• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Parowar - przepisy

Parowar - przepisy 12 Mar 2012 16:51 #9496

  • Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 824
  • Otrzymane dziękuję: 79
Długo przymierzałam się do kupna, aż w końcu dziś kupiłam - parowar! Teraz zastanawiam się, co oprócz warzyw i piersi z kurczaka mogę w nim przygotowac?
Chciałabym, byśmy mogli w tym wątku wymieniac się przepisami na pyszne, sprawdzone dania z parowaru. Proszę o przepisy na potrawy które robicie i które Wam smakują, a i sama co wypróbuję, to w tym miejscu zamieszczę :)


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Parowar - przepisy 12 Mar 2012 19:21 #9560

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mówisz i masz
roladka z dorsza ze szpinakiem na parze
Przygotowac rybe (rozmrozic), skropic sokiem z cytryny, przyprawic sola i pieprzem. W miedzyczasie na patelni podsmazac szpinak do rozmrozenia całkwitego (kilka minut, dodac 1-2 masła, dodac zmiazdzony czosnek (ja np.daje z 3 ząbki bo lubie bardzo). Gotową pastą szpinakowo-czosnkową posmarowac rybe ze wszystkich stron, złozyc ciasno w rolandke, a nastepnie spiać wykałaczką. Połozyc na aluminiowej foli i szczelnie zamknac.
Wsadzic do garnka na parze- parowac ok, 15 minut (mniej wiecej), pod koniec odchylic folie i jeszcze zostawic na parze kilka minut.

Można podać ryzem i duszona marchewka z groszkiem.


Papryka faszerowana z parowaru
Papryki przekroic na 3/4 wysokości, wydrążyc gniazda nasienne.
Cebulę drobno posiekac, można zeszklic na maśle.
Wymieszac mięso, kaszę, cebule i jajko. doprawic solą i pieprzem. Można dodac trochę papryki pokrojonej w kostkę.
Farszem wypełnic papryki, przykryc górną częscią.
Gotowac na parze około 20 min.

Podawac z ryżem lub kaszą.

Kurczak z parowaru
Pierść po umyciu kroimy w kosteczkę (ja lubię pokroić w drobną, ponieważ zawsze resztę mogę dodać do sałatki :))
Pierś mieszamy z przyprawą, kładziemy na folię aluminiową i zawijamy.
"Parujemy" na parze ok 25 - 30 minut w zależności od mocy parowaru.
Możemy podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami rub ryżem i surówką.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2012 19:29 przez Roma.

Odp: Parowar - przepisy 12 Mar 2012 19:28 #9573

  • Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 824
  • Otrzymane dziękuję: 79
O - super! Wypróbuję w środę na kolację. Dziękuję i proszę o jeszcze :)

Odp: Parowar - przepisy 12 Mar 2012 19:32 #9579

  • Roma
  • Roma's Avatar
Szybki kurczak z ryżem z parowaru

1 pierś z kurczaka
1 opakowanie chińskiej mrożonki
słodka lub ostra papryka
sos sojowy
pieprz
woda
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
ryż


Pierś umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,drobno pokroić.Posypać ,papryką i pieprzem,polać 2-3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką oliwy z oliwek,dokładnie wymieszać.Odstawić do lodówki na 30 min.

Po tym czasie ,przełożyć wszystko do pojemnika parowaru,przeznaczonego na zupę,dodać mrożonkę ,zalać 2 szklanki wody.

Ustawić pokrętło parowaru,na 20 minut,mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami wody.Pod koniec podnieść przykrycie szybkowara i wlać zaprawkę z mąki,pomieszać,parować jeszcze 5 min.

Podawać z ryżem.
Poniżej kilka propozycji z parowaru

1. Kapustę włoską karbowaną pokroić na ósemki, udusić w parowarze, a
potema) polać masłem z bułką tartą
b) lub podsmazyć na patelni z bułką tartą. SUUUper.

2. Kalafior- popdobnie jak kapustę podzielić na 4 cześci, uparować -
polac masełkiem, lub włożyć do żaroodpornego i do piekarnika z
jakimś sosem (np jajko-odrobina mleka), albo z masłem i bułeczką...

3. Brokuły- uparować podobnie, i np w piekarniku zapieć 8 minut np z
sosem z rokpola (odrobina mleka plus pokruszony ser, lub jajko i ser
żółty itd, co do głowy przyjdzie

4. Uparowane marchewki, seler, pietruszka, ziemniaki- i z tego
pokroic tradycyjną sałatkę warzywną - wychodzi rewelacyjna, w ogóle
się nie "ciapie", jest jędrna...Mniam!

5. Ziemniaczki na dolną półkę, na górną klasyczne pulpety z mięsa
mielonego, z gałązką rozmarynu, lub suszonym rozmarynem, do tego np
mizeria...

6. Każdy mrożony filet z ryby- pokropić oliwą, sokiem z cytryny...

7. Cukinie- mozna kroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry,
przesmarować połówką ząbka czosnku i zwijac jak roladki, spiąc
wykałaczką i do parowaru. Potem może masełkiem polać, lub
szczypiorkiem, podawac na kolację z ciemnym pieczywem

8. uparowane duże ziemniaki w mundurkach po uparowaniu nakładać w
nie zimny twarożek ze śledziem solonym wcześniej przyrzązdamy sobie
taki farsz(twaróg, śledzik, cebulka) ziemiaki -przecięte na pół
podajemy z farszem ozdobionym np szczypiorkiem, lub cebulką
czerwoną...

9. Można uparwowac "bukiet jarzyn" kilka brukselek, buraczka,
kalafior, marchewkę...a do tego w tym naczyniu do ryżu wbić 2 jajka-
będą jak sadzone!

10. Jesliparjemy np pierś z kurczaka, to warto ją na noc w lodówce
zamarynowac w ulubionej przyprawie, ale bez soli.

generalnie potraw z aprowaru nie dosalamy, lub solimy odrobinę na
talerzu.

11. Bardzo fajnie wychodzą warzywka świeże zawijane w papier ryżowy
mokry (jak do sajgonek) do kupienia (60 sztuk)za 5-7 złotych w
marketach. Bardzo proste, bardzo dietetyczne i bardzo łatwe do
zrobienia.Na jedna osobę około 5 sztuk i jest się najedzonym..
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2012 19:36 przez Roma.

Odp: Parowar - przepisy 14 Mar 2012 19:15 #10948

  • Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 824
  • Otrzymane dziękuję: 79
No i tego mi właśnie brakowało - wielkie dzięki! :kiss3:
Roma, a czy można jakoś posolic warzywa mrożone? Żeby nie solic na talerzu, nie wiem - w czasie parowania, czy mrożone posolic?

Odp: Parowar - przepisy 14 Mar 2012 19:40 #10969

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ja lekko solę albo posypuję ziołami, Estragonem to zioło doskonale zastąpi sól
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 19:40 przez Roma.

Odp: Parowar - przepisy 17 Mar 2012 22:03 #12689

  • Roma
  • Roma's Avatar
Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru
SKŁADNIKI:
Na pulpety :
2 średniej wielkości cebule
50 dag piersi z kurczaka
1/2 szklanki kuskusu
3/4 szklanki wrzącej wody
4 łyżki pokrojonego koperku
1 łyżka masła
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
Na sos :
1 łyżka masła
2 łyżeczki maki
½ szklanki pokrojonego koperku
sok z cytryny
cukier
sól
1 żółtko
1 ,, trójkącik „serka topionego kremowego

PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki .Uformować 10 pulpetów. Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut. W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku . Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem

Odp: Parowar - przepisy 12 Wrz 2012 14:18 #68608

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym

4 filety rybne
2 cm kłącza imbiru utartego na grubej tarce
2 małe cebulki czerwone, lub kilka szalotek drobno posiekane

Na sos potrzebujemy:
1/2 szklanki soku pomarańczowego (można dodatkowo dać też parę kropelek aromatu pomarańczowego do ciasta)
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
1 łyżeczkę octu winnego
1/2 łyżeczki brązowego cukru lub odrobinę melasy
1 łyżeczka oleju sezamowego lub z orzechów arachidowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Ułożyć rybę w parowarze w jednej warstwie
2. Posypać imbirem, przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka.
3. W międzyczasie połączyć składniki sosu. Wlać na teflonową patelnię, zagotować aż zgęstnieje.
4. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką.


Kiedyś gotowałam często na parze, teraz używam garnków z grubą wartstwą teflonu do duszenia beztłuszczowego. Wystarczy posmarować garnek kilkoma kropelkami oleju, skropić wodą, ryby, mięso, jarzyny świetnie się w nim duszą - grillują; nie wiem jak to nazwać, ale efekt jest smakowity.

Odp: Parowar - przepisy 14 Paź 2012 17:15 #77840

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mielone z marchewką i ryżem z parowaru


SKŁADNIKI:
ugotowane udko z kury
ugotowana marchewka
natka pietruszki
cebula
1 łyżka smalcu
natka pietruszki
woreczek ryżu
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane mięso obieramy i mielimy maszynką razem z ugotowaną marchewką. Na smalcu podsmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do zmielonego mięsa razem z posiekaną natką pietruszki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do farszu, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i gotujemy w parowarze 20 minut.


Sznycelki z parowaru z cukinią

SKŁADNIKI:
Ugotowane udko z kury
2 plasterki sera
jajko
parę gałązek pietruszki
czosnek
cebula
kawałek cukinii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 łyżeczki bułki tartej
1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Umytą cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem oraz startą cukinię. Doprawiamy do smaku i chłodzimy. Mięso obieramy z kostek i mielimy. Ser kroimy na małe kawałeczki, pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki dajemy do miski i wyrabiamy, aby składniki dobrze się połączyły. Z przygotowanego mięsa formujemy kotleciki, dajemy do parowaru i parujemy 30 min.
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 17:17 przez Roma.

Odp: Parowar - przepisy 14 Paź 2012 17:19 #77841

  • Roma
  • Roma's Avatar
Roladki z pieczarkami gotowane na parze


SKŁADNIKI:
4 filety z kurczaka
papryka w proszku
czosnek granulowany
pieprz
kucharek
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
20 dkg pieczarek
1/2 cebuli
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Obrane pieczarki kroimy i dusimy razem z pokrojoną cebulką ok. 15 minut na oleju. Umyte i osuszone filety delikatnie rozbijamy. Następnie z jednej strony oprószamy przyprawami a z drugiej smarujemy musztardą. Na musztardę dajemy uduszone pieczarki. Zwijamy w roladki. Przygotowane mięsko wkładamy do parowaru i gotujemy ok 30 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Rolowane cycki


SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka (indyka)
1 ząbek czosnku
5 pomidorków koktajlowych
1 cebulka szalotka
100g sera gorgonzola
100g sera lazur złoty
Przyprawy (marynata): pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, sos sojowy, olej ryżowy, tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Marynata: do miseczki wlewamy 2 łyżki stołowe oleju, łyżkę sosu sojowego, szczyptę tymianku. Wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki ostrej i szczyptę pieprzu. Wszystko starannie mieszamy. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obie piersi przepołowić na 2 fileciki. Fileciki wkładamy między dwa kawałki folii spożywczej i rozklepujemy :) Rozklepane filety wkładamy do miseczki z marynatą i starannie obtaczamy sosem uważając by ich nie uszkodzić. Po tym zabiegu ładnie układamy je na płasko, miseczkę przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. "Farsz" do roladek: pomidorki umyte kroimy na połówki lub ćwiartki, cebulkę w piórka ( zapałeczki, słupki) ser w paski o przekroju cm na cm Po godzinie wyjmujemy zamarynowane mięso na którym układamy farsz i zawijamy Tak zawinięte roladki wkładamy do parowaru na 20 min
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 17:31 przez Roma.

Odp: Parowar - przepisy 14 Paź 2012 17:35 #77847

  • Roma
  • Roma's Avatar
Roladki z kurczaka z serem na parze

SKŁADNIKI:
2 podwójne filety z kurczaka
4 plastry sera
curry
kucharek
pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć, rozbić cienko. Natrzeć do smaku kucharkiem, pieprzem oraz przyprawą curry. Odstawić na kilka minut, aby mięso naszło przyprawami. Na każdym kawałku mięsa ułożyć plasterek żółtego sera. Zwinąć roladki. Gotować w parowarze przez 35 minut. Podawać z ziemniaczkami i surówką.

Obiadek dietetyczny na parze


SKŁADNIKI:
2 ćwiartki kurczaka bez skóry
0,5 kg marchwi
6 ziemniaków
mała paczka mrożonych warzyw
przyprawy (pieprz ziołowy,tymianek,czosnek,papryka słodka)
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i marchew myję obieram i wkładam do parowaru, dodaje mrożoną mieszankę warzywną. Na górą część wkładam ćwiartki kurczaka bez skóry przyprawione przyprawami( bez soli), zamykam i gotuję ok 30-40 minut na parze.
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 17:37 przez Roma.

Odp: Parowar - przepisy 15 Lis 2012 15:48 #88453

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
A ja chcę się upewnić - piszecie o parowarach takich www.megamedia.pl/parowar-severin-dg-2428.php
czy o thermomixie? Bo w tych parowarach nie widzę miski do zupy.

I pytanie może głupie, bo przecież gotujecie w nich, ale muszę ;) je zadać:

Czy takie jedzenie jest smaczne? I czy Wasi mężowie chętnie to jedzą? Przepisy wyglądają na smaczne. :)

Odp: Parowar - przepisy 15 Lis 2012 16:00 #88456

  • Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 824
  • Otrzymane dziękuję: 79
Aniu Rozalko - garnek do gotowania na parze może byc jak najbardziej, czemu nie?
Norko - ja mam mniej więcej taki właśnie parowar, chociaż korzystam najczęściej z jednego tylko pojemnika. Jedzenie z parowaru jest bardzo smaczne, warzywa są rewelacyjne. Mój M też lubi warzywa z parowaru. Ryba z folii z parowaru też jest niezła. Piersi z kurczaka trochę suche, ale one przecież generalnie takie są chudziutkie. Może jakby je lepiej przygotowac? Nie wiem, też dopiero się uczę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Norka

Odp: Parowar - przepisy 15 Lis 2012 16:49 #88470

  • Roma
  • Roma's Avatar
rozalko- ja też nie mam parowaru,robię to na sicie albo w termomixie w nadstawce.
Norka- gotowanie na parze to nie tylko termomix lub parowar, to równie dobrze może być sito na garnku z wodą.Wszystko zależy kto co lubi, mój skrzat nie znosi takiego jedzenia i jemu gotuję tradycyjnie.
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2012 16:50 przez Roma.

Odp: Parowar - przepisy 16 Lis 2012 12:45 #88827

  • jadwiga1
  • jadwiga1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • miłośniczka wszystkich kwiatów
  • Posty: 833
  • Otrzymane dziękuję: 768
Romo.Przetestowałam kotlety z ryżu i wątróbki.Mój M mówi że ujdą w tłoku
pozdrawiam 1 ;)
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
ogród Jadwigi i Henryka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Parowar - przepisy 07 Sty 2013 18:37 #108875

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Ryż z warzywami - remament po sałatce ;)
ryż brązowy, marchewka, pietruszka, por, brokuł, siekana pietruszka, kiełki, resztka groszku lub kukurydzy z puszki.

Ryż brązowy (bardzo smaczny jest ten biedronkowy) wsypujemy do pojemnika w parowarze, dodajemy trochę przyprawy curry, zalewamy wrzącą wodą. Gotujmy w parowarze 30 - 40 min.

Oczyszczoną marchewkę, pietruszkę oraz pora kroimy w plastry, brokuła rozdzielamy na małe różyczki, dokładamy do parowaru, gotujemy na parze 15 - 20 min. Kiedy wszystko będzie już gotowe, do ryżu dodajemy kukurydzę lub groszek z puszki, mieszamy, kładziemy na talerz. Nakładamy warzywa, polewamy je oliwą i posypujemy posiekaną pietruszką lub kiełkami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Parowar - przepisy 16 Lis 2014 22:38 #313979

  • Roma
  • Roma's Avatar
Podaję szybki a zarazem prosty przepis na Kurczaka z marchewką, dobór przypraw sprawia,że danie to to jest bardzo smaczne.Jeśli nie macie parowaru to spokojnie na garnek z wodą można ustawić sitko i przykryć pokrywą.

Składniki
600 g udek z kurczaka bez kości
kilka małych marchewek lub jedna pokrojona duża
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka ostrej papryki
niecała łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
ulubione warzywa (mogą być mrożone)

1.
Mieszam przyprawy ze sobą. Udka rozkładam, posypuję miksem przypraw, kładę marchewki i zawijam. Z wierzchu obtaczam w przyprawach.

2.
Wstawiam do gotowania na parze, czas ok. 25 minut.

3.
Do tego proponuję warzywa, te wystarczy gotować na parze 15 minut. Smacznego!
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 22:39 przez Roma.

Parowar - przepisy 08 Sie 2020 11:17 #724240

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Witam

Przetarłam z kurzu parowar i przygotowałam na obiad
Roladki z piersi - oczywiście przepis z wątku.

Tak się prezentują na surowo
IMG_20200808_111157.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.460 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum