Przedstawiam trzy nowe preparaty ekologiczne do ochrony roślin oraz spektrum ich działania.
1.
OW ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Spotkałem się w ostatnich dniach również z doniesieniami o skuteczności tego preparatu przeciw mszycom. Ponadto jest żródłem łatwo przyswajalnego wapnia dla roślin przez co , wraz z zawartymi w octach owocowych pektynami, podnosi odporność roślin i działa stymulująco na wzrost.
2.
HB zawiera enzymy białkowe bakteriobójcze i grzybobójcze. Zawarty w preparacie lizozym ma ponadto właściwość rozkładania chityny przez co może działać destrukcyjnie na układ oddechowy owadów.
3.
HT zawarty w tym preparacie olejek zawiera tymol i karwakrol. Związki te maja silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze nawet już w stężeniu 3 części na milion. Ponieważ preparaty zawierające te związki są stosowane jako leki dla pszczół przeciw roztoczom podejrzewam, że preparat ten może działać również na mszyce i przędziorki.
OW - środek grzybobójczy i nawóz wapniowy dolistny
HT- środek bakteriobójczy, grzybobójczy i owadobójczy
KSM- środek grzybobójczy i bakteriobójczy
PW- środek grzybobójczy i nawóz wapniowy dolistny
IF- środek grzybobójczy i bakteriobójczy
MW- środek grzybobójczy i nawóz wapniowy dolistny
Wszystkie te preparaty są bezkarencyjne. Są to środki kontaktowe, więc przede wszystkim służą profilaktycznej ochronie przed infekcjami. Mogą być stosowane na wszystkie rośliny .
Octan Wapnia/
OW/
Najpierw przygotowujemy zawiesinę kredy.
Odważamy 13 dkg kredy, wsypujemy do butelki PET o poj. 1 l i dopełniamy wodą do pełna.
Do butli PET o poj. 5 l wlewamy 0,25 l octu jabłkowego lub winnego 6 % i dodajemy 100 ml zawiesiny kredy. Nastąpi reakcja z wydzieleniem CO2 . Po zakończeniu reakcji uzupełniamy butlę wodą do pełna. Otrzymujemy 5 litrów 0,4 % roztworu do oprysku.
Przed każdorazowym użyciem zawiesiny kredy należy wstrząsnąć dobrze zawartością butelki.
Butlę należy opisać i trzymać z dala od dzieci i osób nietrzeźwych.
Hydrolizat białka kurzego/
HB/
Do butelki PET o poj 1 l wlewamy 0,5 l wody demineralizowanej lub z filtra lub wprost deszczówki oraz 25 ml octu spirytusowego 10 %. Dobrze wymieszać. Następnie rozbijamy 1 jajo kurze oddzielając białko od żółtka . Białko wlewamy do przygotowanego roztworu octu i delikatnie mieszamy/ nie wstrząsać butelką/. Wstawiamy następnie butelkę z zawartością do lodówki na 24 godziny mieszając kilkakrotnie w trakcie tej doby. Nazajutrz przecedzamy zawartość przez tkaninę bawełnianą i uzupełniamy wodą do objętości 1 l. Dodajemy do oprysku w ilości 0,2 l na każdy litr OW. Preparat może być przetrzymywany w lodówce nawet 2 tygodnie. Służy on jako biologicznie aktywny adiuwant do oprysków OW
Preparat tymiankowo- oreganowy HZT
Do butelki PET o poj. 1,5 l wsypujemy 2 paczki przyprawy TYMIANEK i 2 paczki OREGANO / w sumie 40 g/zalewamy ½ l czystej zwykłej wódki + ½ l przegotowanej ostudzonej wody. Odstawiamy na 24 godz. mieszając od czasu do czasu. Trzymamy w temperaturze pokojowej. . Nazajutrz odcedzamy nalewkę wyciskając dokładnie osad na sitku. Troty, pozostałe po odcedzeniu, zalewamy w naczyniu ½ l wrzątku i szczelnie nakrywamy. Po ostudzeniu ponownie odcedzamy na sitku a przesącz dolewamy do wcześniej uzyskanego ekstraktu. Nalewkę możemy przetrzymywać cały sezon i używamy jej w ilości 150 ml na 2-3 l oprysku.
Preparat tymolowy na bazie tymolu HT ( przepis opracowany przez Pomodoro, źródło: blog Danusi )
Robimy koncentrat:
50g tymolu rozpuszczamy w 200ml spirytusu lub bimbru, ostatecznie może być wódka lub zacier.
Otrzymamy ok 250ml stężonego roztworu tymolu.
Przepis na zacier;
Zagotować 1 l wody z dodatkiem 0,25kg cukru, ostudzić i dodać 5dkg drożdży piekarniczych. Postawić w cieple. Zacier ma fermentować, aż straci słodki smak (ok 2 tygodni). Należy wziąć pod uwagę, że im mniejsza ilość wody jest w koncentracie tym większa będzie jego trwałość.
Do rozpuszczenia tymolu możemy użyć też zacieru, ale w innej ilości. Należy odważyć 95 dkg zacieru i wsypać do niego 50g tymolu. Do oprysku bierzemy takiego koncentratu 4 razy więcej czyli 4 ml na litr wody. W przypadku użycia wódki bierzemy: przy 40% wódki dajemy tyle samo co spirytusu, przy mniejszy stężeniu alkoholu należy samemu przeliczyć ilość rozpuszczalnika uwzględniając to, że rozpuszczalność tymolu w alkoholu etylowym wynosi 1g/ml. Należy obliczyć tak ilość rozpuszczalnika jak i dawkę koncentratu na litr wody.
Podstawowe stężenie tymolu w cieczy do oprysku warunkowane jest tzw. MIC tj. najmniejsze stężenie hamujące rozwój drobnoustrojów i wynosi 0,2 g/l. W odniesieniu do naszego koncentratu wykonanego na spirytusie albo 40 % wódce odpowiada to ilości 1 ml/ litr wody. W zależności od zagrożenia chorobowego i od charakteru oprysku/ grzybobójcze czy owadobójcze/ stężenie może być podwyższone do granicy rozpuszczalności tymolu w wodzie tj prawie 1 g/l. Ponieważ my będziemy testować środek proponuję nie zaczynać od największych stężeń. Ale nie należy też schodzić poniżej stężenia 0,2 g/l/ 1 ml/l koncentratu/. Przy dobieraniu stężenia pamiętajmy, że każdy 1 ml koncentratu to jest 0,2 grama.
Żeby zwiększyć spektrum działania, do każdego litra cieczy do oprysku można dodać 1 tabletkę 300 - 500mg Polopiryny (Aspiryny). Żeby ograniczyć zmywalność środka, do każdego litra wody dodajemy 50cm3 krochmalu.
Olejek eteryczny tymiankowy ma bardzo wysoką skuteczność przeciw przędziorkowi chmielowcowi. Po 24 godzinach pada 100 % populacji. Już dla sprawdzenia samej tej informacji warto pokusić się o test na żywo. Nikt mi nie powie ,choćby najbardziej nawiedzony ekolog, że traktuje u siebie przędziorka chmielowca jako pożyteczne stworzenie. Tabela ta podaje dolne stężenie , ale olejku tymiankowego ,jako 0,05 %. Trzeba wiedzieć, że w zielu tymianku zawartość olejku eterycznego waha się znacznie od 0,7 -5 % a z kolei zawartość tymolu i jego izomeru- karwakrolu w olejku eterycznym waha się też znacznie, bo między 20 a 40 % . Koncepcja zamiany ekstraktu z ziół w HT na czysty tymol pozwala precyzyjnie dobierać stężenie.
Tym sposobem można kompleksowo chronić niektóre warzywa takie jak ogórek jednocześnie przeciw kanciastej, mączniakowi i przędziorkowi albo truskawki przeciw przędziorkowi, roztoczy i szarej pleśni.
Zmodyfikowany przepis na HT z dodatkiem mleka UHT.
Przepis jest prosty , Załóżmy, że potrzebujemy 3 l cieczy do oprysku. Odmierzamy więc 300 ml mleka UHT 1,5 % i do niego dozujemy od 7,5 do 15 ml koncentratu HT
Pozostawiamy na ok 1/2 h wstrząsając od czasu do czasu tą mleczną miksturą. W opryskiwaczu przygotowujemy brakującą do objętości 3 l wodę tj w tym wypadku 2,7 l. Po pół godzinie wlewamy do opryskiwacza mleko z tymolem i dokładnie mieszamy. Oprysk gotowy.
PS Dla lepszej zwilżalności liści można dodać kilka kropel płynu do naczyń
W tym przepisie dodajemy na każdy litr oprysku 100 ml mleka, od 2,5 do 5 ml koncentratu HT i 0,9 l wody.
pomodoro wrote:
Z każdego litra wody przygotowanej do oprysku odlać należy 100 ml. Tą odlewkę podgrzać do ok 50 * C wlać do szklanego słoiczka z zakrętką, dodać ok 2 krople płynu do naczyń na każdy litr oprysku, wymieszać z wodą ,a następnie wdozować 5 ml koncentratu HT na każy litr oprysku, zakręcić i dobrze wytrząsnąć. Ma powstać mleczny płyn zemulgowanego tymolu. Dopiero wtedy wlewamy go do opryskiwacza i przed użyciem dokładnie mieszamy.
Przed dodaniem zemulgowanego tymolu dodajemy do wody w opryskiwaczu 100 ml krochmalu na każdy litr oprysku.
Mleczan wapnia /
MW / - środek grzybobójczy
1. Zakupy rozpocząć w maju. Kupić 1kg. mąki żytniej razowej i węglan wapnia czyli kredę – może być kreda malarska.
2. Przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 dkg kredy, wsypując do butelki
i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml.
3. Zakwas: 2 szkl mąki żytniej razowej typu żurek +2 l wody - zarobić barszcz i zostawić do zakiszenia
na 4 -5 dni w ciepłe miejsce ok 30 stopni. Polecam dodać do nastawu nawet jeden ząbek czosnku drobno posiekanego. Korzyść jest podwójna. Bardziej przyjemny zapach zakwasu i zakwas bardziej stabilny i odporniejszy na zakażenie pleśnią w początkowym stadium fermentacji. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu.
W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki.
Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc.
Zakwas się doskonale odstaje. Resztki mąki siadają wyraźnie na dnie, a nad nimi jest mętnawy roztwór kwasu mlekowego
z zawieszonymi w nim bakteriami. Może on być użyty bez dodatkowych zabiegów do oprysku bez obawy zatykania dyszy opryskiwacza.
4. Na każdy 1 litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy (przed wlaniem wstrząsnąć dobrze butelką z zawiesiną)
i po przereagowaniu dodać drugie tyle wody czyli 1,1 l . Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku.
Po dodaniu kredy będzie sie wydzielał gaz CO2. Gotowy do użycia, do oprysków, następnego dnia po rozcieńczeniu.
Jeśli zakwas stał w lodówce przed dodaniem kredy musi być ogrzany do temperatury pokojowej.
Wszystkie te preparaty zostały opracowane z myślą o ochronie pomidorów, ogórków i niektórych innych roślin ogrodniczych.
Stanowczo odradzam mieszania powyższych preparatów z jakimikolwiek nawozami mineralnymi. Może dojść do niekontrolowanych reakcji preparatów ze składnikami nawozów skutkiem czego mogą one być nawet szkodliwe dla roślin.
PREPARAT IF
Potrzebne składniki:
skrobia ziemniaczana
kwas octowy 6% lub 10 %
jodyna
Przygotowanie krochmalu
Odmierzamy 2 szklanki wody tj ok. 0,5 litra . Półtorej szklanki wlewamy do naczynia w którym będziemy gotować krochmal a do pozostałej 1/2 szklanki wody wsypujemy pełną łyżeczkę od herbaty skrobi ziemniaczanej. Jeśli woda w naczyniu się zagotuje należy starannie wymieszać skrobię w szklance i wylać na gotującą wodę. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotować ok minuty.
Przygotowanie preparatu
Do butelki o pojemności 1 l wlać ok 1/4 litra deszczówki, do tego dodać 100 ml świeżo zagotowanego krochmalu a następnie dodać 5 ml octu 6 % lub 3 ml octu 10 % Wymieszać krochmal z wodą i octem a następnie dodać 2 ml jodyny oraz uzupełnić deszczówką do objętości 1 litra. Wymieszać . W razie problemów z rozpylaniem dodać kilka kropel płynu do naczyń.
Uwaga !
Preparat może być kojarzony z preparatem kwasu sorbowego KSM w ten sposób, że na każdy litr preparatu jodu IF dodajemy zamiast kwasu octowego 1 ml zawiesiny KSM
W razie przechowywania preparatu proszę opisać dokładnie butelkę i trzymać z dala od dzieci i osób nietrzeźwych.
W razie zaniku niebieskiej barwy preparat można aktywować ponownie dodając 2 ml 3 % wody utlenionej na litr.
Zawartość jodu w cieczy do oprysku wynosi 60 ppm czyli 60 części jodu na milion części wody. Dla porównania zawartość jodu w soli kuchennej jodowanej jest ok. 90 razy większa.
[
Przepis na PW na bazie gotowego propionianu wapnia
Odważamy 150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o poj 1 l. Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % lub 3 ml octu 6 % i całość dopełniamy wodą do objętości 1 litra. Wstrząsamy do całkowitego rozpuszczenia. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. Do każdego litra cieczy do oprysku dodajemy 100 ml krochmalu przygotowanego identycznie jak w przepisie na IF.
pomodoro wrote:
W trakcie ub. sezonu zmieniła się ilość koncentratu z 2 ml/l do 10-20 ml. Ta ilość 2 ml/l wynikała z testu mikrobiologicznego i odpowiada stężeniu 300 mg/l jaki widać w tym teście. Można zauważyć, że jest to stężenie przy którym znacząco wzrasta skuteczność.
Zwiększenie dawki nie szkodzi roślinom , natomiast powoduje po wyschnięciu preparatu na liściach lepsze pokrycie powierzchni kryształami propionianu wapnia. Po prostu powłoka preparatu staje się bardziej szczelna .
Jak wynika z prostego przeliczenia 1 l koncentratu PW starcza nam na 500 l cieczy do oprysku. Koncentrat powinien być stabilny chemicznie i mikrobiologicznie.
Ponieważ właściwości grzybobójcze ma jedynie niezdysocjonowany kwas propionowy musi istnieć pewność, że ciecz do oprysku ma pH poniżej 7. Dlatego oprysk musi być sporządzany na deszczówce.
pomodoro wrote:
Widzę, że znów muszę metodą obliczeń uświadomić , jak się ma oprysk saletrą wapniową do oprysku
PW przeciw SZW.
Ciężar molowy saletry wapniowej wynosi 164 g , a w tym jest 40 g wapnia czyli
24,4 %
Ciężar molowy propionianu wapnia wynosi 186 g, a w tym jest 40 g wapnia czyli
21,5 %
Jeśli do oprysku stosujemy saletrę wapniową o stężeniu 5 g/l to w każdym litrze jest wapnia 5 x 24,4/100 =
1,22 g.
Teraz pytanie : ile należy użyć propionianu wapnia , by ilość wapnia była ta sama ? Proste działanie 1,22 x 24,4/21,5 =
1,38 g
! mililitr naszego koncentratu
PW zawiera 0,15 g propionianu wapnia, a w tym 0,15 x 21,5/100 = 0,032 g wapnia. Ile więc trzeba go użyć, by uzyskać tą samą zawartość wapnia w oprysku, co przy saletrze wapniowej ? Też proste wyliczenie 1,22 /0,032 =
38
Wniosek :
Oprysk PW o stężeniu 38 ml/l jest równoważny opryskowi saletry wapniowej o stężeniu 0,5 % pod kątem zawartości w oprysku wapnia
UWAGA
Zwyczajowo zwracam uwagę na bezpieczeństwo. Pojemnik z koncentratem powinien być wyraźnie opisany i trzymany z dala od dzieci i osób nietrzeźwych. Najlepiej- moim zdaniem- trzymać go w jakimś pojemniku po zużytym płynie do prania lub podobnym i też oczywiście opisanym.
KSM - preparat na bazie kwasu sorbowego i kwasu mlekowego - środek grzybobójczy
Koncentrat KSM ma 3 składniki : kwas sorbowy, kwas mlekowy i wodę. Nie wnikając w niuanse jak zmienia się ciężar właściwy kwasu mlekowego w zależności od stężenia można przyjąć prostą proporcję. Popełni się niewielki błąd, który przy rozcieńczaniu koncentratu do oprysków w proporcji 1: 500 czyni ten błąd śmiesznie mały.
Jak robimy KSM:
bierzemy 160 ml wody demineralizowanej, lub deszczówki.
wlewamy do tego 50 g kwasu mlekowego 80 %
wsypujemy 50 g kwasu sorbowego.
Otrzymujemy ok 240 ml koncentratu KSM w formie zawiesiny, którą należy dokładnie wstrząsnąć przy każdorazowym użyciu.
50 g kwas mlekowego 80 % to w przybliżeniu 40 ml. Jeśli chcesz użyć kwas 50 % to musisz go dać tyle aby w koncentracie znalazła się ta sama ilość kwasu w przeliczeniu na 100 %. Wyliczenie jest proste . Jeżeli przy kwasie 80 % dodajemy go 40 ml to przy 50 % musimy dodać 40 x 80/50 = 64 ml.
Aby jednak w koncentracie oba kwasy były w tym samym stężeniu jak przy użyciu kwasu mlekowego 80 %, musimy zmniejszyć dodatek wody o 24 ml czyli nie 160 ml a 136 ml.
Czyli przepis na koncentrat KSM w przypadku użycia kwasu mlekowego 50 % będzie wyglądał tak :
bierzemy 136 ml wody demineralizowanej, lub deszczówki.
wlewamy do tego 64 ml kwasu mlekowego 50 %
wsypujemy 50 g kwasu sorbowego.
Otrzymujemy ok 240 ml koncentratu KSM w formie zawiesiny, którą należy dokładnie wstrząsnąć przy każdorazowym użyciu.
KSM używamy naprzemiennie z OW, MW i HT w odstępie 7 - 10 dni. przy czym OW możemy łączyć w jeden oprysk z MW.
BORASOL
A jeśli chcemy wspomóc rozwój gron kwiatowych i ułatwić pomidorom zawiązywanie owoców, proszę poczytać poniższą informację
Preparat na dobre wiązanie owoców o szybkim wchłanianiu.
- Borasol - opakowanie 100g - potocznie woda borowa, do kupienia w aptece.
- mocznik
Do Borasolu dodajemy odważone 40 g mocznika. Otrzymujemy 140 g koncentratu boru o przyspieszonym wchłanianiu.
Używamy do sporządzenia roztworu do oprysku w ilości 10 ml/l.
Zasady oprysku są identyczne jak w przypadku używania samego Borasolu czyli 2-3 razy w tygodniu opryskujemy kwiaty aż do zawiązania owoców.
Oczywiście możemy ten preparat stosować na wszystkie rośliny owocujące u których zauważymy niedobór boru.
"4 ml/l PW + 2-5 ml/l HT lub 4 ml/l PW + 2 ml KSM lub IF + 2-5 ml/l HT lub IF + 2 ml/l KSM"
Wykorzystanie ekologicznych środków ochrony roślin do zaprawiania nasion i cebul
Czosnek i dymkę przed sadzeniem zaprawiamy PW w stężeniu 20 ml./1l.wody.
Po zbiorze czosnku i cebuli wymoczyć je również w PW w takim samym stężeniu. Gdyby Pw nie zabezpieczył w pełni posadzonych ząbków, jesienią można wykąpać je nadmanganianie potasu w ilości 4 tabletek na 1l.wody.
Natomiast moczenie cebuli czosnku po zbiorze daje rewelacyjne zabezpieczenie tak ,ze nie występują żadne straty w przechowywaniu czosnku zimą.Cała kąpiel trwa 30 minut.
Nasionka pozostałych warzyw jak pomidory papryka,ogórek moczymy przez 15-30 minut w wodzie utlenionej 3% w ilości 20 ml/0,5l wody przed kiełkowaniem.