TEMAT: STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 26 Lis 2018 21:44 #631176

  • pouder
  • pouder's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1042
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Aniu jeżeli będę dusić to tylko tak :hug:
pozdrawiam Karina
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 26 Lis 2018 22:26 #631180

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
No i popełniłam jeszcze raz zamówienie :whistle: :crazy: . Przyłączam się do duszenia :kiss3: :hug: :hearts:
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, vegetella

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 26 Lis 2018 23:08 #631186

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2065
  • Otrzymane dziękuję: 11817
A ja sama się poduszę bo miałam już napisać, że koniec a dzisiaj domówiłam cukinię :jeez:
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, pouder

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 27 Lis 2018 00:30 #631191

  • vegetella
  • vegetella's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 172
  • Otrzymane dziękuję: 840
Armasza wrote:
(..) Przyłączam się do duszenia :kiss3: :hug: :hearts:
---->


Kurcze, to nawet fajniejsze od nasionek z wymiany.
Jean Cocteau: Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 27 Lis 2018 13:27 #631218

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 288
  • Otrzymane dziękuję: 536
Mam pytanko, czy na Straganiku będzie w tym roku fasolka szparagowa - czarna z białym oczkiem od Krecika Starego :)
Pozdrawiam - Zosia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 27 Lis 2018 13:49 #631220

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zosiu, obawiam się, że nie. Sprawdziłam w zasobach Straganiku i nie znalazłam tej odmiany.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 27 Lis 2018 14:14 #631224

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7121
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Zosiu nie widzę problemu.Nasionka mam i na pewno podzielę się z Tobą.Napisz na pw. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Zofix

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 27 Lis 2018 15:39 #631230

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3798
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Aniu, na zamówione nasionka warzyw o których wcześniej pisałam muszę czekać jeszcze ok.3 tyg.Mam przygotowane/niewiele bo po 5 dilerek/
-lubczyk
-szczypiorek zimujący
-seler korzeniowy Maxim
-por jesienny Autumn Giant
Jutro wysyłam.
Maria
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 27 Lis 2018 20:42 #631289

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Marysiu, bardzo Ci dziękuję - zupełnie niepotrzebnie się martwisz ilością przygotowanych dilerek .... każdy z nas przysyła nasionka bezinteresownie, w takiej ilości, w jakiej może, dlatego jestem wdzięczna także za jedno opakowanie :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 28 Lis 2018 22:35 #631408

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Nastał czas buraków cukrowych. Można je z łatwością dostać teraz u rolnika który odstawia je do cukrowni by z nich zrobiono piękny, biały i niezdrowy, cukier rafinowany. Kilka lat wstecz chciałam z takich buraków zrobić sobie syrop, ale poczytałam o uprawie buraka, ochronie przed chorobami, herbicydach i nawożeniu i....odechciało mi się, natomiast zaczęłam siać buraki i robić syrop ze zdrowych, ekologicznych burali :)
Mogę się podzielić, zrobić z dziesięć porcyjek i wysłać do Ani. Oczywiście jak będą chętni, bo mieszkańcy wiosek mogą sobie nasionka pozyskać od sąsiadów uprawiających buraki cukrowe.
I do poczytania:
wzorem tradycji ludowej przyrządzać syrop buraczany z buraka cukrowego zawierający całe bogactwo witamin i minerałów, głównie łatwo przyswajalne żelazo, betainę obniżającą poziom homocysteiny, której wysoki poziom jest powodem zawałów serca, betacyjany o właściwościach antynowotworowych i duże ilości kwasu foliowego.

Syrop buraczany przepis

Kilka, kilkanaście buraków cukrowych zakupionych najlepiej w małym gospodarstwie, dokładnie oczyścić, obrać i odkroić zielone części . Pokroić w kostkę, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą tak by były zakryte. Gotować na bardzo małym ogniu przez kilka godzin. Uzupełniając wodę w zależności od konsystencji jaką chce się uzyskać.

Po jakimś czasie z buraków zacznie wydobywać się ciecz, najpierw szara, stopniowo zmieniając barwę na coraz ciemniejszą, aż wreszcie ta właściwa brunatna koloru mocnej herbaty. Wówczas można pogotować jeszcze trochę aby uzyskać większą gęstość jeśli ktoś woli konsystencję dżemu . Lub od razu zdjąć z ognia i po wystudzeniu przelać do butelek.
sekrety-zdrowia.org/cenny-syrop-buraczany-ostroznie-z-sokami/

Powidła z buraków cukrowych naszych prababek :) genealogia.okiem.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=18603
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2018 22:37 przez zielonajagoda.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Marlenka, Betula, vegetella, Szarotka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 28 Lis 2018 22:46 #631409

  • vegetella
  • vegetella's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 172
  • Otrzymane dziękuję: 840
Bardzo mi się podoba to co napisałaś Iwono. Brzmi zachęcająco, na dodatek buraki udają się na moich grządkach.
Chętnie się skuszę, o ile nie narobi to zamieszania, bo swoje chciejstwa niby zamknęłam.

Jak ten syrop smakuje? Słodzisz nim np. herbatę?
Jean Cocteau: Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 29 Lis 2018 08:04 #631415

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Syrop używam do wszystkiego, nigdy go nie mam tyle ile bym chciała, ale kilka słoiczków zawsze mam. Nie da się tyle buraków posiać i tyle syropu narobić żeby wyeliminować cukier, ale każdy słoiczek jest niejako na wagę złota ;), do tego syrop z daktyli, miód i część cukru białego jest wyeliminowana z diety :)
Ja syrop robię słomkowy, lub ciut mocniejszy, nie gotuję do takiego koloru i gęstości jak w przepisie na powidła prababek.
Wyślę do Ani nasionka.
Aaaa z pozostałości po syropie można zrobić: www.ciasta.net/placek-z-buraka-cukrowego-buraczak.php
a-j-motyl.pl/buraczak-pyszne-regionalne-...-z-buraka-cukrowego/

Ciasta nigdy nie robiłam, może w tym roku zrobię, warto chyba spróbować taki przysmak regionalny :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, pouder, Marlenka, Betula, vegetella

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 29 Lis 2018 14:09 #631445

  • vegetella
  • vegetella's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 172
  • Otrzymane dziękuję: 840
Miód usuwasz? :supr3: takie dobro?
Jean Cocteau: Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Temat został zablokowany.

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 29 Lis 2018 14:50 #631451

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 29 Lis 2018 15:07 #631454

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
vegetella wrote:
Miód usuwasz? :supr3: takie dobro?
Miód używam, jak i syropy, ograniczam cukier, bo to puste kalorie :)

Aniu, o burakach wstawiłam tutaj żeby potencjalni chętni na nasionka przeczytali, bo większość pewnie uważą -po co mi buraki cukrowe na działce?-, a jednak warto. Za jakiś czas po prostu usuń moje posty, albo gdzieś przenieś.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 29 Lis 2018 15:35 #631455

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Iwonka, bardzo dobrze uczyniłaś zamieszczając TUTAJ informację o nasionach buraczków i ewentualnym wykorzystaniu cukrowców - chwała za to :kiss3:

Natomiast wszystkich chętnych do konkretnych dyskusji odnośnie procesów produkcyjnych zaprosiłam do wątku kulinarnego.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 29 Lis 2018 21:39 #631492

  • Szarotka
  • Szarotka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 127
  • Otrzymane dziękuję: 534
Iwonko wysyłaj nasiona buraków cukrowych. Z chęcią je zamówię, posieję i popróbuję syropu.
Michalina
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 30 Lis 2018 09:44 #631524

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Super :) Czekamy zatem na nasionka buraków cukrowych od Iwonki, a w międzyczasie na naszym Straganiku pojawiły się nowe bakłażany:

1. Dla Szaszłyków ( tłumaczenie dosłowne )



2. Mileda



3. Bonika



4. Casper - a zobaczyć go możemy tutaj www.rareseeds.com/casper-eggplant/
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Armasza, Marlenka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.661 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum