• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Przepisy na potrawy z drobiu

Przepisy na potrawy z drobiu 01 Paź 2016 06:21 #503987

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1139
  • Otrzymane dziękuję: 1671
Poniżej przepis na rillettes z kaczki. To takie smarowidło na kanapki - coś między pasztetem a smalcem. Robię je zawsze jesienią, bo świetnie nadaje się na kolacje po spacerach w chłodne dni.
Kaczkę porcjuję. Piersi idą na obiad, korpus, skrzydełka i szyja na rosół. A udka, skóra i kawałki tłuszczu z boków i kuperka na rillettes.

Rilletes z kaczki

Tłuszcz kroję w kostkę, skórę na kawałki i wytapiam na małym ogniu. Dodaję udka przekrojone na pałki i podudzia, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka gałązek tymianku (jak nie mam daję suszony) kilka wyciśniętych ząbków czosnku, sól, pieprz. Zalewam to niepełną szlanką białego wina, przykrywam i duszę 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Jak mięso będzie bardzo miękkie wyjmuję je, kości wyrzucam, mięso dzielę widelcem na pasma i wkładam spowrotem do tłuszczu. Przekładam do słoików. Przechowuję w lodówce.
Jeśli wytopiło się bardzo mało kaczego tłuszczu dodaję trochę gęsiego smalcu. Jeśli szybko wygotuję się wino i rillettes ma tendencję do przypalania przekładam do żaroodpornego naczynia i obróbkę kończę w piekarniku w 180C.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): dala


Przepisy na potrawy z drobiu 03 Paź 2016 22:36 #504376

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1139
  • Otrzymane dziękuję: 1671
Kurczak Teriyaki

Piersi kurczaka kroję w kostkę. W miscę mieszam marynatę: kilka łyżek sosu teriyaki, łyżka sosu sojowego i utarty kawałek imbiru. Ponieważ nie chcę mi się trzeć imbiru, to kroję go w kawałki i wyciskam do marynaty praską do czosnku. Kurczaka w marynacie wstawiam do lodówki na co najmniej 3 godz. Po tym czasie odsączam i obtaczam w mące ziemniacznej. Smażę na patelni na oleju. W tym czasie na drugiej patelni prażę ziarna sezamu, aż trochę zbrązowieją. Pod koniec smażenia kurczaka posypuje go prażonym sezamem. Można posypać posiekaną natką kolendry, ale ja za nią nie przepadam.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, słowikowo

Przepisy na potrawy z drobiu 04 Lis 2016 22:44 #509284

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2659
  • Otrzymane dziękuję: 3751
Jadę jutro na wieś po gęś.
Co mogę z niej zrobić na obiad?
Pozdrawiam. Jolka.

Przepisy na potrawy z drobiu 05 Lis 2016 07:36 #509314

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1139
  • Otrzymane dziękuję: 1671
U mnie też w niedzielę będzie gęsina. Kupiłam piersi z gęsi z promocji w L..lu. Taką wiejską to u nas możka kupić tylko przed świętami. W staropolskiej kuchni pieczono gęś nadziewaną kaszą. Ale dla mnie to trochę marnowanie korpusu, skrzydełek i szyi, z których można ugotować pyszny rosół (krupnik na takim rosole też świetny). Ja najczęściej gęś konfituję, zwłaszcza piersi bo łatwo je przesuszyć przy tradycyjnym pieczeniu. Konfitowanie to smażenie lub pieczenie mięsa zanurzonego w tłuszczu gęsim. Smalec z gęsi można kupić w pojemnikach 250ml. Polecam go do smażenia innych mięs, bo to bardzo zdrowy tłuszcz. Mięso z gęsi najlepiej zamarynować na noc. Ja najczęsćiej nacieram solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem i polewam sokiem z pomarańczy. Można tradycyjnie czosnek i majeranek. Tłuszcz z gęsi rozgrzewam w piekarniku. Doadaję do niego pół laski cynamonu i kilka ziaren kardamonu (nie jest to konieczne). Wkładam do niego gęsinę i piekę 2 godz w 130C. Na koniec wyjmuję, kładę na blachę i krótko opiekam grillem by przyrumienić skórkę.
Dobrym sposobem na nie przeciągnięte piersi gęsi jest przygotawanie ich tak jak w przepisie na piersi kacze podanym przeze mnie w tym wątku. Skórę na piersiach nacinam w kratkę. Kładę na zimną patelonię i smażę do przyrumieniena wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Krótko smażę z drugiej strony. Potem wkładam na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180C. Taka pierś jest soczysta, ale lekko różowa, co nie wszyscy lubią.
Podaje z pieczonymi ziemniaki i buraczkami lub modrą kapustą,Do gęsi warto też zrobić sos na bazie kwaśnych owocoów - wiśni lub porzeczek.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, Florka

Przepisy na potrawy z drobiu 05 Lis 2016 07:59 #509317

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1139
  • Otrzymane dziękuję: 1671
Właśnie oglądałam zapowiedź dzisiejszego odcinka programu Karola Okrasy. Będzie gotował gęsinę z kapustą. Warto obejrzeć (godz 13:35)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Przepisy na potrawy z drobiu 21 Gru 2016 07:47 #514914

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 552
  • Otrzymane dziękuję: 652
Poszukując przepisu na coś do chleba znalazłam to skutecznie.tv/2012/11/soczysta-pieczen-z-piersi-indyka/.
Wyszło świetne. Zwykle sucha pierś z indyka wyszła mięciutka.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Betula

Przepisy na potrawy z drobiu 06 Kwi 2017 21:17 #533595

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Ruda Śląska, strefa 6b
  • Posty: 1900
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Czy ktoś przygotowywał perliczkę?? Jeśli tak to jak przyprawiać i piec?
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2017 21:19 przez Adrian89.

Przepisy na potrawy z drobiu 06 Kwi 2017 22:20 #533610

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7986
  • Otrzymane dziękuję: 9269
Osobiście nie robiłam perliczki, ale moja teściowa dosyć często .Robiła ja zawsze pieczoną w tzw rurze w dużym żeliwnym garnku z ciężka pokrywa. Była warstwa kawałków( dużych) perliczki warstwa jarzyn takich jak cebula, marchew, pietruszka seler por i znowu warstwa mięsa i jarzyny. Perliczka nie jest duża tak ze tych warstw było dwie. W/g mnie tak przyrządzony potrawa jest mdła. Ja teraz robię podobnie indyka , ale dodaję suszone wiórki z pigwy i żurawinę do każdej warstwy. Ponieważ nie mam takiego garnka i mam zwykły piekarnik wyścielam całość rękawem do pieczenia , a jak już ułożę warstwy zakręcam rękaw szczelnie.
Mięso przed ułożeniem należy natrzeć sola W/g gustu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Przepisy na potrawy z drobiu 03 Paź 2017 16:38 #567618

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 552
  • Otrzymane dziękuję: 652
Przepis pochodzi ze strony Gotuj skutecznie,albo coś podobnego.W oryginale jest pierś z indyka,ale ja tym razem zrobiłam z indyczego udźca.
Pierś z indyka-800g
1 łyżka oleju na dno naczynia.
Na marynatę:
olej-1 łyżka
ocet balsamiczny-1 łyżka
czerwona mielona papryka-1 łyżka
pieprz ziołowy-1 łyżeczka
sól-1 łyżeczka
musztarda-1 łyżeczka
majonez-2 łyżeczki
cebula 1 średnia drobno pokrojona
czosnek-2 lub 3 ząbki
Robić od razu w naczyniu,w który będzie się piekło.
Na dno naczynia wlać łyżkę oleju i ułożyć natarte marynatą mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na noc.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstawić mięso w naczyniu w którym się marynowało.Przykryć pokrywką i piec przez 40 minut.Następnie polać sosem i piec bez przykrycia 30 minut.Wyjąc z piekarnika przykryć i dać odpocząć 10 minut.
Udziec oczyściłam z błon i chrząstek posmarowałam marynatą i ciasno zwinęłam.Aby się nie rozleciał zawiązałam sznurkiem i spięłam wykałaczkami.Robiłam w naczyniu żaroodpornym.
Nie używam majonezu,a więc go nie dodawałam.Z piersi także wychodzi smaczne,bo nie jest suche.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Betula

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.225 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum