TEMAT: : Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 02 Wrz 2017 16:45 #563081

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Więc tak Trzy owoce Jalapeno powiesiłam w siatce, niech leżakują, precyzyjnie wybiorę nasiona i tyle ile mi potrzeba zostawię, a reszta pójdzie do Kasi. Zapotrzebowanie na Jalapeno będzie duże, liczę ze i Armasza swoje wyśle i Ty też.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 02 Wrz 2017 20:10 #563101

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12415
Nie widzę najmniejszego problemu Emalko, trzy najokazalsze papryczki odłożyłam.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 02 Wrz 2017 22:43 #563145

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 806
  • Otrzymane dziękuję: 1120
Raportuję, że już nadłubałam. A jak trzeba, to mogę dłubać dalej.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 04 Wrz 2017 21:16 #563426

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12415
Emalia112 wrote:
Aniu , a dlaczego ty je juz zerwałaś? Moje Bohut ( mam tylko jedną ) też sa zielone maja kształt tej drugiej, a kolor tej pierwszej. na razie zdjęć nie robię bo moje papryki są mocno przywiędnięte, nawet te piekielne nie wytrzymują tegorocznego lata na Podkarpaciu.

Ta duża, ciemnozielona jest w tej chwili krwiście czerwona z pomarańczowym rumieńcem, a te mniejsze zżókły ( w sensie koloru ). Podejrzewam jednak, że większy owoc ze zdjęcia to raczej Habanerka, ponieważ bardziej przypomina mi papryczki opisane u mnie jako habanero. Naga Bhut jest inna, ale Ty zadecydujesz Emalko o ich systematyce. Albo Adam - próbując jednej i drugiej :happy:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 05 Wrz 2017 09:17 #563477

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Ozon Feher jedna z najpopularniejszych paeyk na świecie. Papryka o rodowodzie węgierskim odporna na suszę i najwcześniejsza ze wszystkich papryk jakie miałam.Pierwsze zdjęcia miałam z datą 10 lipca.
IMG_00192-5.jpg

Owoce zaczynają sięod bialego koloru, dojrzewając do żółtej, pomarańczowej i wreszcie jasnoczerwonej. Rózne kolory na każdej roślinie! Niedojrzałe owoce są delikatne i lekko aromatyczne; dojrzałe owoce są smaczne świeże lub tradycyjnie suszone i mielone na węgierską paprykę. Kompaktowe rośliny są obsypane owocami.

IMG_00112-7.jpg
Kompaktowy, idealny do pojemników

Armasza wrote:
IMG_2338.jpg


Papryka Feherozon i Biała NN z bazarku. Feherozon to z lewej jedna mniejsza, duża w środku i dwie małe z prawej to NN. Nie tylko owoce, ale i krzaczki NN się różnią. I wielkością i kolorem liści. Mała jest identyczna z Feherozon. Papryki wczesne, prezentują w pełni swoje zalety jako dodatek do dań gotowanych, czy w mizerii, sałatkach itp.

Armasza wrote:
Potwierdzam świetny zapach papryczek. FEHEREZON (czy może Feherozon?):

IMG_2223.jpg


IMG_2226.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 07 Wrz 2017 20:05 #563833

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 806
  • Otrzymane dziękuję: 1120
W tym roku, dzięki Forum, mam mnóstwo hitów paprykowych. Do tej pory kupowałam nasiona na ogół pod nazwą "chilli". Na pewno hitem jest papryka chilli Joes Long. Emalia kiedyś pisała, że z niego jest najlepszy olej: "Olej wyszedł przepięknie różowo- rubinowy krystalicznie klarowny. Średnio ostry."
Krzaki miałam w donicach. Zdrowe, odporne, ładne i plenne. Dzisiejszy zbiór (kartka A4). Pójdą na olej:

IMG_2441.jpg
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2017 20:35 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pouder

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 07 Wrz 2017 20:38 #563845

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Papryka Chilli Joes Long jest tak malownicza ze nie przejdę obok bez zrobienia zdjęcia jeśli tylko mam aparat. Zdecydowanie w gruncie jest okazalsza.

IMG_0051-9.jpg


Chciałam w tym roku uzyskać jak najdłuższe owoce, ale susza pokrzyżowała plany.
lucysia wrote:
Moje hity w tym roku na kanapkę.Zjadam dzień w dzień po 4 szt.I nie mam dość.
Joe's Long oj zdziwiłam się długim Józiem,ostrawa 15-30 tys SHU,posadziłam na skraju skrzyni przy pomidorach.Miał ciut sucho,ale dał radę.Pójdzie do oliwy
1504863608130.jpg
Emalia112 wrote:
Pierwsza partia papryki Joe's Long zerwana,
IMG_0003-22.jpg


Powiązałam w pęczki i powiesiłam na słońcu, Podeschnie i pójdzie na oleje. Sprawdziłam jest ostra.
IMG_0014-15.jpg

Już liści nie ma, ale owoce imponująco
IMG_20171014_114023.jpg

wygladaja
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2017 08:52 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pouder

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 07 Wrz 2017 20:45 #563849

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 602
  • Otrzymane dziękuję: 736
Jest faktycznie piękna, plenna, ma grube ścianki. Ale u mnie jest prawie w ogóle nie jest ostra. Wasza też tak mało pikantna?
Pozdrawiam
Bea

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 07 Wrz 2017 20:47 #563850

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
U mnie jest ostra, choć faktycznie nie tak jak w zeszłym roku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 07 Wrz 2017 21:08 #563862

  • Jedrucha
  • Jedrucha's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 63
  • Otrzymane dziękuję: 39
W przyszłym roku chciałbym zrobić takie papryczki jak w Subway dają do kanapek (chyba kiszone). Tylko oni używają Jalapenio a ja bym chciał coś innego (no bo w końcu Jalapenio mogę sobie właśnie tam zjeść :) ), przede wszystkim nie zielonego. Możecie mi proszę coś polecić? Mięsiste to chyba Aji i Rocotto ale mozna brać w ciemno czy tylko konkretne odmiany?
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2017 21:08 przez Jedrucha.

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 07 Wrz 2017 21:26 #563871

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 806
  • Otrzymane dziękuję: 1120
Joe's Long w przyszłym roku tez wsadzę w grunt. Szczerze przyznam: nie wierzyłam, że w gruncie coś mi paprykowego wyrośnie. Próbowałam w ubiegłym roku i dwa lata temu- klęska. Ale po analizie gleby i realizacji zaleceń Pomodoro wsadziłam jednak dwa krzaki i ..... lepiej rosną i owocują niż jakiekolwiek, kiedykolwiek u mnie. A Joe's Long, który dostał trochę większą donicę wyraźnie lepiej się sprawuje.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Horti, pouder

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 08 Wrz 2017 11:43 #563917

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1748
  • Otrzymane dziękuję: 1909
Moje hity w tym roku na kanapkę.Zjadam dzień w dzień po 4 szt.I nie mam dość.Zaczęłam od
Hungarian Yellow Wax pyszna,lekko ostra,w sam raz na kanapkę.Ostrość około 5-10 tys SHU,krzaczek około 70cm.Zjadałam żółtą,czerwona to już słodka była.Wczesna,połowa lipca
1501677877874.jpg


Hot Banana lekko ostra,choć jak zaczynałam w lipcu to myslałam że bardzo.Ma około 5-10 tys SHU.Jadłam zieloną odkąd osiągnęła swoje właściwe rozmiary.Czerwona jak dla mnie już nie jest ostra.Krzaczek wys około metra.
1501670142691.jpg


Teraz wcinam na kanapkę Furillę na zmianę z Aji Imamburą
1504282445321.jpg


1504282399186-2.jpg


Furilla dość ostra 30-50 tys SHU,krzaczek do kolana.

Aji Imambura około 30 tys SHU,krzaczek do 2 metrów.Ma świetny kształt,parasolowaty.W tym roku ją zimuję.Trzymajcie kciuki.

Biquinho Yellow przepiękna,zadoniczkowana do przechowania.Słodka do dżemów, wys około pół metra,może mniej.
1504282252738-2.jpg


Tricolor Variegata przepiękna ostra papryka około 20 tys SHU,nawet dla samej urody warto.Dodaję do salsy,można do dżemu.
1504278409651-2.jpg


Peperoncini Lombardo sławetna papryka do pizzy,ma około 15 tys SHU.Jak spróbuję to zweryfikuję.Krzaczek wysokości około 50cm,bardzo się kładzie pod ciężarem owocu.
20170901_192959-2.jpg


nn w typie Piquillo miała byc Jalapeno,ale nie była. Słodziutka,przepyszna,soczysta.Krzaczek do metra.
20170908_114645.jpg


Joe's Long oj zdziwiłam się długim Józiem,ostrawa 15-30 tys SHU,posadziłam na skraju skrzyni przy pomidorach.Miał ciut sucho,ale dał radę.Pójdzie do oliwy
1504863608130.jpg
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2017 12:14 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Iwona M, Adasiowa, Armasza, Horti, rozalia, pouder

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 08 Wrz 2017 12:37 #563919

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Dzieki dałaś mi mnóstwo materiału.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 13 Wrz 2017 19:16 #564647

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
lucysia wrote:
Moje hity w tym roku na kanapkę.Zjadam dzień w dzień po 4 szt.I nie mam dość.Zaczęłam od
Hungarian Yellow Wax pyszna,lekko ostra,w sam raz na kanapkę.Ostrość około 5-10 tys SHU,krzaczek około 70cm.Zjadałam żółtą,czerwona to już słodka była.Wczesna,połowa lipca
1501677877874.jpg

Dla mnie trochę za łagodna. Mam tą paprykę i pod nazwą Hungarian Yellow Wax i pod nazwą papryka Gabi. Stwierdzam że odmiana papryki Hungarian Yellow Wax i odmiana paapryki Gabi sa bardzo do siebie podobne i być moze faktycznie jest to ta sama papryka. Malutki krzaczek , ale bardzo plenna.Odporna na suszę, jest idealna do papryczek z serem. Używam ja już od początku lipca. Zostawiłam tylko dwa strąki resztę wszystko podskubuje.
IMG_00042-8.jpg


Emalia112 wrote:
A tu moja faworytka Gabi z tych co przywiozła Marysia80. Bardzo podobna do Hungarian Wax Tylko owoce ma trochę większe. Sam krzak jest mniejszy. Wygodna do czyszczenia do nadziewania. Zrobiłam dziś na drogę rodzince hamburgery z bakłażanów włanie z ta papryką, rewelacja. Lekko ostra chrupiąca mięsista, świetna.
IMG_0005-19.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2017 19:18 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 13 Wrz 2017 20:21 #564655

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1748
  • Otrzymane dziękuję: 1909
Rzeczywiście na poczatku była dla mnie ostra,ale przyzwyczaiłam się i teraz chrupię Aji i Furiillę.
Moja Hungarian Yellow Wax jest ciut wyższa.Tak dobrze do kolana a nawet ciut wyżej.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2017 20:54 przez lucysia.

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 14 Wrz 2017 20:56 #564764

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Kápia paprika Kapya paprika
Capsicum annuum
SHU 0 (papryka słodka)

IMG_0049-7.jpg


Odmiana średniowczesna, pierwsze owoce dojrzewają po ok. 80 dniach od wysadzenia na miejsce stałe.
Owoce podłużne, w typie „byczy róg”, dł. ok. 15cm i śr. ok. 5-7cm; początkowo ciemnozielone, w trakcie dojrzewania przebarwiają się na rubinowo czerwono; miąższ grubości, ok. 5-6mm, soczysty, chrupiący, słodki i bardzo smaczny.
Krzak ok. 80cm, dość długie międzywęźla, łodygi grube, zielone, bardzo plenny.
Pochodzenie – Węgry.
Tyle oficjalne dane,ja osobiście kocham tą paprykę, łatwa w uprawie, odporna na suszę i pyszna. Na Słowacji Wegrzech, Bułgarii powszechnie uprawiana, choć teraz trochę wypierana przez Feher która jest plenniejsza, ale na pewno nie smaczniejsza. Kaapia ma bardzo dużo lokalnych odmian różniące się miedzy sobą wielkością owoców, bo smak i kolor jest wszędzie ten sam. W każdej restauracji na Słowacji jest plnená paprika w sosie pomidorowym. Oczywiście Kapia, no teraz widzę ze czasem zastępuja ja Feherem ale to nie jest to. Smak i wygląd Kapii jest niezastąpiony.
A i krzaczkom urody też nie brakuje, choć u mni w tym roku susza i nawet ta pancerna papryka to odczuwa.
IMG_0039-6.jpg


BlueAnna wrote:
Kapia. Na jednym krzaczku 5 na drugim 11 sztuk.


20170828_094315.jpg
Emalia112 wrote:
Kurtowska Kapia to ta krótsza ta dłuższa to Ramiro. Prawdziwie węgierskie Leczo jest właśnie z Kapii. Scianki ma grubsze jak Ramiro, Jest o polowe krótsza od Ramiro, a waży mniej więcej tyle samo.

IMG_20160910_090616.jpg
Horti wrote:
Kapia - nasiona wydłubane z papryk wyhodowanych na Węgrzech i Słowacji. Kupowane w małych sklepikach warzywnych. Na Straganik wysyłam dwie odmiany słodkie (słowacką i węgierską), bardzo smaczne, aromatyczne, wielkośc kilkanaście cm. Pyszne w gulaszach i na ciepło, a surowe też rewelacyjne. Nie wiem, czy to odmiany powtarzające.
Zmieszane ze słodkimi słowackimi kupiłam kapie, które zadziwiły nas. Wyglądały dokładnie tak jak słodkie, przy ogonku były słodkie, a pozostał część ostra. Może przekrzyżowały się, ale ponieważ, jak czytałam, gen ostrości jest dominujący, wydłubałam i powinny też być ostre w następnym pokoleniu. Jedyne czym się różnią od Kapi Słowackich jest własnie ostrość. Będą pod nazwą Kapia nn Słowacka Ostra. Tu o pomoc poproszę Anię Adasiową, która miała z nimi do czynienia i pomoże ocenić stopień ostrości. :)

Kapia nn Słowacka

2017-10-0109.36.40.jpg


Kapia nn Węgierska
2017-10-0109.42.34.jpg

2017-10-0109.43.17.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2017 18:48 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, rozalia, pouder, lucysia, Betula

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 15 Wrz 2017 15:44 #564850

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12415
Papryka Habanero White
Peruvian White Lightning Habanero Pepper

Scoville heat units (SHU): 100,000 – 350,000 jednostek
Wysiałam tę papryczkę w połowie marca, przez cały czas wegetacji uprawiana jest w 7,5l donicy i stoi na parapecie południowego okna. Krzaczek niewielkich rozmiarów, idealny właśnie na balkony czy jasne i ciepłe parapety. U mnie ma pokrój "sawannowego" drzewka, systematycznie usuwałam dolne liście do pierwszego rozgałęzienia, oraz nadmiar zawiązków kwiatów.
Bardzo plenna odmiana, praktycznie obsypana owocami, kwiaty zawiązuje do dnia dzisiejszego ( połowa września, w tej chwili roślina przebywa w mieszkaniu, temp. 22 stopnie ). Papryczki początkowo jasno zielone, w trakcie przebarwiania się zmieniają kolor na beżowy, a następnie na złoty; u mnie akurat są niewielkich rozmiarów, ale ich ostrość jest typowa dla Habanero.
W uprawie nie sprawia żadnych problemów, jednak chłodna wiosna powodowała masowe zrzucanie pąków kwiatowych.





"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2017 15:59 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Emalia112, Armasza, rozalia, Betula

: Paprykowe hity i nie tylko..sezon 2017 15 Wrz 2017 16:06 #564853

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Ciesze się ze mam nasionka tej papryki idzie do skrzynki obok Numexaa na przyszły rok. Choć nie wiem czy nie lepiej wygląda solo. no jedno jest pewne powala swoja urodą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.179 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum