Mesclun, wg strony
www.notatnikkuchenny.pl, to - cytat: " Mesclun w gwarze nicejskiej znaczy tyle co mieszać i w istocie jest to mieszanina. Mieszanina młodych listków roślin jadalnych. W skład tej prowansalskiej sałatki pierwotnie wchodziły liście rokiety, młodego mniszka lekarskiego i zielonej sałaty. Z biegiem czasu Francuzi zaczęli wzbogacać bukiet i dziś do Mesclun dodaje się również rukiew wodną, trybulę, portulakę, pietruszkę, oraz różne rodzaje sałat: polną, dębolistną, rzymską, fryzowaną, endywię, a także radicchio i cykorię.
Zwykle jada się je jako sałatkę saute lub doprawianą lekkim dressingiem."
W mieszance występują m.in. dzika rukola, trybula, cykoria i szczaw.
Oprócz w/w, mamy także w ofercie
Mieszankę Ostrych Sałat ( Mixed Spicy Salad Leaves ) w składzie: rzeżucha, musztarda orientalna i rukola.
Mizuna - to tzw. japońska musztarda ( Brassica rapa nipponosic ), o intensywnym, pikantnym smaku przypominającym musztardę właśnie, o delikatnych, jasno zielonych, postrzępionych liściach; w celach kulinarnych wykorzystujemy zarówno nasiona ( np. do ryżu )m jak i kwiaty, oraz łodygi - na kanapki, do sałatek. Wymaga żyznej, wilgotnej gleby, zasilanej kompostem, w naszym klimacie uprawiana jako roślinka jednoroczna. Jak wygląda, możemy przekonać się zaglądając
tutaj
Jedną z propozycji zastosowania jest wymieszanie listków mizuny z kawałeczkami kurczaka, cebuli, orzechów, sosu sojowego i cytrynowego - podajemy na ciepło
Wysiew od marca do sierpnia.
Kumin - to z kolei zioło wchodzi w skład mieszanki curry, jest jej kluczowym składnikiem i nadaje charakterystyczny aromat potrawom chili. W marcu/kwietniu wysiewamy kumin do pojemniczków, a do gruntu siejemy bezpośrednio w maju.
Amaranthus Calaloo Red Leaf - liściaste warzywo pochodzące z Karaibów, przyrządzane w bardzo podobny sposób jak nasz poczciwy szpinak, jednak dodatek cebuli, pomidorów i czosnku nadaje potrawie zupełnie innego wymiaru smakowego. Do gleby siejemy od kwietnia do sierpnia.