TEMAT: Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 11 Lip 2018 14:46 #617658

• Kookie
  • Kookie's Avatar
  • Fresh Boarder
Gleba w tej części ogrodu jest kwaśna (rośnie na niej skrzyp polny). Dodatkowo wykopaliśmy spory i szeroki dół i użyliśmy ziemi do rododendronów, azalii i hortensji. Na spód wrzuciłam też troszkę granulowanego obornika bydlęcego. Na wierzchu znajduje się kora iglasta.

Strona niestety południowa, stoją za mocno zabudowanym płotem, mimo wszystko pewnie tego słońca mają za dużo :/ Nie oszczędzały ich też ostatnie wiatry. Mam wrażenie, że jak rzadko, wiało z innej strony. Połamało się sporo liści własnie od silnych wiatrów.

Możliwe, że podlewałam je na początku troszkę za często, bo codziennie dużą ilością wody. Zostały podlane w poniedziałek, 2 lipca, po posadzeniu, wieczorem. 3 lipca również wieczorem. Wydaje mi się, że 4 i 5 lipca podlałam je rano. Potem robiłam to już rzadziej, czyli aż co 2 dni ;) Starałam się dopytywać na różnych grupach na Facebooku o sposób podlewania, ale nikt mi nie odpowiedział w sensowny sposób. Szukając odpowiedzi na własną rękę, spotkałam się z opiniami, że podlewa się je raz na tydzień, inni codziennie. Ja niestety jeszcze nie wiem (mam je 1,5 tygodnia :/) jak wygląda hortensja, której brakuje wody. Moja ma lekko pozwijane liście, ale to pewnie przed tę chorobę grzybową. Dodam, że w ubiegłym tygodniu było bardzo ciepło > 25 stopni, stąd też to obfite podlewanie. Deszczu w tym okresie nie było. Wczoraj wieczorem spadł po raz pierwszy, dzisiaj również pada.

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 11 Lip 2018 16:22 #617674

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10452
Tak właśnie myślałam, że ta hortensja rośnie na słonecznym stanowisku. Nie jest to zbyt odpowiednie dla niej miejsce. Brązowe przebarwienia są efektem nadmiaru słońca, a krawędzie liści, które się nadmiernie spaliły zostały zaatakowane przez chorobę grzybową.

Najlepiej byłoby, abyście tę hortensję posadzili w lekkim półcieniu, lub od strony wschodniej. W słońcu ledwie zakwitnie, jej kwiaty szybko zaschną i zbrązowieją.

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 11 Lip 2018 18:07 #617687

• Kookie
  • Kookie's Avatar
  • Fresh Boarder
Dziękuję. Przesadzę ją najszybciej jak tylko będę mogła. Póki co wykańczamy resztę podwórka i nie bardzo mam gdzie :( Wytrzymają?

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 11 Lip 2018 21:16 #617746

• Monia Piwonia
  • Monia Piwonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 509
20180711_192715.jpg

20180711_192715.jpg

Witam nie podobaja mi sie liście mojej Hortensji Pinky winky czy to objawy choroby?

20180711_192701.jpg
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2018 21:18 przez Monia Piwonia. Powód: Blad

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 12 Lip 2018 11:04 #617821

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Ta odmiana hortensji jest bardzo wytrzymała :) U mnie kiedyś kawałek sadzonki czekał w wiaderku 2 miesiące na posadzenie. Sporo liści i pędów wtedy uschło, ale w kolejnym roku ładnie ta hortensja odbiła z korzeni :)

Moniko, na liściach są ślady przypaleń słonecznych. W tym roku maj i czerwiec mieliśmy bardzo tropikalny, z ogromną ilością palącego słońca, sporo roślin to odczuło.
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2018 11:07 przez Hiacynta.

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 12 Lip 2018 11:52 #617826

• Kookie
  • Kookie's Avatar
  • Fresh Boarder
Czy w takim razie te plamy na moich hortensjach to też przypalenia słoneczne? Wyglądają trochę podobnie do liści na
hortensji Moniki.

HortensjaAnnabelle.jpg

Hiacynto, dziękuję Ci za wszystkie rady i za bardzo szybkie odpowiedzi :)

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 12 Lip 2018 12:38 #617836

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Tak właśnie u mnie wyglądały liście hortensji rosnącej w słońcu. Gdy pokazałam taki liść zaprzyjaźnionemu szkółkarzowi, stwierdził, że przyczyny mogą być 2: przypalenie słoneczne lub zbyt zbita zwięzła gleba.

Ponieważ na mojej piaszczystej działce zwięzłej gleby nie było nawet maleńkiego skraweczka, za to słońca pod dostatkiem, przesadziłam hortensję w cień, gdzie słońce operowało 2-3 godziny z rana. Jej wygląd od razu się poprawił, a rozrosła się przez kolejny rok tak solidnie, że w tym roku zrobiłam z niej 4 kępy i jeszcze trochę zostało do podzielenia :)

Ten rok dla wielu roślin jest ciężki, nie tylko dla cieniolubnych. Wiosna była zdecydowanie zbyt upalna, słońce piekło ponad miarę. Sporo roślin, które w poprzednich latach rosło dobrze, teraz ma oznaki przypalenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kookie

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 12 Lip 2018 13:21 #617848

• Monia Piwonia
  • Monia Piwonia's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuje za odpowiedz zmartwiłam się,że jakiś grzyb lub brak składników pokarmowych bo faktycznie posadzona jest na tyłach domu ale słonce ma 2-3 godziny po 16, więc przypaleń nie brałam pod uwagę.

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 21 Lip 2018 20:24 #619130

• zigza
  • zigza's Avatar
  • Fresh Boarder
Hej,chciałam rozmnożyć moją hortensję i dzisiaj rano z sadzonkami wszystko było w porządku, a teraz pod wieczór niektóre wyglądają jak na zdjęciu ? Inspekt mam w miejscu najbardziej zacienionym na działce jednak i tak w duże temperatury dochodzi tam dużo palącego słońca. Dobrze myślę że jest to poparzenie słoneczne, bo na grzyba to chyba za szybko by poszło skoro rano było ok ? Przeżyją te młodziaki czy szykować nowe sadzonki ?
Pozdrawiam,
Kinga
Załączniki:

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 16 Mar 2019 17:27 #648587

Witam serdecznie,wszystkich miłośników i specjalistów od hortensji. Potrzebuje pomocy :( W zeszłym roku posadziłam pierwszy raz w życiu 10 krzewów hortensji ogrodowej i 8 krzewiastej, niestety jako osoba niedoświadczona posłuchałam Pani ze sklepu ogrodniczego i jak mi doradziła późną jesienią przycięłam gałęzie-kwiatostany zarówno ogrodowej jak i krzewiastej :( Pani z ogrodniczego sklepu poleciła ich przycięcie w celu wzmocnienia roślinyoraz zabezpieczenie przed mrozem. Na zimę owinęliśmy krzewy w celu ochronienia ich przed mrozem. Wczoraj sciągnęłam włókninę i zaniepokoił mnie wygląd krzewów :( zaczęłam czytać, szperać i wyczytałam,że hortensji ogrodowej nie należy przycinać jesienią :( pomocy..czy ktoś mi podpowie czy zniszczyłam roślinę? Czy da się ją jakoś odratować? Proszę o rady i pomoc

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 17 Mar 2019 11:27 #648707

• beatab
  • beatab's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Nie zniszczyłaś - tylko ogrodowe nie będą kwitły w tym roku, chyba że kupiłaś kwitnące na pędach jednorocznych - ale to już rarytasy. Hortensje ogólnie nie jest łatwo zniszczyć, ja zaliczyłabym je do roślin pancernych - a szkodzą im bardziej majowe przymrozki gdy są już pączki kwiatów więc z tym okrywaniem nie warto przesadzać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 22 Mar 2019 15:40 #649550

Dziękuję ślicznie za odpowiedź :) czyli radzi Pani żeby jeszcze je okryć?

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 24 Mar 2019 11:39 #649793

• beatab
  • beatab's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Teraz dużych mrozów już nie będzie - ja pilnuję w maju- gdy widać juz pąki u hortensji ogrodowych to warto kwiaty okryć - można założyć papierowe torebki śniadaniowe na gałązki gdzie widać pąki.

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 01 Maj 2019 13:46 #655233

Ratunku :( moja hortensja kwiatowa zeszlym roku chyba sie nie przyjęła..łodygi są suche, paczków brak lub też przesuszone. Czy da radę ją odratować? Proszę o rady
Załączniki:

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 01 Maj 2019 18:01 #655255

• Monia Piwonia
  • Monia Piwonia's Avatar
  • Platinum Boarder
Zostawić w spokoju paczki może i zmarzły ale ładnie odbija od dołu wszystko będzie ok.

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 24 Lip 2019 16:53 #669168

• micz_bl
  • micz_bl's Avatar
  • Fresh Boarder
Witam wszystkich, być może gdzieś taki problem już jest na forum, jednak ja nie znalazłem pod tematem problemy.
Mianowicie mam 4 krzaki, wsadzone w tym roku i o ile 3 ładnie rosną, o tyle jeden ma poważne problemy z liśćmi.
Wszystkie krzaki tak samo wsadzone, ta sama ziemia, tak samo nawóz i obornik a na górę kora.
Proszę zerknijcie na zdjęcia

20190723_194955.jpg

20190717_125023.jpg

20190717_125032.jpg

20190717_125043.jpg

20190717_125100.jpg

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 24 Lip 2019 22:31 #669219

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Widzę, że posadzone są różne odmiany hortd dni. Jaka odmiana jest ta chorująca?
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2019 22:32 przez Hiacynta.

Choroby hortensji - problemy - rozmaite pytania 25 Lip 2019 19:47 #669318

• micz_bl
  • micz_bl's Avatar
  • Fresh Boarder
Najbardziej ten z załącznika, ale powoli podobnie na innych się dzieje. Błąd pierwszy chyba znam - dawałem obornik który jest zasadowy, pytanie co dalej i czego im brak.
20190725_190504.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.525 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum