TEMAT: Winobluszcz zaroślowy - choroba, co to może być? czym to leczyć?

Winobluszcz zaroślowy - choroba, co to może być? czym to leczyć? 01 Cze 2024 14:59 #859196

• kris_Kat
  • kris_Kat's Avatar
  • Fresh Boarder
Dzień dobry,

Na balkonie od kilkunastu lat mam w donicach Winobluszcz zaroślowy.
Około tydzień temu na łodygach liści oraz pod liśćmi pojawiły się takie galaretowate, półprzezroczyste kuleczki/grudki o średnicy około 1-2mm.
Nie są mocno przylegające i łatwo można je odczepić od łodygi.
Załączam zdjęcia.

Bardzo proszę o Waszą pomoc w diagnozie, co to jest i czym to mogę zwalczyć?

Dwa lata temu miałem misecznika i poradziłem sobie z nim poprzez oprysk Mospilanem.

Dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Krzysztof
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2024 23:16 przez kris_Kat.

Zielone okna z estimeble.pl

Winobluszcz zaroślowy - choroba, co to może być? czym to leczyć? 02 Cze 2024 22:06 #859340

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7718
Wygląda na gutację czyli nadmiar wody w podłożu przy jednoczesnym ograniczeniu parowania z liści. Parcie korzeniowe jest tak silne, że wzrasta w roślinie ciśnienie i roślina zaczyna "płakać". Zawarte w sokach sole i inne produkty wysychają tworząc takie kuleczki.
Za tę wiadomość podziękował(a): kris_Kat

Winobluszcz zaroślowy - choroba, co to może być? czym to leczyć? 08 Cze 2024 13:31 #859773

• kris_Kat
  • kris_Kat's Avatar
  • Fresh Boarder
KaLo wrote:
Wygląda na gutację czyli nadmiar wody w podłożu przy jednoczesnym ograniczeniu parowania z liści. Parcie korzeniowe jest tak silne, że wzrasta w roślinie ciśnienie i roślina zaczyna "płakać". Zawarte w sokach sole i inne produkty wysychają tworząc takie kuleczki.

Bardzo dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam
Krzysztof

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.304 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum