• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Przepisy na potrawy z drobiu

Przepisy na potrawy z drobiu 28 Lis 2012 14:32 #94396

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wątek otwieram na prośbę forumowiczki która ma zapas kaczek w zamrażarce :P

„Kaczka po pomorsku” to potrawa kaszubska, tradycja jej przyrządzania jest ściśle związana z klimatem, jaki od dawna panował na kaszubskiej ziemi. Kaszubi uprawiali głównie zboża, ziemniaki, marchew oraz warzywa, niestety klimat sprawiał, że uprawy były słabe, dlatego musiano je uzupełniać jajami, potrawami mącznymi oraz drobiem, w tym kaczką, która jest drugim ptakiem domowym hodowanym na Pomorzu (zaraz po gęsi). Kaszubi wypracowali sobie przepis na kaczkę, która pojawiała się na ich stołach przy okazji świąt, a była tradycyjnie nadziewana farszem z wieprzowiny. Warto dodać, że ponieważ kaczka przygotowywana na sposób kaszubski bywała nie tylko daniem głównym, ale i przekąską, pozbawiano ją kości, by ułatwić porcjowanie.


Kaczka po pomorsku
źródło: Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego
Składniki:
kaczka
podroby z kaczki
700-800 g chudego mięsa wieprzowego
2-3 jajka
bułka
pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa
Wykonanie: Kaczkę wydrylować z kości, namacerować przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Wymieszać mięso wieprzowe ze zmielonymi podrobami z kaczki, dodać namoczoną bułkę oraz żółtka, przyprawić. Na sam koniec dodać ubite białka. Farszem napełnić kaczkę (surową, po nocnym leżeniu), włożyć do niej jabłka (najlepiej szara reneta) i suszone śliwki. Zszyć kaczkę, włożyć do brytfanny, nakłuć, dodać trochę wody, obłożyć warzywami, jabłkami, śliwkami. Piec, w zależności od wielkości kaczki, 2 lub 3 godz. Potrawę można podawać jako danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Temp. początkowa 150°C-180°C. Po ok. 30 minutach pieczenia zwiększyć temp. do 200°C.





Składniki:
- 1 kaczka (1,8 kg)
- 2 łyżeczki soli, pieprz
- 250 g suszonych śliwek
- 1/4 l czerwonego wina
- 1/2 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g boczku
- 1/4 l bulionu mięsnego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1/4 l śmietany
Przygotowanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Posolić całą kaczkę, z zewnątrz i w środku i po­sypać pieprzem. Suszone śliwki bez pestek dusić w czerwonym winie tak długo, aż wino odparuje. Obrane jabłka pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne i wymieszać z sokiem z cytryny. Boczek pokroić w kostkę, wymie­szać ze śliwkami i z jabłkami. Kacz­kę napełnić nadzieniem i zaszyć. Kaczkę ułożyć w brytfannie, polać podgrzanym olejem i piec w pie­karniku, często polewając sosem z pieczenia. Ewentualną resztę nadzienia moż­na włożyć do brytfanny na 10 mi­nut przed końcem pieczenia. Sos z pieczenia przecedzić, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Za­gotować i doprawić do smaku.

Kaczka miodowo-ziołowa

Składniki:
- 1 kaczka (około 1,5 kg)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 cebule
- 600 g ziemniaków
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- szczypta piołunu
- 4 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 8 łyżeczek galaretki porzeczkowej
Przygotowanie:
Kaczkę w środku i na zewnątrz na­trzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Opłukane ziemniaki po­kroić w plasterki. Cebulą i ziemnia­kami wymieszanymi z 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawami nafaszerować kaczkę i zaszyć. Kaczkę ułożyć w brytfannie grzbie­tem do góry i zalać centymetrową warstwą wody. Piec w piekarniku, a w połowie pieczenia odwrócić. Na dnie brytfanny stale powinna być warstwa płynu. Jabłka przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miód wymieszać z sosem sojowym i papryką. Po 45 minutach pieczenia wokół kaczki ułożyć jabłka. Od tej chwili mięso co 20 minut polewać polewą miodową.

Kaczka w jabłkach

Składniki:
- 1 kaczka
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soli
Na nadzienie do środka:
- 3–4 kwaśne jabłka
- majeranek
Na dodatek:
- 4–6 jabłek
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawić majerankiem i włożyć do kaczego brzuszka. Kaczkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec ok. 2 godzin w temp. 180 st. C. Gdy kaczka ma złocisty kolor, przykryć foremkę aluminiową folią. Po mniej więcej godzinie wziąć dwie łyżki tłuszczu, który się wytopił z kaczki i udusić na nim pokrojone jabłka. Przyprawić je sokiem z cytryny, cukrem i roztartym w dłoniach majerankiem. Na 40 minut przed końcem pieczenia wrzucić na blachę zawinięte w folię aluminiową ziemniaki w mundurkach. Przed podaniem przekroić je na pół, posolić i okrasić masłem.

Kaczka z sosem śliwkowym

Składniki:
- 1 kaczka
- 2 łyżeczki soli
- przyprawa 5 smaków (lub mały pęczek listków szałwii w wersji śródziemnomorskiej)
- 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone na duże kawałki
- 2 cebule, obrane i pokrojone na duże kawałki
- 2 łodygi selera naciowego (spokojnie może być kawałek zwykłego selera), grubo pokrojone
- główka czosnku, ząbki obrane i zgniecione
Na sos śliwkowy:
- 100 g cukru
- pół laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 dużych dojrzałych śliwek, odpestkowanych i posiekanych
- łyeczka skórki pomarańczowej
- mała szczypta kuminu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Natrzeć kaczkę solą i przyprawą, w środek włożyć cząstki pomarańczy. W rękaw do pieczenia włożyć pokrojone warzywa i czosnek, położyć na nich kaczkę i zamknąć rękaw. Piec 2 godziny, po 2 godzinach rozciąć folię i przypiec chwilę skórę pod grillem z obydwu stron żeby była chrupiąca. W międzyczasie przygotować sos (chutney). Wsypać cukier do rondla, wlać odrobinę wody – tyle żeby się cukier rozpuścił, wrzucić anyż i cynamon i postawić na ogniu, zagotować i gotować chwilę aż syrop się zredukuje, jak tylko zacznie brązowieć dodać śliwki, kumin i skórkę pomarańczową i zmniejszyć ogień, mieszać okazjonalnie, po kilku minutach śliwki puszczą sok i sos się zredukuje, zdjąć sos z ognia, doprawić solą i pieprzem i ostudzić.

Kaczka w kapuście

Składniki:
- 1 kaczka
- pół główki czerwonej kapusty
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- cytryna
- po łyżce masła i mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę natrzeć solą i masłem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Na dolną półkę wstawić naczynie z wodą, na środkowej ustawić naczynie z kaczką. Piec 60 minut, polewając wytwarzającym się sosem. Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wrzątku. Gotować 20 minut. Na 2 łyżkach tłuszczu spod pieczeni zrumienić mąkę, rozprowadzić winem. Zasmażkę dodać do kapusty, doprawić do smaku. Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą.

Kaczka w winie

Składniki:
- 1 kaczka, około 2 kg
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
- 4 łyżeczki soli, najlepiej morskiej
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżeczka czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Kaczkę podzielić na cztery lub sześć części, (pierś, uda i nogi) i lekko naciąć skórę. Poporcjowaną kaczkę natrzeć solą, zewnętrzne części papryką a wewnętrzne majerankiem i pieprzem. Tak przygotowane porcje kaczki gotować na parze około godziny, w małej ilości wody. Nagrzać piekarnik do 220*C z żeliwną patelnią w środku. Porcje kaczki nasmarować oliwą zmieszaną z winem i ułożyć na rozgrzanej patelni. Piec 7 minut, po których dołożyć piersi. Piec dalsze 7-8 minut.

Kaczka z wiśniami

Składniki:
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka świeżego estragonu
- 40 dag wiśni
- 2 ładne piersi kaczki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej z sherry)
- sól
Przygotowanie:
W garnku zagotować wino z dodatkiem 4 gałązek estragonu. Dodać wydrylowane wiśnie. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i pozostawić na 1 godz. Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Naczynie żaroodporne rozgrzać na dużym ogniu i ułożyć kaczkę skórą do dołu, podsmażać przez 5 min. Usunąć tłuszcz, włożyć naczynie z kaczką do pieca i piec przez 8 min. Ułożyć kaczkę na talerzu, skórą do góry. Dodać do garnka odcedzone wiśnie z 10 ml wina, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody i ocet winny, zagotować. Gotowym sosem polać kaczkę, pokroić i posolić. Podawać otoczoną owocami i posypaną estragonem.

Kaczka w śmietanie

Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l białego wina
- po 1/2 łyżeczki mielonego tymianku i rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu, sól
- 1 kaczka, 1,8 kg
- 1 żółtko
- 150 g śmietany
- plasterek cytryny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostecz­kę. Zalać winem, dodać zioła i pieprz. Marynatę gotować do czasu, aż połowa jej wyparuje. Odstawić do schłodzenia. Kaczkę pokroić na porcje, umyć i osuszyć. Kawałki mięsa włożyć do marynaty, przykryć i odstawić na 2 godziny. Stopić wykrojony z kaczki tłuszcz, na którym podsmażyć w brytfanie kawałki kaczki, dodać marynatę, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu, często obracając. Sos z duszenia przecedzić i zagotować. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do sosu i podgrzać – nie goto­wać. Doprawić do smaku. Kaczkę ułożyć na podgrzanym półmisku i udekorować.
Smacznego!
Materiały:
www.przepisy.net, www.pychotka.pl, www.babciapolka.pl, www.pl.point.fm.
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2015 11:52 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Przepisy na potrawy z drobiu 28 Lis 2012 14:37 #94399

  • Roma
  • Roma's Avatar
Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Przygotowanie piersi kaczych jest łatwiejsze ) i szybsze (krótszy czas pieczenia), niż przygotowanie kaczki w całości.
Na jedną osobę będziemy potrzebować 1 większą lub 2 mniejsze piersi kacze.
Oprócz tego:
2 łyżki oleju,
sól,
majeranek,
po 1 jabłku na osobę,
pół słoiczka żurawiny

Piersi kaczki nacinamy płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą i majerankiem, odkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i na dość mocnym ogniu obsmażamy piersi kacze, zwłaszcza od strony ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do ok. 180°C piekarnika. Piersi będą się piekły około 40 minut do godziny.
W międzyczasie jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne – tak, aby powstało wgłębienie, a całość miała kształt miseczki (do wycinania gniazd nasiennych dobrze nadaje się łyżka do wycinania kulek z melona). We wgłębienie w połówkach jabłek wkładamy "z górką" żurawinę i układamy je wokół kaczki, w tym samym naczyniu. Jabłka potrzebują około pół godziny, aby się upiec.

Piersi kaczki podajemy tak, jak kaczkę pieczoną w całości.

Kacze piersi z pomarańczami

Kacze piersi można również przyrządzić z pomarańczami. Oprócz mięsa potrzebować będziemy:
2-3 pomarańcze,
2 łyżki oleju,
sól
i ewentualnie likier pomarańczowy lub, nie tak słodką, nalewkę pomarańczową.

Piersi kaczki należy naciąć jak w przepisie na piersi kaczki z jabłkami, natrzeć solą i zamarynować przez kilka godzin w soku wyciśniętym z jednej pomarańczy. Pozostałe pomarańcze – po bardzo dokładnym wyszorowaniu – należy pokroić na plasterki.

Po wyjęciu z marynaty i osuszeniu papierowym ręcznikiem, piersi trzeba mocno obsmażyć na oleju (ogień powinien być raczej średni, a obsmażanie potrwa około pół godziny, więc na zbyt dużym ogniu mięso mogłoby się przypalić). Po tym czasie mięso podlewamy marynatą i ewentualnie likierem i dusimy około 40 minut. Pod koniec duszenia dodajemy plastry pomarańczy. Jeżeli sos zbytnio wyparuje, można uzupełnić go wodą lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Gdy kaczka jest już gotowa, wyciągamy ją i plastry pomarańczy z sosu, który jeszcze przez chwilę gotujemy, tak aby nieco zgęstniał.
Piersi kaczki kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z plasterkami pomarańczy i ziemniakami albo z ryżem.

Przepisy na potrawy z drobiu 28 Lis 2012 14:40 #94402

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kaczka "na dziko" -
1 duża kaczka (ok. 2 kg)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
listek laurowy
pieprz ziarnisty
imbir (najlepiej świeży)
skórka cytryny
ocet
tłuszcz
cukier
1 łyżka mąki
szklanka czerwonego wina
sól
Przygotowanie:
Do dużego rondla wkładamy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę, seler oraz przyprawy - listek laurowy, pieprz, tarty imbir, skórkę cytryny i sól.
Dolewamy pół szklanki octu (w/g smaku - można mniej, można sok z cytryny, można ocet winny, balsamowy...) i około 1 litra wody, po czym zagotowujemy.

Przygotowaną kaczkę kroimy na porcje, a następnie zalewamy przygotowanę mieszaniną warzyw i przypraw.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni.

Po upływie tego czasu, brytfannę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy w niej warzywa z zalewy i kawałki kaczki. Polewamy szklanką zalewy i pieczemy do miękkości w temperaturze 180-190°C (przez ok. 2-3 godziny).

Upieczoną kaczkę wyjmujemy na półmisek.
Warzywa wyjmujemy z brytfanny do rondelka, zalewamy sosem z pieczenia i pozostałością warzywnej zalewy, dodajemy łyżkę cukru. Dusimy do miękkości. Pod koniec, kiedy warzywa są zupełnie miękkie, zaprawiamy łyżką mąki.
Przecieramy przez sito i tym przepysznym sosem polewamy upieczone kawałki kaczki.

Podajemy z ryżem, pasztetami... Można też z makaronem.

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Składniki:
1 kaczka (ok. 2 kg)
1 łyżka majeranku
300 g kaszy gryczanej
150 g wątróbki drobiowej
2 jaja
600 ml bulionu
1 cebula
2 łyżki margaryny
1 łyżka masła
natka pietruszki
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania:
Z umytej kaczki pozbywamy sie kości tak aby nie uszkodzić skóry.
Następnie oprószyć lekko solą oraz tymiankiem.
Kaszę ugotować w bulionie.
W między czasie na rozgrzanej margarynie zeszklić posiekaną cebulę.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostałą część margaryny i podsmażyć na niej wątróbkę po czym odstawić aby ostygła i zmielić ją w maszynce do mielenia mięsa.
Gdy kasza będzie już gotowa, przestudzić i wymieszać ją razem z żółtakami i masłem, dodać wątróbkę, cebulkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i całość dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodać pianę ubitą z białek i ponownie bardzo delikatnie wymieszać.
Gotowym farszem napełnimy wnętrze kaczki i zaszyć ją nicią.
Brytfannę wysmarować tłuszczem po czym ułożyć w niej kaczkę.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 90 min. co jakiś czas w trakcie pieczenia polewać obficie wytworzonym sosem.
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2012 14:42 przez Roma.

Przepisy na potrawy z drobiu 28 Lis 2012 14:44 #94404

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kaczka po francusku
1 kaczka
10 dag boczku lub słoniny
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szklanki bulionu (moży być z kostki)
5 pieczonych kasztanów
3 małe cebule
tymianek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 łyżka bułki tartej
Kaczkę szpikujemy boczkiem lub słoniną. Solimy i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku (na rożnie) temperaturze 180°C.

Wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje i przekładamy do odpowiedniej wielkości garnka. Dodajemy wino, bulion, pieczone kasztany, 3 pokrojone w drobną kostkę cebule. Przyprawiamy tymiankiem, pieprzem, gałką muszkatołową. Posypujemy bułką tartą.

Garnek przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy do miękkości.

Podajemy z purée ziemniaczanym i sałatkami. Polewamy sosem.

Przepisy na potrawy z drobiu 28 Lis 2012 14:51 #94406

  • Roma
  • Roma's Avatar
Czarnina(czarna polewka)
- SKŁADNIKI:
Podroby z jednej kaczki (skrzydła, żołądek, szyjka i serce))
150 ml krwi kaczej (zakonserwowanej octem),
5 dag suszonych (wędzonych) śliwek,
garść mieszaniny suszonych jabłek i gruszek,
garść rodzynków,
1 łyżka suszonego majeranku,
4 listki laurowe,
8 kulek ziela angielskiego,
2 l wywaru z warzyw,
1 łyżka mąki
4 - 5 łyżeczek cukru,
sól
PRZYGOTOWANIE:
Podroby umyć, wrzucić do garnka, zalać wywarem z warzyw. Posolić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone owoce. Gdy podroby miękkie wyjąć z rosołu. Skrzydła i szyjkę odrzucić. Żołądek i serce pokroić w paski. Krew rozbełtać z mąką i niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito. Wlać stopniowo (intensywnie mieszając) do zupy. Dodać cukier majeranek i pokrojone wcześniej podroby. Ponownie wymieszać. Doprowadzić (ciągle mieszając ) do wrzenia. Przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu jeszcze przez 5 min. Podawać z kluseczkami lub makaronem własnej roboty.
Zupy tej zwanej również "czarną polewką" nie podawać chłopakowi ubiegającymi się o rękę Waszej córki. :P :rotfl1: :devil1:

Przepisy na potrawy z drobiu 04 Gru 2012 20:41 #97316

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Romka, a któryś przepis masz przetestowany?
Jak co roku nie wiem, co zrobić na obiad świąteczny i noworoczny, i może jakaś kaczuszka by się zdała?

Przepisy na potrawy z drobiu 04 Gru 2012 22:18 #97374

  • Roma
  • Roma's Avatar
Norko-wypróbowane mam;
Kaczka w jabłkach, w śmietanie, w kapuście, na dziko i piersi z żurawinami.
Dawno temu robiłam kaczkę z kaszą gryczaną i w tym roku to właśnie ona będzie w światecznym menu :)

Przepisy na potrawy z drobiu 16 Gru 2012 20:36 #102634

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 163
Roma!!!! Tytułem próby dziś na obiad była kaczka w jabłkach!!!!!! Wyszło SUPER!!!!! Już się nie boję gości świątecznych kaczką uraczyć!!!! Dzięki!!!! :) :thanks:
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Przepisy na potrawy z drobiu 22 Gru 2012 21:44 #104142

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Romka, w drugi dzień świąt będę miała piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną. Tylko nie wiem, o jaką
żurawinę chodzi? :oops: Taką ze słoika czy taką naturalną?

Przepisy na potrawy z drobiu 06 Sty 2013 22:29 #108597

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2491
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Ten przepis znalazłam w broszurkach Tesco.Robiliśmy już kilka razy z tym,ze nie z całej kaczki a tylko z piersi.I już inaczej robić nie będziemy

Kaczka z gruszkami


Sposób przyrządzania:

1 Kaczkę wkładamy do dużego rondla, wlewamy tyle gorącej wody, by ją częściowo przykrywała. Dodajemy listek laurowy, rozmaryn i szałwię, solimy do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1½ godziny.

2 Wyjmujemy kaczkę na deskę, obieramy ze skóry i kości. Mięso kroimy na kawałki, wkładamy znów do wywaru i gotujemy przez 15 minut, aż mięso wchłonie go w całości (po ugotowaniu kaczki w rondlu nie może zostać zbyt wiele wywaru, by mięso mogło go w całości wchłonąć).

3 Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Na patelni lekko rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki i dusimy je ok. 5 minut, przewracając co kilka minut.

4 Posypujemy całość cynamonem, mieszamy i dodajemy do rondla z kaczką na 2-3 minuty.

5 Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy mięso na wygrzany półmisek, na nie kładziemy gruszki, podajemy.
Ostatnio zmieniany: 07 Sty 2013 08:34 przez Aszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Przepisy na potrawy z drobiu 06 Sty 2013 23:46 #108638

  • Roma
  • Roma's Avatar
Norka-przepraszam,nie zauważyłam Twojego wpisu a teraz to już jest "kaczka po obiedzie" :oops:

Przepisy na potrawy z drobiu 23 Lis 2013 20:57 #206146

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Takie danie zamierzam jutro zrobić. Jakieś sugestie inne niż wyszukane w internecie?
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Przepisy na potrawy z drobiu 23 Lis 2013 21:28 #206158

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Pomocy nie było, więc po przeszukaniu spiżarni poradziłem sobie tak:


DSCN6362.JPG


DSCN6366.JPG


DSCN6367.JPG


DSCN6368.JPG


Ciąg dalszy jutro :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Przepisy na potrawy z drobiu 24 Lis 2013 15:54 #206348

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
No i było tak:


DSCN6371.JPG


DSCN6372.JPG


DSCN6373.JPG


DSCN6374.JPG


DSCN6375.JPG


DSCN6376.JPG


DSCN6377.JPG


DSCN6378.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Przepisy na potrawy z drobiu 24 Lis 2013 15:56 #206349

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
i efekt końcowy:


DSCN6379.JPG


DSCN6381.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Przepisy na potrawy z drobiu 16 Lis 2014 22:47 #313986

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kaczka po seczuańsku

Składniki:
2 piersi z kaczki
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 białka
Sos sojowy
mąka kukurydziana
2 łyżki sosu chili
pieprz seczuański (3-4 ziarenka) (ja dałam zwykły bo takowego nie posiadam)

Sposób przygotowania:

Kroimy kaczkę w kostkę i dodajemy małą łyżeczkę sosu sojowego, mąki kukurydzianej i białka z dwóch jajek. Całość mieszamy i odkładamy na około godzinę do lodówki.
Osobno przygotowujemy sos składający się z dwóch dużych łyżek mąki kukurydzianej, zimnej wody i sosu sojowego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowaną kaczkę. Smażymy krótko na mocnym ogniu często mieszając. Smażymy kilka minut aż mięso przestanie być surowe, zdejmujemy kaczkę i dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia czosnku. Dodajemy kaczkę oraz sos chili i smażymy około dwie minuty, następnie dodajemy wcześniej przygotowany sos i gotujemy minutę aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem zaraz po przygotowaniu.

Przepisy na potrawy z drobiu 17 Lis 2014 10:19 #314029

  • violad
  • violad's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 220
  • Otrzymane dziękuję: 202
Moja propozycja na kaczkę pieczoną.
Kaczkę nacieramy solą, majerankiem, i jak kto lubi cząbrem. Do środka wkładamy wiśnie ze spirytusu bądż likieru. Kaczkę układamy w brytwannie i jeszcze wrzucamy wiśnie. Pieczemy do miękkości.Na pięć minut przed wyjęciem kaczkę polewamy likierem wiśniowym. Dzięki temu skórka nabiera pięknego koloru i jest lekko chrupiąca. Wiśnie zawsze są zjedzone do ostatniej.
Czerninę u nas przyrządza się podobnie, jak u Romy, ale koniecznie podajemy ją z kluskami ziemniaczanymi.
Viola
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2014 10:19 przez violad.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Przepisy na potrawy z drobiu 25 Wrz 2016 10:29 #503129

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Piersi z kaczki z pomarańczami

Skórę na piersiach nacinam w kratkę. Od strony mięsą piersi nacieram solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Zalewam sokiem z pomarańczy i zostawiam na noc w lodówce.Piersi kładę na zimną patelnię skórką do dołu i smażę aż się tłuszcz wytopi.Przewracam na chwilę na drugą stronę, tylko tyle aby się mięso ścieło, ale czosnek nie spalił, bo będzie gorzki.
Piersi przeładam do żaroodpornego naczynia i wstawiam na krótko do piekarnika, 8-10 min. Taka pierś jest lekko różowa i soczysta w środku.
Na patelnie z pozostałym tłuszczem wrzucam ósemki jabłek i piórka cebuli. Przyrumieniam. Zdejmuję z patelni, a na nią wlewam sok z pomarańczyi dodaję 2 łyżki masła. Podsmażam mieszając aż sos zgęstnieje. Wkładam jabłka i cebulę i chwilę podgrzewam. Piersi obładam cebulą i jabłkami i polewam sosem.

Ten przepis jest inspirowany przepisem na piersi z kaczki Karola Okrasy. W oryginale nie ma majeranku, ale jest skórka z pomarańczy, której ja nie daję, ze wględu na środki ochronne, którymi pomarańcze są spryskiwane na czas transportu. Za to dłużej marynuję piersi w soku z pomarańczy.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.463 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum