TEMAT: PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 20 Paź 2013 13:01 #199259

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1546
  • Otrzymane dziękuję: 898
My też jesteśmy gotowi na zimę ;-)

DSCN6333bis.jpg



DSCN6335.JPG


DSCN6332.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2016 16:25 przez Kerstin2309.


PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 20 Paź 2013 19:22 #199309

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11683
  • Otrzymane dziękuję: 7049
Tomku, czy 13 grudnia zapowiada się jakieś deja vu, że takie zapasy mineralki porobiłeś :happy:

Ale półeczki są wspaniale fotogeniczne, czy sam je wymajsterkowałeś?
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2013 19:23 przez Hiacynta.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 21 Paź 2013 09:44 #199429

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1546
  • Otrzymane dziękuję: 898
Sam wymajsterkowałem :-) Na wymiar.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 21 Paź 2013 22:30 #199610

  • Ela
  • Ela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 448
  • Otrzymane dziękuję: 236
Mnie najbardziej zaintrygowała ta półka,gdzie nalewki się robią :happy: I ten zapas wódki do rozcieńczania spirytusu :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Półki świetne i zaopatrzenie niezłe :bravo: Podobają mi sie te drewniane skrzyneczki :)

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 21 Paź 2013 22:33 #199612

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1546
  • Otrzymane dziękuję: 898
Co do nalewek, to są różne szkoły. Ja zalewam 60%. Czyli 2 butelki wódki na 1 butelke spirytusu.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 31 Sie 2014 08:37 #295800

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1591
  • Otrzymane dziękuję: 1580
Zielone pesto

Tradycyjne Pesto alla genovese robione jest z dodatkiem parmezanu, ale ja do pesta do spiżarni, a raczej zamrażarki nie dodaję sera, posypuję nim potrawę w trakcie przygotowywania.

Składniki

liście z dwóch krzaczków bazylii
50 gr orzeszków piniowych
1-2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie

Rozdrabniamy wszystkie składniki w moździerzu lub blenderze dolewając oliwy aż osiągnie półpłynną konsystencję, doprawiamy wg. uznania.
Z ilością liści bazylii, orzeszków i czosnku można eksperymentować, ważne by nam smakowało :P

Tak przygotowane pesto przechowujemy w słoiku w lodówce ok. tygodnia, jeśli zalejemy powierzchnię oliwą nawet do miesiąca. Pesto nadaje się do mrożenia, małe porcje wkładamy do woreczków np. dilerek, albo do większej. Łatwo jest odłamać potrzebny nam kawałek jeśli zamrozimy cienką warstwę. Makaron z pesto możemy przygotować w kilka minut.

pestozielone1.jpg



Pesto nie lubi gorąca ! nie podgrzewamy go, bo staje się gorzkie.

Do przygotowania pesto często zniechęca nas cena orzeszków piniowych, ale z jednego opakowania możemy mieć naprawdę sporo porcji, a przede wszystkim inaczej smakuje niż tanie z supermarketów, gdzie częstym dodatkiem jest ocet :jeez:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): viola

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Wrz 2014 00:38 #301714

  • szparag61
  • szparag61's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 86
  • Otrzymane dziękuję: 19
Krzysia wrote:
Zielone pesto

Tradycyjne Pesto alla genovese robione jest z dodatkiem parmezanu, ale ja do pesta do spiżarni, a raczej zamrażarki nie dodaję sera, posypuję nim potrawę w trakcie przygotowywania.

Składniki

liście z dwóch krzaczków bazylii
50 gr orzeszków piniowych
1-2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz

Bez dużego uszczerbku dla smaku mozna dodac orzechy ziemne a ponad to ja dodaje jeszcze aceto balsamico i miód no i czosnku też nieco więcej .Proporcje trzeba dopracowac sobie samemu.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Sie 2016 19:21 #495673

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8478
  • Otrzymane dziękuję: 12130
Pasteryzacja:
Zawsze pasteryzuję duże słoiki, zazwyczaj do zmiany barwy z soczyście zielonej na oliwkową. Po pasteryzacji nie miękną i nadal są chrupiące. W ubiegłym roku tego nie uczyniłam i jeden ze słoików szlag trafił. Tak więc na wszelki wypadek polecam pasteryzowanie :) szkoda takich pyszności.....
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:14 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzusia

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Sie 2016 19:42 #495675

  • marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 122
  • Otrzymane dziękuję: 70
Czyli będę jednak pasteryzowac. Przyznam sie po cichu, że chodziło mi to po głowie od razu, ale wiadomo, człowiek wygodny jest, jak piszą nie trzeba, to nie zrobi. A nuż sie uda. Ale doświadczenie zdobyłam, bezcenne.
Pozdrawiam, Marzena :)
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:15 przez Adasiowa.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 22 Sie 2016 15:10 #497965

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Ruda Śląska, strefa 6b
  • Posty: 1549
  • Otrzymane dziękuję: 1633
Ja polecę książkę nie tylko ogrodnicza, ale i masa przepisów od ketchupów, sosów, po przetwory dżemy, wina...

img_4ded2f23a94dc.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 08 Wrz 2016 19:40 #500661

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 395
  • Otrzymane dziękuję: 404
Pierwsze słoiczki keczupu włoskiej mamy :)

20160908_193250.jpg


Polecacie szczególnie jakiś sos do makaronu?
Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2016 19:45 przez edek86.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 12 Wrz 2016 20:02 #501280

  • agabeata
  • agabeata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 368
  • Otrzymane dziękuję: 207
Pomocy!
Przeczytałam gdzieś w internecie, że pomidory lima są świetne do suszenia. Nigdy w życiu tego nie robiłam i nawet nie wiedziałam, że taka odmiana istnieje. Powiedziałam o tych pomidorach mężowi i dzisiaj przywiózł 20 kg twierdząc, że przecież kazałam mu kupić. Ratujcie mnie i powiedzcie co można z nich zrobić i jak...
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc :)

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 12 Wrz 2016 20:14 #501284

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11683
  • Otrzymane dziękuję: 7049
Kroisz na ćwiartki, wrzucasz do gara, odparowujesz, dorzucasz jakieś jarzynki i masz pyszne danie obiadowe :)
A poza tym zapraszam też do lektury wątku :happy: Mnóstwo w nim ciekawych przepisów z pomidorami w roli głównej :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): agabeata

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 12 Wrz 2016 20:46 #501297

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8478
  • Otrzymane dziękuję: 12130
Umyte połówki pomidorków pozbawiamy gniazda z nasionami i galaretką, osuszamy, solimy, posypujemy ociupinę cukrem i ulubionymi ziołami. Bardzo delikatnie smarujemy cieniutką warstwą oliwy. Następnie układamy tak przygotowane połówki na suszarce od grzybów lub bezpośrednio na słoneczku i .. suszymy. Pomidorki powinny być suche, ale elastyczne i stosunkowo miękkie, bo kiedyś zdarzyło mi się ususzyć plasterki na "mumijki".
Po wysuszeniu układamy połówki w słojach i zalewamy dobrą oliwą , przechowujemy w chłodnym miejscu.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Armasza, agabeata

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 08 Paź 2016 12:16 #505111

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6559
  • Otrzymane dziękuję: 6740
Dziś otworzyłam słoik kiszonych pomidorów na zupę. Rewelacja, tyle ze zupa nie była czerwona a kremowa, bo polowa pomidorów była żółta. Paprykę która tam włożyłam zużyłam do
sałatki. Naprawdę warto sie w to pobawić i mieć parę słoików na takie niebanalne zupy czy sosy. Parę dni temu otworzyłam słoik kiszonej papryki tęż rewelacja. W słoiku było połowę ostrej połowę słodkiej, całość była ostra i nadawała się do kanapek.Dzisiaj jeszcze parę słoików ukiszę.Bo mam jeszcze paprykę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 18 Lis 2016 10:31 #511200

  • ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 144
  • Otrzymane dziękuję: 246
Zrobiłam pierwszy raz pomidory suszone wg.przepisu Ani Adasiowej i właśnie dopiero otworzyłam pierwszy słoik.
Są pyszne i od razu pożałowałam,że zrobiłam tylko kilka słoików,a miałam do dyspozycji ponad 100 kg pomidorów i wszystko poszło na przeciery i pasty :jeez:
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2016 10:36 przez ewa-s.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 18 Lis 2016 11:17 #511212

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6559
  • Otrzymane dziękuję: 6740
Ja się tak zastanawiam co ja dawałam rodzinie jeść jak nie miałam dyń, suszonych pomidorów , papryczek z serem. Wszystkie San Marzano, Aurije i część Opałki zrobiłam suszone. Teraz robię pizze na spodzie z dyni i tylko ser kupuje i mąkę. Dziś na obiad makaron z suszonymi pomidorami, ostatnią bazylia i serem i olejem chilii. Suszone pomidory dają potrawom taki szlachetny smak.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 01 Lip 2017 10:30 #552215

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 174
  • Otrzymane dziękuję: 209
Słoik z kiszonymi pomidorkami jednak złapał, to nawet lepiej, bo moja ręka w nim nie miesza :D
Miałem nadmiar portulaki w ogródku, to też się kisi. Kiszę też kapustę z tartymi buraczkami, marchewką i pietruszką. Będzie na barszcz ukraiński. Jak obiecałem, kiszę też ziemniaki, a potem zrobię z nich potrawę i jak wyjdzie dobra, to przepis zamieszczę. No i standardowo kiszone ogórki.
P1010113.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia, Betula

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.202 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum