TEMAT: Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 26 Cze 2024 06:30 #861127

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14116
Skyphea mam jeden krzaczek w szklarni.
Fotkę wstawię później, choć to na razie młodziak.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 27 Cze 2024 06:37 #861197

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14116
Mój krzaczek Skyphea - niestety, też coś go wzięło - stawiam na dodatki do obornika granulowanego.

skyphea_2026.06.26.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 27 Cze 2024 21:42 #861243

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31912
A może taka jest przyczyna:

pom.godne.png

pom.godne-2.png

źródło: www.podr.pl
Przyznam, że sama mam z tym problem - głodne czy przenawożone, zwłaszcza niektóre Kozulki (nie potrafię wstawić pdf)
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2024 21:57 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, surk, Grzebuła

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 30 Cze 2024 14:02 #861400

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5625
Moja Skifieja zawiązała już trochę owoców i jak na razie wszystkie są z charakterystycznym dzióbkiem.

Skifieja1.jpg

Skifieja2.jpg

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 11 Sty 2025 18:54 #869352

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
W ubiegłym roku uprawiałem kolejne pomidory z Kotliny Minusinskiej. I kolejny raz nie zawiodły pod względem smaku i plenności, choć tutaj były wyjątki związane prawdopodobnie z wielkością owoców, ale też pewnie z warunkami uprawy. W końcu te pomidory są od lat selekcjonowane przez tamtejszych ogrodników i wystawiane w konkursach podczas Dni Minusinskiego Pomidora. Niektóre fotki nie są zbyt dobre i nie oddają dobrze potencjału tych odmian, ale następnym razem będą lepsze, bo na pewno będę te pomidory powtarzał co jakiś czas.

Byczje Sierdce Minusinskoje ot Abramowoj
/ Бычье Сердце Минусинское от Абрамовой Л.М.
Słodkie, ponad 300 gr. czerwone serca, bardzo plenne.

ByczjeSierdceMinusinskojeotAbramowoj1.jpg

Krasnyj iz Abakana / Красный из Абакана
Średniej wielkośći sercowate pomidory, 200 gr. +/-. Plenność niesamowita, ale smak taki sobie, może pozostałe odmiany zbytnio mnie rozpieściły. Dość gruba skórka, nie schodzi łatwo bez parzenia.

KrasnyjizAbakana1.jpg

KrasnyjizAbakana2.jpg

Lord Minusinskij / Лорд Минусинский
Plenne, wydłużone śliwki, mięsiste i słodkie, 150-200 gr.

LordMinusinskij1.jpg

LordMinusinskij2.jpg

Minusinskije Byczki Sierdcewidnyje ot Sonina / Минусинские Бычки Сердцевидные от Сонина
Bardzo smaczne, mięsiste, sercowate owoce ok. 300 gr. Krzew to wegetatywny zdechlak, nie wiem jak toto wykarmiło całkiem sporą ilość owoców tej wielkości.

MinusinskijeByczkiSierdcewidnyjeotSonina1.jpg

Minusinskije Sierdca ot Gaj / Минусинские Сердца от Гай Е.В.
Pyszne 400 gr. serca. Owoce wyrównane pod względem wielkości, jakby w jednej matrycy robione.

MinusinskijeSierdcaotGaj2.jpg

MinusinskijeSierdcaotGaj3.jpg
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2025 18:55 przez Kaskawel.

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 11 Sty 2025 19:36 #869353

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
Skifieja / Скифея
Oryginalny pomidor z miejscowości Wierszyno-Bidża pod Abakanem, wyglądem przypominający mi różne paprykowe Skorpiony. Bardzo plenny, wiązał do sufitu foliaka pomimo piekarnika wewnątrz. Owoce dosyć słodkie, 150-200 gr., mniej lub bardziej pustawe w środku.

Skifieja3.jpg

Skifieja4.jpg

Minusinskij Krupnyj Żołtyj / Минусинский Крупный Жёлтый
Duże żółte befsztyki, niezbyt mięsiste, ale bardzo smaczne. Kolejna bardzo dobrze wiążąca i plenna odmiana pomimo warunków jakie były. O, na jednej fotce nawet widać przypieczony przez słońce owoc.

MinusinskijKrupnyjotyj1.jpg

MinusinskijKrupnyjotyj2.jpg

Minusinskije ot Jurija Bałujewa / Минусинские от Балуева Юрия
Gigantyczne, pyszne befsztyki. Wszystkie w granicach 1000 gr. i ponad. Niezbyt plenny, na solidnym krzewie było w sumie 7 owoców, ale wagowo i tak zrobiły swoje.

MinusinskijeotJurijaBaujewa1.jpg

MinusinskijeotJurijaBaujewa2.jpg

Wołowje Sierdce Minusinskoje ot Jurija Bałujewa
/ Воловье Сердце Минусинское от Юрия Балуева
Słodkie, wielkie półkilogramowe serca, na wyższych gronach trochę mniejsze. Plenność wysoka. Zwycięzca wielu konkursów na wystawach i nie dziwi mnie to wcale.

WoowjeSierdceMinusinskojeotJurijaBaujewa1.jpg

Powodzenia w Nowym Roku !!
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2025 23:04 przez Kaskawel.

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 22 Sty 2025 19:28 #869942

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2659
Mocno żebrowana odmiana,roślina urosła do ok.160cm.Owoce w przedziale 150-220g.Może nieco wyczuwalna nuta owocowa,plenność poniżej średniej.Nowy testowany w 2024 roku.

Inżirnyi Miedovyi
IMG_20240811_103104.jpg
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2025 21:25 przez Marlenka.

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 24 Sty 2025 13:17 #870022

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2340
Skiphea/Skifieja zagościła z ciekawości i u mnie w zeszłym sezonie. Oczekiwałam po niej wiele, ale była nie przesadzając przeciętna. Tylko wygląd miała fantastyczny

20240709_185217.jpg

20240802_154916.jpg

20240810_195315.jpg
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91 i 94.

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, jagodka27, Kaskawel, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chiarodiluna, surk, Sonka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 24 Sty 2025 15:41 #870027

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12486
Czyli nie ma co za bardzo ufać ocenom tomatland.ru/catalog/12362, ma aż 4 punkty, powinien być świetny a nie jest. Tak też jest z odmianą Tjulpan, piękny ale nic ciekawego w smaku ( uprawiałam go chyba w 2023r. ) i potwierdzał też Witek. A tu tomatland.ru/catalog/9895 ocena 3,5 pkt. na 5 możliwych czyli powinien być dobry a nie tylko śliczny do oglądania ;)
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2025 15:46 przez bietkae. Powód: dodano tekst
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, jagodka27, Kaskawel, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, surk, Sonka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 25 Sty 2025 20:51 #870080

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
Zabawa / Забава
Po dwóch sezonach nieudanych prób uzyskania z nowych, oryginalnych pakietów Flora Market właściwych dla odmiany owoców wyciągnąłem z zamrażarki nasiona z 2015 r. i tym samym je odświeżyłem. Dziwnie z czasem ewoluują nasiona komercyjnych odmian. Na przykład Malinowy Słoń z Gawrisza. Krzewy z pierwszych partii miały liście ziemniaczane, teraz mają regularne. Diadia Stiopa z Sybirskiego Sada w pakietach w nowej szacie graficznej to też jest nie wiadomo co. Sprawdziłem dwa z różnych partii. Prawidłowy wyrósł dopiero z pakietu ze starą grafiką, który kupiłem na ebayu w Kazachstanie. Dlatego warto dłubać i zachowywać nasiona, zawsze można powrócić do tego co dobre.

Zabawa1.jpg

Zabawa2.jpg

Serafima
W tym roku oryginalna, z ziemniaczanym liściem. W porównaniu z RL, to różnic w wyglądzie i smaku owoców w zasadzie nie ma. Chociaż te z krzewów RL były chyba słodsze, ale to może kwestia warunków uprawy.

Serafima2.jpg

Serafima3.jpg

I jeszcze dwie odmiany, których opisy są na poprzednich stronach.

Nizami
/ Низами
Pychota z Gruzji.

Nizami1-2.jpg

Nizami2-2.jpg

Siemirieczje / Семиречье
Z kolekcji Witalija Alifirowa.

Siemirieczje1.jpg

Siemirieczje2-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2025 20:58 przez Kaskawel.

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 26 Sty 2025 11:37 #870091

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
Widzę Artur, że trafiłeś w końcu na Semirieczje i Serafimę jakie trzeba!
Pytanie mam o Zabawę, czy tylko ja mam problem z Auriją/fiutkiem taki, że przy dotknięciu spadają owoce? Dodam, że nasiona mam swoje od około 2011 roku.

Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2025 11:38 przez Misiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, jagodka27, Kaskawel, del, ewakatarzyna, surk, Sonka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 26 Sty 2025 12:24 #870092

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 775
Magdo mam tak samo. Dotyczy to normalnej Auriji jak i Auriji dwarf. Przy przechodzeniu czy schylaniu jak się lekko zahaczy to dojrzały owoc leci z krzaka.
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Misiula, Horti, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, tomekgt, Sonka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 26 Sty 2025 13:47 #870098

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
Podobny objaw miałam również z żółtym Erosem.
Dodam, że owoce lecą również te niedojrzałe ale wyrośnięte.

Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Sonka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 26 Sty 2025 16:20 #870118

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
Magda, wszystkie fiutki jakie uprawiałem niezbyt mocno trzymały się szypułki. Do momentu zbioru jest to irytujące, bo trzeba na nie uważać, ale potem to zaleta. Nie trzeba się z owocem siłować żeby go zerwać tylko szast prast i pozbierane. Zresztą zauważyłem, że wiele innych podłużnych odmian tak ma.

Siemirieczje chyba rzeczywiście wyrosło tym razem takie jakie powinno być. Miało zdecydowanie więcej wiśniowego koloru w fazie dojrzałości niż to, które miałem wcześniej. Teraz spokojnie mogę wysłać Ci nasiona, pamiętam. Ciekawy jestem jak będzie wyglądać u Ciebie. Swoją drogą okazuje się, że nie wszystkie pomidory Alifirowa są już stabilne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, ewakatarzyna, Sonka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 26 Sty 2025 16:40 #870119

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
Ustabilizowanie trwa... Wypuszczają hodowcy ze wschodu i z dalekiego zachodu co najwyżej pokolenia f5. To jak obserwuję norma.

Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, ewakatarzyna, Sonka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 26 Sty 2025 19:09 #870141

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3055
Kaskawel wrote:
Nizami Низами
Pychota z Gruzji.

Interesująco wielce prezentuje się ten Nizami. Od razu taż zapala się w głowie ciekawość, jak prezentuje się w konfrontacji z bardzo wygodnym w uprawie i wspaniale plennym Sercem Aszchabadu?

Piękne zdjęcia i prowadzenie krzewów. Można się uczyć, jak dążyć do profesjonalnego wzorca. Niezmiennie pouczające.

HeartOfAshgabat-1.jpg

Heart Of Ashgabat (Serce Aszchabadu) – we wczesnym okresie uprawy.

HeartOfAshgabat-2.jpg

Heart Of Ashgabat (Serce Aszchabadu) – plon gotowy

HeartOfAshgabat-3.jpg

HeartOfAshgabat-4.jpg

Bardzo też żałuję że Targ Pomidorowy OAZA wciąż nie posiada nasion Serafima i Oranżewyj Słon Minusinskij (Orange Elephant Minusinsky). Zwłaszcza niedostatek tego drugiego egzemplarza strasznie mnie tej zimy uwiera.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2025 19:10 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Misiula, Horti, Marlenka, Miragoral, Kaskawel, ewakatarzyna, Sonka

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 26 Sty 2025 21:22 #870146

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, nie mam porównania. Miałem raz Sierdce Aszchabada z firmy Sołniecznyj Mart, ale to serce okazało się średniej wielkości, okragłym pomidorem o smaku wątpliwym. Za to kolor się zgadzał :)
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2025 21:24 przez Kaskawel.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chiarodiluna

Pomidory odmian ze Wschodu - opis, uprawa, zastosowanie 29 Sty 2025 14:25 #870265

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
Wstawiam jeszcze zdjęcia pomidora Sinnyj Gigant z nasion od Witka

20240811_192451.jpg

20240821_150400.jpg

20240901_214055.jpg

Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2025 14:27 przez Misiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, Miragoral, bietkae, jagodka27, Kaskawel, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, surk
Wygenerowano w 0.899 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum