• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Przepisy na potrawy z drobiu

Kaczki,kury i inne pierzaste 01 Paź 2016 06:21 #503987

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
Poniżej przepis na rillettes z kaczki. To takie smarowidło na kanapki - coś między pasztetem a smalcem. Robię je zawsze jesienią, bo świetnie nadaje się na kolacje po spacerach w chłodne dni.
Kaczkę porcjuję. Piersi idą na obiad, korpus, skrzydełka i szyja na rosół. A udka, skóra i kawałki tłuszczu z boków i kuperka na rillettes.

Rilletes z kaczki

Tłuszcz kroję w kostkę, skórę na kawałki i wytapiam na małym ogniu. Dodaję udka przekrojone na pałki i podudzia, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka gałązek tymianku (jak nie mam daję suszony) kilka wyciśniętych ząbków czosnku, sól, pieprz. Zalewam to niepełną szlanką białego wina, przykrywam i duszę 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Jak mięso będzie bardzo miękkie wyjmuję je, kości wyrzucam, mięso dzielę widelcem na pasma i wkładam spowrotem do tłuszczu. Przekładam do słoików. Przechowuję w lodówce.
Jeśli wytopiło się bardzo mało kaczego tłuszczu dodaję trochę gęsiego smalcu. Jeśli szybko wygotuję się wino i rillettes ma tendencję do przypalania przekładam do żaroodpornego naczynia i obróbkę kończę w piekarniku w 180C.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): dala


Kaczki,kury i inne pierzaste 03 Paź 2016 22:36 #504376

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
Kurczak Teriyaki

Piersi kurczaka kroję w kostkę. W miscę mieszam marynatę: kilka łyżek sosu teriyaki, łyżka sosu sojowego i utarty kawałek imbiru. Ponieważ nie chcę mi się trzeć imbiru, to kroję go w kawałki i wyciskam do marynaty praską do czosnku. Kurczaka w marynacie wstawiam do lodówki na co najmniej 3 godz. Po tym czasie odsączam i obtaczam w mące ziemniacznej. Smażę na patelni na oleju. W tym czasie na drugiej patelni prażę ziarna sezamu, aż trochę zbrązowieją. Pod koniec smażenia kurczaka posypuje go prażonym sezamem. Można posypać posiekaną natką kolendry, ale ja za nią nie przepadam.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, słowikowo

Kaczki,kury i inne pierzaste 04 Lis 2016 22:44 #509284

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2536
  • Otrzymane dziękuję: 3374
Jadę jutro na wieś po gęś.
Co mogę z niej zrobić na obiad?
Pozdrawiam. Jolka.

Kaczki,kury i inne pierzaste 05 Lis 2016 07:36 #509314

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
U mnie też w niedzielę będzie gęsina. Kupiłam piersi z gęsi z promocji w L..lu. Taką wiejską to u nas możka kupić tylko przed świętami. W staropolskiej kuchni pieczono gęś nadziewaną kaszą. Ale dla mnie to trochę marnowanie korpusu, skrzydełek i szyi, z których można ugotować pyszny rosół (krupnik na takim rosole też świetny). Ja najczęściej gęś konfituję, zwłaszcza piersi bo łatwo je przesuszyć przy tradycyjnym pieczeniu. Konfitowanie to smażenie lub pieczenie mięsa zanurzonego w tłuszczu gęsim. Smalec z gęsi można kupić w pojemnikach 250ml. Polecam go do smażenia innych mięs, bo to bardzo zdrowy tłuszcz. Mięso z gęsi najlepiej zamarynować na noc. Ja najczęsćiej nacieram solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem i polewam sokiem z pomarańczy. Można tradycyjnie czosnek i majeranek. Tłuszcz z gęsi rozgrzewam w piekarniku. Doadaję do niego pół laski cynamonu i kilka ziaren kardamonu (nie jest to konieczne). Wkładam do niego gęsinę i piekę 2 godz w 130C. Na koniec wyjmuję, kładę na blachę i krótko opiekam grillem by przyrumienić skórkę.
Dobrym sposobem na nie przeciągnięte piersi gęsi jest przygotawanie ich tak jak w przepisie na piersi kacze podanym przeze mnie w tym wątku. Skórę na piersiach nacinam w kratkę. Kładę na zimną patelonię i smażę do przyrumieniena wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Krótko smażę z drugiej strony. Potem wkładam na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180C. Taka pierś jest soczysta, ale lekko różowa, co nie wszyscy lubią.
Podaje z pieczonymi ziemniaki i buraczkami lub modrą kapustą,Do gęsi warto też zrobić sos na bazie kwaśnych owocoów - wiśni lub porzeczek.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, Florka

Kaczki,kury i inne pierzaste 05 Lis 2016 07:59 #509317

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
Właśnie oglądałam zapowiedź dzisiejszego odcinka programu Karola Okrasy. Będzie gotował gęsinę z kapustą. Warto obejrzeć (godz 13:35)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Kaczki,kury i inne pierzaste 21 Gru 2016 07:47 #514914

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 400
  • Otrzymane dziękuję: 435
Poszukując przepisu na coś do chleba znalazłam to skutecznie.tv/2012/11/soczysta-pieczen-z-piersi-indyka/.
Wyszło świetne. Zwykle sucha pierś z indyka wyszła mięciutka.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Betula

Kaczki,kury i inne pierzaste 06 Kwi 2017 21:17 #533595

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Ruda Śląska, strefa 6b
  • Posty: 1605
  • Otrzymane dziękuję: 1727
Czy ktoś przygotowywał perliczkę?? Jeśli tak to jak przyprawiać i piec?
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2017 21:19 przez Adrian89.

Kaczki,kury i inne pierzaste 06 Kwi 2017 22:20 #533610

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6942
  • Otrzymane dziękuję: 7418
Osobiście nie robiłam perliczki, ale moja teściowa dosyć często .Robiła ja zawsze pieczoną w tzw rurze w dużym żeliwnym garnku z ciężka pokrywa. Była warstwa kawałków( dużych) perliczki warstwa jarzyn takich jak cebula, marchew, pietruszka seler por i znowu warstwa mięsa i jarzyny. Perliczka nie jest duża tak ze tych warstw było dwie. W/g mnie tak przyrządzony potrawa jest mdła. Ja teraz robię podobnie indyka , ale dodaję suszone wiórki z pigwy i żurawinę do każdej warstwy. Ponieważ nie mam takiego garnka i mam zwykły piekarnik wyścielam całość rękawem do pieczenia , a jak już ułożę warstwy zakręcam rękaw szczelnie.
Mięso przed ułożeniem należy natrzeć sola W/g gustu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.108 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum