pokrojone
- główka czosnku, ząbki obrane i zgniecione
Na sos śliwkowy:
- 100 g cukru
- pół laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 dużych dojrzałych śliwek, odpestkowanych i posiekanych
- łyeczka skórki pomarańczowej
- mała szczypta kuminu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Natrzeć kaczkę solą i przyprawą, w środek włożyć cząstki pomarańczy. W rękaw do pieczenia włożyć pokrojone warzywa i czosnek, położyć na nich kaczkę i zamknąć rękaw. Piec 2 godziny, po 2 godzinach rozciąć folię i przypiec chwilę skórę pod grillem z obydwu stron żeby była chrupiąca. W międzyczasie przygotować sos (chutney). Wsypać cukier do rondla, wlać odrobinę wody – tyle żeby się cukier rozpuścił, wrzucić anyż i cynamon i postawić na ogniu, zagotować i gotować chwilę aż syrop się zredukuje, jak tylko zacznie brązowieć dodać śliwki, kumin i skórkę pomarańczową i zmniejszyć ogień, mieszać okazjonalnie, po kilku minutach śliwki puszczą sok i sos się zredukuje, zdjąć sos z ognia, doprawić solą i pieprzem i ostudzić.
Kaczka w kapuście
Składniki:
- 1 kaczka
- pół główki czerwonej kapusty
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- cytryna
- po łyżce masła i mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę natrzeć solą i masłem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Na dolną półkę wstawić naczynie z wodą, na środkowej ustawić naczynie z kaczką. Piec 60 minut, polewając wytwarzającym się sosem. Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wrzątku. Gotować 20 minut. Na 2 łyżkach tłuszczu spod pieczeni zrumienić mąkę, rozprowadzić winem. Zasmażkę dodać do kapusty, doprawić do smaku. Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą.
Kaczka w winie
Składniki:
- 1 kaczka, około 2 kg
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
- 4 łyżeczki soli, najlepiej morskiej
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżeczka czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Kaczkę podzielić na cztery lub sześć części, (pierś, uda i nogi) i lekko naciąć skórę. Poporcjowaną kaczkę natrzeć solą, zewnętrzne części papryką a wewnętrzne majerankiem i pieprzem. Tak przygotowane porcje kaczki gotować na parze około godziny, w małej ilości wody. Nagrzać piekarnik do 220*C z żeliwną patelnią w środku. Porcje kaczki nasmarować oliwą zmieszaną z winem i ułożyć na rozgrzanej patelni. Piec 7 minut, po których dołożyć piersi. Piec dalsze 7-8 minut.
Kaczka z wiśniami
Składniki:
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka świeżego estragonu
- 40 dag wiśni
- 2 ładne piersi kaczki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej z sherry)
- sól
Przygotowanie:
W garnku zagotować wino z dodatkiem 4 gałązek estragonu. Dodać wydrylowane wiśnie. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i pozostawić na 1 godz. Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Naczynie żaroodporne rozgrzać na dużym ogniu i ułożyć kaczkę skórą do dołu, podsmażać przez 5 min. Usunąć tłuszcz, włożyć naczynie z kaczką do pieca i piec przez 8 min. Ułożyć kaczkę na talerzu, skórą do góry. Dodać do garnka odcedzone wiśnie z 10 ml wina, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody i ocet winny, zagotować. Gotowym sosem polać kaczkę, pokroić i posolić. Podawać otoczoną owocami i posypaną estragonem.
Kaczka w śmietanie
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l białego wina
- po 1/2 łyżeczki mielonego tymianku i rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu, sól
- 1 kaczka, 1,8 kg
- 1 żółtko
- 150 g śmietany
- plasterek cytryny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Zalać winem, dodać zioła i pieprz. Marynatę gotować do czasu, aż połowa jej wyparuje. Odstawić do schłodzenia. Kaczkę pokroić na porcje, umyć i osuszyć. Kawałki mięsa włożyć do marynaty, przykryć i odstawić na 2 godziny. Stopić wykrojony z kaczki tłuszcz, na którym podsmażyć w brytfanie kawałki kaczki, dodać marynatę, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu, często obracając. Sos z duszenia przecedzić i zagotować. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do sosu i podgrzać – nie gotować. Doprawić do smaku. Kaczkę ułożyć na podgrzanym półmisku i udekorować.
Smacznego!
Materiały:
www.przepisy.net, www.pychotka.pl, www.babciapolka.pl, www.pl.point.fm.