TEMAT: <D> Pietruszka

<D> Pietruszka 09 Sty 2026 13:04 #887914

kazko47 wrote:
Moje doświadczenia w uprawie pietruszki są takie.

Siejemy pietruszkę korzeniową i naciową. Korzeniowa to:Alba,Kaśka, naciowa:Astra.
Nasiona kupujemy w sklepie.

Zawsze staramy się wysiewać jak najwcześniej,ziemia musi być wilgotna(warto przykryć włókniną) i dobrze doprawiona.
Czasami stosujemy moczenie przedsiewne nasion(ok.24 godz.)w ciepłej wodzie,po odsączeniu wkładamy do zamrażarki i trzymamy
ok.24-30 godz. Nasączone nasiona pękają przy zamarzaniu.Po wyjęciu nasion i ponownym odsączeniu, trzeba jak najszybciej
wysiać na grządkę. Wschody są wcześniejsze o kilka dni(pietruszka u nas ok.10,marchew ok.tygodnia).Nasiona odsączone
nie zlepiają się ze sobą.Ten sposób podpowiedzieli nam znajomi,uprawiają działkę biodynamicznie.

Co do siewu przedziomowego, to tutaj trzeba zgrać ze sobą kilka rzeczy. Chodzi o to,żeby przed zamarznięciem gleby
nie powschodziły warzywa. Siewki młode są wrażliwe na mróz. Na wiosnę przy rozmarzaniu nasiona pęcznieją i są
wcześniejsze wschody.
Czy stosował ktoś jeszcze mrożenie wilgotnych nasion?jurek49 wrote:
Dziś wykopałem pietruszkę, na zagonie miałem odmianę Ołomuńcką z siewu jesiennego i wiosennego. Różnicę widać bardzo mocno.
20211011_Oomucka.jpg

Po lewej stronie korzeń z wiosennego siewu a po prawej z jesiennego.
W tym roku też posieję trzy rzędy jesienią i dwa rzędy wiosną.
Świetne porównanie Jurek49.Babcia Ala wrote:
Ewuniu, stosuję połączenie dwóch metod: wkładam nasiona do wilgotnego piasku, żeby napęczniały, a potem dodaję je do wystudzonego ugotowanego krochmalu. Pierwszy opis jest TU

a drugi to perypetie z zasiewem czegokolwiek z powodu bardzo mokrej wiosny TUTAJ

Tej drugiej metody z nasionami, które już mają kiełki nie polecam, bo kiełki są bardzo kruche i łatwo się łamią, ale wtedy nie miałam już wyjścia, bo pogoda była straszna, ciągle padało i zasiałam korzeniowe początkiem czerwca.

Ilość potrzebnych nasion oceniłam tak: założyłam, że marchewka co 2,5 cm, długość rządka u mnie, to 7 m, czyli 280 sztuk roślin w rządku. W 1 g nasion marchwi jest 400 do 1200 sztuk, czyli średnio 800 sztuk, zużywam na ten rządek o dł. 7 m ok. 0,5 grama nasion czyli 400 sztuk, bo zakładam, że nie wszystkie wzejdą.
Ja ten krochmal muszę mieć odrobinę rzadszy, bo mam ogród na lekkim skłonie i gdy jest zbyt gęsty, to wolno wsiąka w glebę i spływa w rowku razem z nasionami. Przechodzę z konewką kilka razy, po każdym przejściu chwilkę czekając, aż wsiąknie. Trochę z tym zachodu, ale w porównaniu do tego, że nie muszę ślęczeć godzinami na kolanach albo w zgiętej pozycji przy przerywce, to pryszcz.

W roku 2022 zebrałam taką marchew, nic nie przerywałam, potem jak podrosła wyrywałam na bieżące spożycie, zdjęcia
TU i TU

Zachęcona powodzeniem zasiewów tą metodą, wysiałam w zeszłym roku w ten sposób też cebulę, również z powodzeniem.
Muszę spróbować z tym krochmalem.

Podobnie jak Wy próbowałam najczęściej pojawiającą się odmianę na forum z tego co zauważyłam, czyli Halblange. W zeszłym roku posiałam Ołomuńcka i miałam lepsze zbiory. Może to przypadek, może inna pogoda lub warunki glebowe. Skuszona zdjęciami odmiany Kaśka - planuję dokupić nasiona jak znajdę stacjonarnie i porównam wtedy plonowanie na tej samej grządce.
Patrycja, okolice Lublina, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Pietruszka 09 Sty 2026 14:18 #887920

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
Pomidorowy_Zawrót_Głowy wrote:
....porównam wtedy plonowanie na tej samej grządce.

Warto, ale i to czasem zawodzi :( W zeszłym roku w jednym rządku pietruszki miałam taki przypadek, że połowa rządka mi nie wzeszła. Tutaj winą obarczyłam mrówki. Przy wykopkach okazało się, że w jednych miejscach są ładne pietruszki, a w innych kiepskie. Nie była to zbyt duża powierzchnia uprawy i ta sama odmiana. Czasami takie porównywanie zawodzi. Co nie oznacza, że należy z tego zrezygnować, a wręcz przeciwnie, należy próbować :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Pomidorowy_Zawrót_Głowy

<D> Pietruszka 19 Sty 2026 11:59 #888576

• Bety007
  • Bety007's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 74
Ja totalnie się nie znam na wysiewach nasion warzyw i co roku poprostu sieje do przygotowanej rabaty warzywnej, raz jest więcej warzyw raz mniej ????. W zeszłym tygodniu przypomniało mi się, że zostawiłam 4 paczuszki nasion pod wiatą z zeszłego roku , w tym pietruszkę cukrową. Zrobiłam w środę test nasion na mokrym ręczniku papierowym i o dziwo dziś w poniedziałek zauważyłam że i pietruszką i rukola kiełkuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): olegowa

<D> Pietruszka 19 Sty 2026 12:25 #888579

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Policzyłaś? Dobrze jest znać ile procent nasion wykiełkowało :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem

<D> Pietruszka 19 Sty 2026 14:29 #888581

• Bety007
  • Bety007's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 74
Tak, ruszyło 10 na 10. Natomiast szczypiorek też spod wiaty ani jeden.
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2026 14:31 przez Bety007. Powód: Pomyłka

<D> Pietruszka 19 Sty 2026 15:07 #888583

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Szczypiorek to warzywko cebulowate, a one szybko tracą zdolności do kiełkowania, więc lepiej zawsze mieć nowe, świeże nasiona.
Trzymam kciuki za uprawę pietruszki. :drink1:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Bety007

<D> Pietruszka 12 Lut 2026 13:53 #889723

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Sprawdziłam dzisiaj stan przechowywanej pietruszki. Jest dobrze.

IMG_1973.jpeg
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

<D> Pietruszka 15 Kwi 2026 18:17 #892405

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
JaNina wrote:
Dzisiaj zauważyłam pierwsze wschody marchewki. Chciałam zrobić zdjęcie, ale na zdjęciu nie było widać co marchew, a co trawa :jeez: Chyba jutro będzie lekkie plewienie, a później dopiero sesja zdjęciowa. Marchew wysiewałam 21.03.

To przed chwilą napisałam w wątku marchewkowym. Tutaj należy tylko zmienić słowo marchewka na pietruszka, a reszta pozostaje bez zmian :happy:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, ewakatarzyna, zwykły chłop, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.376 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum