Autorem i pomysłodawcą tego wątku jest Mietek - Pomodoro
Posty, które tutaj przeniosłam, znajdowały się w wątku Produkujemy własną rozsadę
To żadna tajemnica i żadna filozofia. Jako podłoże wybrałem perlit. Jako pojemniczki- plastikowe, przeźroczyste pojemniczki o poj. 100 ml
o takie:
www.ajk-opakowania.eu/sklep/zdjecia/zdjecia2/3444m.jpg
Najpierw przygotowałem roztwór nawozu NPK azot 150 mg/l; fosfor 180 mg/l jako P2O5; potas 240 mg/l jako K2O z mikroelementami. Odmierzyłem perlit kubkiem i wsypałem go do roztworu tego nawozu. Po nasiąknięciu załadowałem do kubków po ok 3/4 objętości. Kubków mam dwa i stoją w plastikowym, przeźroczystym korytku. Czekają na wykiełkowanie nasion. W tym czasie oczekiwania podłoże w kubkach będę utrzymywał wilgotne, poprzez spryskiwanie powierzchni czystą wodą. Jeśli po wysianiu korzenie sięgną dna kubków, do korytka będzie dozowany roztwór nawozu aby zapewnić odpowiednią wilgotność i pożywkę w podłożu na dnie kubków. Powierzchnia górna podłoża będzie spryskiwana regularnie w zależności od potrzeb roślin albo czystą wodą albo roztworem nawozu ale głównie w celu napowietrzenia podłoża i utrzymania wilgotności w górnej warstwie. Nie przewiduję żadnego pikowania ani przesadzania. Sadzonki z kubków planuję wysadzić bezpośrednio w grunt razem z podłożem.
PS Jest kwestia ew. uzupełnienia pożywki w wapń i/lub magnez. Na razie zobaczę czy tych dwu składników starczy zawartych w wodzie. Jeśli nie, to wapń uzupełnię propionianem wapnia a magnez - siarczanem magnezu.
Przepis na podstawowy koncentrat NPK stosowany do sporządzania pożywek przy uprawie w perlicie.
Potrzebne składniki :
- nawóz do pomidorów Magiczna Siła o składzie NPK 9-9-27
- kwasek cytrynowy
Przygotowanie koncentratu
Do butelki o pojemności 0,5 l wsypujemy odważone 25 g kwasku cytrynowego oraz 50 g nawozu Magiczna Siła i uzupełniamy wodą demineralizowaną lub przegotowaną deszczówką do pojemności 0,5 l. Wstrząsamy do zupełnego rozpuszczenia składników. Jeden mililitr tak przygotowanego koncentratu zawiera:
- azotu 9 mg
- fosforu 3,9 mg w czystym składniku
- potasu 22,5 mg w czystym składniku
- magnezu 1,8 mg w czystym składniku
Uwaga !. Koncentrat o tym składzie stosujemy tylko w przypadku sporządzania pożywki dla pomidorów sporządzanej na wodzie mineralnej „ Cisowianka” zawierającej w swym składzie potrzebną ilość wapnia i magnezu. Dodatek kwasku cytrynowego jest w tym przypadku potrzebny do neutralizacji kwaśnych węglanów zawartych w tej wodzie. W przypadku sporządzania pożywki na wodzie demineralizowanej lub deszczówce nie dodajemy do koncentratu Magicznej Siły kwasku cytrynowego. Dodajemy jedynie 50 g Magicznej Siły na 0,5 l wody.
Przepis na dodatkowy koncentrat azotowo-wapniowo- magnezowy stosowany do sporządzania pożywek przy uprawie w perlicie
Potrzebne składniki :
- saletra wapniowa
- saletra magnezowa
Przygotowanie koncentratu
Do butelki o objętości 0,5 litra wsypujemy odważone ilości 100 g saletry wapniowej oraz 60 g saletry magnezowej i dopełniamy do objętości 0,5 litra wodą demineralizowaną lub przegotowaną deszczówką . Każdy mililitr tego koncentratu zawiera :
- azotu 29 mg
- wapnia 25 mg
- magnezu 10 mg
Odpowiednio mieszając koncentrat Magicznej Siły i ten koncentrat N-Ca-Mg dopasowujemy składy pożywek dla poszczególnych gatunków roślin zgodnie z podanymi w tym wątku wymaganiami
Ponieważ różnie bywa z dostępnością niektórych nawozów a zwłaszcza są trudności w nabyciu saletry magnezowej w małych opakowaniach przedstawiam jeszcze jedną wersję pożywki do uprawy w perlicie w której jako dodatkowe źródło magnezu jest siarczan magnezu
Skład koncentratu A
- 100 g Magiczna Siła nawóz interwencyjny do pomidorów NPK 9-9-36
- 25 g siarczan magnezu 16 % MgO
Wsypać te ilości odważone do butelki i dopełnić do 1 l wodą demineralizowaną. 1 mililitr tego koncentratu zawiera :
- 9 mg azotu azotanowego
- 3,9 mg fosforu w czystym składniku
- 29,9 mg potasu w czystym składniku
- 4,2 mg magnezu w czystym składniku
Przy sporządzaniu pożywki do uprawy pomidorów dozujemy tego koncentratu 11,5 ml na litr wody demineralizowanej lub deszczówki.
Skład koncentratu B
- 100 g saletra wapniowa NCa 15- 28
Odważoną ilość saletry wsypać do butelki i dopełnić wodą demineralizowaną do objętości 1 litra. 1 mililitr tego koncentratu zawiera :
- 15 mg azotu azotanowego
- 20 mg wapnia w czystym składniku
Przy sporządzaniu pożywki dozujemy tego koncentratu 8,5 ml do wcześniej przygotowanego jednego litra roztworu Magicznej Siły wzbogaconej w magnez sporządzonego z koncentratu
A. . Tak przygotowana pożywka zawiera w 1 litrze następujące ilości składników :
- azot 104 mg z koncentratu A i 127 mg z koncentratu B. Razem
231 mg
- fosfor
45 mg z koncentratu A
- potas
344 mg z koncentratu A
- wapń
170 mg z koncentratu B
- magnez
48 mg z koncentratu A
WYJASNIENIE
Dwa oddzielne koncentraty sporządzamy dlatego, że nie można mieszać stężonych roztworów soli wapnia z fosforanem potasu zawartym w Magicznej Sile, ponieważ grozi to wytrąceniem fosforanu wapnia i blokadą fosforu.
A poniżej zapotrzebowanie wybranych warzyw na składniki pokarmowe.
Pomidor
Bakłażan
Papryka
180-240* N, 60-80 P, 200- 400 K, 50-70 Mg, 60-100 S, 3-5 Fe, 0,7- 2 Mn, 0,2-0,3 Zn,
0,5-0,7 B, 0,05-0,07 Cu, 0,05 Mo. Odpowiednie pH to 5,5-6, przy EC=1,7-2 mS cm-1.
*ilości składników w mg/l
Ogórek w fazie produkcji rozsady
N-NH4 — 5 *, N-NO3 — 180, P — 50, K — 190, Ca — 170, Mg — 40, poziom mikroelementów powinien być standardowy.
* składniki pożywki w mg/l