TEMAT: Co dolega mojej roślinie - prośby o pomoc w rozpoznaniu

Co dolega mojej roślinie - prośby o pomoc w rozpoznaniu 28 Sie 2024 08:45 #864612

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26833
To nie pomaga ,przynajmniej na te stworzonka które tam się lubią wprowadzić :devil1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Zielone okna z estimeble.pl

Co dolega mojej roślinie - prośby o pomoc w rozpoznaniu 28 Sie 2024 09:58 #864619

• Maja09876543210
  • Maja09876543210's Avatar
Rozumiem dziękuje

Co dolega mojej roślinie - prośby o pomoc w rozpoznaniu 28 Sie 2024 10:11 #864621

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26833
Maja09876543210 Wiesz ,na pewne owady i inne,nieraz tylko ostra
chemia ,smutne to ,ale prawdziwe .
Jak moja koleżanka nie słuchała rad jak zaopiekować pomidorki
od rozsady ,to lipa dawno już zapomniała ,że krzaki choroba zjadła.
I szuka razem ze mną teraz pomidorów na przetwory .
My jemy cały czas pomidorki ,ale zabrakło na zimę z przyczyn różnych .
:search:
Życie . :think:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Co dolega mojej roślinie - prośby o pomoc w rozpoznaniu 28 Sie 2024 10:15 #864622

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7913
Maju, nie obraź się ale coś jest nie tak z pielęgnacją Twoich roślin. Padają niezależnie od wymagań. Ale nie martw się, jest taka roślina, której nie dasz rady zalać, zasuszyć czy zagłodzić a mianowicie Aspidistra elatior pseudonim " Żelazne liście " rosnąca w suchych chińskich lasach. Jak i ta nie przeżyje to pozostają już tylko te plastikowe. Też z Chin. :devil1:
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2024 10:17 przez KaLo.

Co dolega mojej roślinie - prośby o pomoc w rozpoznaniu 29 Sie 2024 07:40 #864659

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7913
Dziękuję Maju za docenienie mojego poczucia humoru. :flower1: Rozumiem, że nie każdemu ono pasuje ale tak już jest, że głaskanie nie zawsze skutkuje i czasem trzeba uszczypnąć. ( Ooo.. pościk zniknął :eek3: ).Co do awokado to już tak jest, że jak kończy się pestka to i roślina razem z nią. Mam obecnie któreś z kolei i za każdym razem powtórka z rozrywki. Co do pozostałych roślinek to: przesadziłam i żółknie, przesadziłam, zmieniłam ziemię... itp. podpowiem. Może coś z tą ziemią jest nie tak?. Załączam całuski i ściskam w pasie :hearts:

Co dolega mojej roślinie - prośby o pomoc w rozpoznaniu 12 Lut 2025 11:32 #871479

• Benka889
  • Benka889's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Możesz też spróbować zmniejszyć częstotliwość podlewania, pozwalając glebie lekko wyschnąć przed kolejnym nawadnianiem. Dodatkowo, sprawdź, czy palma nie jest narażona na przeciągi lub zbyt intensywne słońce – to również może wpływać na jej stan. Co do naparu z czosnku, to rzeczywiście jest to naturalny sposób na zwalczanie niektórych szkodników i bakterii, ponieważ czosnek ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Można spróbować go stosować, ale warto upewnić się, że nie będzie on zbyt mocny, bo może np. podrażnić korzenie rośliny. Jeśli nie zauważyłaś owadów, to najpierw spróbuj poprawić warunki dla palmy, a jeśli problem się powtórzy, to wtedy możesz rozważyć użycie naparu z czosnku. Co do pielęgnacji roślin doniczkowych zajrzyj tez tutaj revolmagazyn.pl/czy-warto-inwestowac-w-r...w-aranzacji-zieleni/

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.352 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum