TEMAT: Pomidorowy Targ

Pomidorowy Targ 18 Sty 2017 20:20 #518373

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Oj Babushikin Sekret mi się przekleił a przecież go nie ma. Chodziło mi o Shapka Monomakha.

Aniu ja w ubiegłym roku miałam ponad 70 odmian a na ten chciałam ciut zmniejszyć do 50 ale co zrobić serce bije mocniej a rozum się wyłącza.
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidorowy Targ 18 Sty 2017 20:30 #518378

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6222
Witam. :hearts:

Dzisiaj dostałem nasionka,wszystkie jakie zamówiłem plus gratis.
Wielkie dzięki dla Ani oraz darczyńcom od których dostałem nasiona. :thanks:

Muszę przyznać, nie spodziewałem się tego,że dostanę nasiona a tu
jeszcze gratis. Super. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam. :bye:
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"

Pomidorowy Targ 18 Sty 2017 20:44 #518381

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Karinko listy jeszcze nie zrobiłam ale zanosi się, że ze sprawdzonych posadzę mniej a nowości więcej. Wiem, że Ty szukasz odmian do długiego przechowywania i nawet takie przeglądałam. Są leżakujące nawet ponad 4 miesiące ale to same F1 więc trzeba by jechać po nie a tu czasu brak bo wiosna za pasem. Poza tym chodzi przede wszystkim o smak więc nie da się tak sprawdzić. Ja mam taką odmianę Haiku, nasiona wygrzebane w ubiegłym roku z owoców kupionych wiosną. Owocują jak szalone, czerwone wisiały na krzakach ponad miesiąc i ciężko je było oderwać no i mi nie smakowały przy pysznościach jakie miałam ale kto wie czy bym nie zmieniła zdania w grudniu czy w styczniu.
Pozdrawiam Ela

Pomidorowy Targ 18 Sty 2017 20:46 #518382

• Victor71
  • Victor71's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9
Witam .Czy nadal można że tak się wyrażę składać zamówienia na nasionka?Kolejne pytanie:koperta zwrotna ze znaczkiem oczywiście ale zwykly priorytet,polecony czy jak kto woli.Kolejne pytanie:czy odmiany takie jak czernomorski, black krim,arbuznyj,caspian pink,sevruga,kenisberg i bezrazmiernyj nadal można otrzymać?jest parę tych odmian które wybrałem jednak nie oczekuję wiecej niż po 5 nasionek a wiadomo że nie wszystkie wzejdą.Poza tym chce po prostu wybrać takie które będą mi odpowiadać smakowo i pod względem uprawy, i tych że odmian się trzymać.Ewentualnie co roku próbować innych odmian.Pozdrawiam

Pomidorowy Targ 18 Sty 2017 21:16 #518387

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Victor71 Nasiona jeszcze są, czas jeszcze jest, więc nic nie stoi na przeszkodzie byś zamawiał co tylko chcesz. Wejdź tutaj forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...?limitstart=0#508349 kliknij na formularz i wybieraj, nie zapomnij o nicku. stan w formularzu jest aktualny
Kopertę zwrotną wyślij do Ani adres jest w pierwszym poście tego wątku. na kopercie koniecznie nick bo Ania ma dużo kopert. Znaczek to najlepiej priorytet albo jaki chcesz, ale patrz by Ania nie musiała dopłacać , bo wiesz przy takiej ilości to zbankrutowała by.Polecony to raczej nie bo wtedy trzeba wypełniać na poczcie kwity. Na razie nie było wpadki z pocztą. Z ilością nasion to jest rożnie. Jedni pakowali po 10 inni po 5. Jak było mało torebek to Ania przepakowywała.
Nasze oczekiwania sa takie byś zdawał relacje z uprawy. Żle czy dobrze chcemy wiedzieć jak sprawują się te pomidory . I oczywiście jesienią jak pomidory się udadzą oczekujemy na nasiona na przyszły rok. Tak to działa.
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2017 11:29 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Victor71

Pomidorowy Targ 18 Sty 2017 21:31 #518389

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Elu ja też uczyłam się rosyjskiego i kiedyś znałam go bardzo dobrze, weszłam na stronę poleconą przez Ciebie i z opisów to wszystkie są super, tylko brać. Ja już wolę polegać na opini tych, którzy te cuda przetestowali.
Tak myślę, że w styczniu to już żaden pomidor nie będzie dobry.
pozdrawiam Karina
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2017 21:33 przez pouder.

Pomidorowy Targ 18 Sty 2017 21:48 #518396

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
To prawda, że u nich wszystko хороший, большой и многое ale ta strona posłużyła mi do tego aby pobuszować po ich forach działkowych a mają ich sporo. Jak przekleję nazwę pomidora to jest co poczytać choćby mniej więcej.
Pozdrawiam Ela

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 07:47 #518420

• Florka
  • Florka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 290
Czuję się "w obowiązku"stanąć w obronie odmiany Miedviezhaya Lapa: dwa lata temu miałam w tunelu czerwoną i różową wersję tej odmiany i żadna nie wymagała stymulatora wzrostu. No,chyba,że obornik bydlęcy uznać za taki stymulator ;) .Rosły normalnie,nie wykazywały niedoborów, a ML Rozovyj okazał się nie tylko bardzo plenny ale i bardzo smaczny.

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 11:26 #518437

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kochani :) Bardzo dziękuję za korzystanie z Formularzy i zamawianie kolejnych odmian. Staram się na bieżąco aktualizować ofertę wszystkich straganików, więc z dostępnością poszczególnych odmian nie powinno być kłopotu, jedynie w przypadku małej ilości nasion rozpakowuję dilerki i dzielę pomiędzy chętnych po 2-3 nasiona.

