Analiza:
azot azotanowy 35 [mg/l]
fosfor 147 [mg/l]
potas 72 [mg/l]
wapń 1580 [mg/l]
magnez 110 [mg/l]
Co chcesz uprawiać?
Pomidory -> sprawdzasz np. w tym dokumencie,
sodr.nazwa.pl/www/cms/images/ekologia/ak...otrzeby_nawozowe.pdf, od Pomodoro i dowiadujesz się, że zalecenia dla pomidora, to:
azot 150 - 200 [mg/l]
fosfor 60 - 80 [mg/l]
potas 200 - 250 [mg/l]
dodam jeszcze stąd
iung.pl/dpr/images/warzywaNPK.jpg:
wapń 1200 - 1500 [mg/l]
magnez 60 - 80 [mg/l]
Różne
tabele z wymaganiami znajdziesz tu:
www.google.pl/search?q=wymagania+nawozow...source=lnms&tbm=isch
Jakich użyć nawozów?
Starasz się wybrać takie, których użycie nie spowoduje przekroczenia wartości granicznych składników, które masz w glebie w wystarczającej ilości. Właśnie dlatego Pomodoro napisał Ci, żebyś nie używał saletry wapniowej, bo po pierwsze nazwa sugeruje w składzie wapń, a po drugie, jak spojrzysz na skład, to zobaczysz:
N - 15% (azot)
CaO - 26% (tlenek wapnia -> jak obliczyć ile samego wapnia jest w CaO, napiszę za chwilę)
Po użyciu saletry wapniowej prawdopodobnie zawartość Twojej gleby przekroczy zalecaną wartość tego składnika. Warto starać się, aby nie przekraczać zalecanych wartości poszczególnych składników, bo nadmiar jednych blokuje pobieranie innych.
No i załóżmy, że wybrałeś, tym razem, z pomocą, ale może następnym razem sam,
saletrę amonową. Sprawdzasz jej skład:
N - 34%
Aby osiągnąć
dolną granicę wymagań dla pomidora, czyli 160 mg/l
potrzebujesz dostarczyć do gleby 125 mg/l:
160 (dolna granica wymagań) - 35 (tyle masz, bo wyszło Ci z analizy) = 125 mg/l
Załóżmy, że:
- masz grządkę
1m2
- chcesz uzupełnić azot na górnej warstwie ziemi
10 cm
czyli na tej 1m2 grządce nawóz musisz dostarczyć na 100 górnych litrów ziemi. Na 1 litr potrzebujesz 125mg, więc na 100 litrów 12 500 mg = 12,5g. I teraz bierzesz ten procentowy udział azotu w saletrze amonowej (34%) i ilość azotu potrzebnego na grządkę (25g) i z proporcji obliczasz ile nawozu musisz użyć:
34% = 12,5 g
100% = x g
34x = 100*12,5
x = 1250/34
x =
36,7 g -> tyle saletry amonowej musisz wymieszać z glebą na powierzchni 1m2 i głębokość 10cm, aby dostarczyć 125mg czystego azotu na 1 l ziemi.
Dokładnie tak samo oblicza się wartości dla innych pierwiastków, problem może pojawić się w przypadku gdy w nawozie nie występuje czysty składnik, tylko związek chemiczny, który go zawiera, np. CaO we wspomnianej saletrze wapniowej, albo skład nawozu wygląda np. tak:
18% P
65% CaCO3
5% MgO
Podam przykład jak obliczyć ile wapnia jest w CaO. Są tu 2 atomy - Ca i O. Obliczasz
masę cząsteczkową związku:
CaO = 40u (masa atomowa Ca) + 16u (masa atomowa O) = 56u (masa cząsteczkowa)
masy atomowe bierzesz z układu okresowego pierwiastków:
www.bajkidoczytania.pl/img/uklad-okresowy-pierwiastkow.png
I z proporcji obliczasz:
56u = 100%
40u = x%
56x = 100*40
x = 4000/56
x = 71% ->
taki procent czystego wapnia jest w CaO
Inne przykłady wyliczania procentowej zawartości danego pierwiastka w cząsteczce są tu:
zadane.pl/zadanie/1384059
(bo jak się w cząsteczce dodatkowo jakieś numerki pojawią, to trzeba jeszcze dodatkowe mnożenie zastosować
)
Zatem w przypadku saletry wapniowej (
CaO 26%) zawartość procentowa Ca wynosi 26 * 71%, czyli
18,5% Ca. Masz już zawartość czystego składnika w nawozie, więc dalej postępujesz tak jak w przykładzie z azotem i saletrą amonową.
Nie bić, jeżeli są jakieś błędy, uprzejmie proszę o wskazanie. Chcę tylko pomóc, może Pomodoro nie będzie musiał się już więcej denerwować