Witam serdecznie nowych użytkowników Warzywnika :) widzę, że Emalka, niezawodnie jak zawsze :kiss3: , uprzedziła moją odpowiedź odnośnie wysyłki, pozwolę sobie jedynie sprostować jedną informację:

W styczniu i w lutym zmianie ulega adres wysyłki kopert zwrotnych i kopert z nasionami pomidorków, ziół i dyniowatych !!!!

Ania Janiszewska
ul. Szamarzewskiego 56 m 19
60-569 Poznań

Przepraszam najmocniej za tę niedogodność ...

Ważne jest także to, aby dopasować wielkość koperty zwrotnej do ilości zamówionych odmian :)

W kwestii lepszej plenności pomidorków ... może poniższy cytat z bloga Danusi uświadomi nam, że niekoniecznie musimy sięgać po chemię, aby wspomóc rośliny w wiązaniu owoców. Korzystałam z tego środka w ubiegłym roku, m.in. u Costoluto Fiorentino, który słynie z kapryśności w uprawie i efekt był rewelacyjny. Pomidor, początkowo osowiały, wiązał nieliczne kwiaty, które na domiar złego schły i opadały. Po regularnych opryskach borasolem wziął się w garść i obdarzył mnie bardzo licznym plonem :) Naprawdę polecam....

"7,5 ml Borasolu mieszamy z l litrem wody. Opryskujemy kwiaty dwukrotnie w ciągu tygodnia.

Można sobie przygotować roztwór w małym opryskiwaczu np 0,5 l. Niezużyty roztwór może stać, nic mu się nie stanie.

I troszkę zmodernizowany przepis, na preparat na dobre wiązanie owoców o szybkim wchłanianiu.

Potrzebny jest;

Borasol - opakowanie100g - czyli potocznie woda borowa.

mocznik

Do zakupionego w aptece Borasolu dodajemy odważone 4 dkg mocznika. Otrzymujemy 140 g koncentratu boru o przyspieszonym wchłanianiu.

Używamy do sporządzenia roztworu do oprysku w ilości 10 ml/l.

Zasady oprysku są identyczne jak w przypadku używania samego Borasolu czyli 2-3 razy w tygodniu opryskujemy kwiaty aż do zawiązania owoców."

Bietkae, nie zamówiłaś Malachitowej Szkatułki .... dołożyć ;-)?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2017 17:15 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Kasionek, Edyta D, Zofix

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 15:45 #518490

• Victor71
  • Victor71's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9
Dziękuję za odpowiedż,oczywiscie dołącze odpowiedni znaczek.Na pewno Ania ma i tak sporo pracy przy tych nasionkach więc tym bardziej nie powinniśmy jej dodatkowo obciążać kosztami.Oczywiście nasiona po zakończonym sezonie będą zarezerwowane na nastepną akcję .Boję się tylko że może dojść do skrzyżowania się gatunków bedą raczej blisko siebie.

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 17:44 #518516

• manoss
  • manoss's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
czy mam wysłać jeszcze raz kopertę zwrotną na nowy adres?

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 18:47 #518533

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Oczywiście, że nie :) Nowy adres podałam dla przyszłych chętnych, aby nie denerwowali się tym, że nie otrzymałam koperty. Ten nowy będzie aktualny zawsze zimą: tzn. w styczniu i lutym, a w pozostałe miesiące - ten do mojej pracy, bo tam przebywam niemal cały dzień. Teraz, ze względu na pogodę, częściej jestem w domu i pomyślałam, że udostępnię Wam domowy.

Pracy przy nasionkach troszkę jest, ale z Wami i dla Was to tylko przyjemność. :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, manoss

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 19:57 #518553

• Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Aniu!
Dziś wyjęłam ze skrzynki kopertkę z nasionkami - ile radości potrafisz sprawić!! Siedzę z płonącymi policzkami i oglądam te torebeczki - cały zestaw od Pomodoro- cudo! a Kazko47 jak przepięknie opisuje pomidory na maleńkich karteczkach. Bardzo Wam dziękuję!! Aniu i za gratisiki - niespodzianki :kiss3:
Serdecznie pozdrawiam Jagoda

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 20:12 #518558

• manoss
  • manoss's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Aniu
dziękuję za odpowiedź. To dobrze, bo jakby coś to nie ma problemu mogę wysłać druga. Myślałam, że znowu czegoś nie doczytałam :P

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 20:25 #518559

Aniu nasionka i do mnie dzisiaj dotarly :happy4:
Dziekuje Ci i wszystkim darczyncom za cudowne nasionka :hug:
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2017 20:25 przez Aneta początkująca.

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 21:33 #518568

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Pomodoro i Krecik pisali o pomidorku "czekista". Czy to "Cz-ka" z formularza?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 21:46 #518571

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Tak, to ten pomidor.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza

Pomidorowy Targ 19 Sty 2017 22:51 #518578

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu ślicznie dziękuję za troskę ale Malachitową Szkatułę miałam w 2016 roku i nasionka zebrałam nawet na zapas jak komuś będzie potrzeba.
Odmiana przepyszna i łatwa w uprawie. Posadziłam 1 sztukę a z wilków dosadziłam dwa krzaczki. W tym roku od razu posadzę trzy. Jutro lecę do apteki po borasol bo faktycznie szkoda opadających kwiatów - nigdy dotychczas nie pryskałam na tę przypadłość.
Pozdrawiam Ela
Pozdrawiam Ela

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.768 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum