TEMAT: STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 10 Gru 2018 12:52 #632627

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Tak Elżuniu; różnica polega na budowie pędu nadziemnego i masywności łodyg - u selera listkowego łodygi są delikatne i bardziej wiotkie niż u jego kuzyna, jako że uprawiamy go głównie ze względu na aromatyczne listki. Zapach nie jest także aż tak intensywny jak w przypadku selera naciowego/łodygowego.
Liście u naciowego ułożone są ściśle wokół osi pędu, natomiast listkowego - jak widać na zdjęciu - są rozproszone. Uprawiając go odkryłam, że spokojnie można podskubywać pojedyncze liście na bieżące potrzeby bez szkody dla wegetacji rośliny - podobnie zresztą jak u korzeniowego. Naprawdę polecam...

Może odważę się w przyszłym sezonie na produkcję z rozsady właśnie korzeniowego - czas pokaże.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, bietkae

Zielone okna z estimeble.pl

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 10 Gru 2018 13:33 #632634

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11817
No to wiosną popatrzę za nasionkami bo seler sadzę właściwie dla zielonych liści a na bulwach aż tak mi nie zależy, chociaż ładnie rosną za wyjątkiem tego roku ( susza a ja miałam za dużo roślin do podlewania ). To samo z pietruszką - sieję dla naci, chociaż w tym roku miałam dwie odmiany naciowe oprócz korzeniowej. Korzeniowa prawie nic nie urosła w ziemi ze względu na suszę.Jesienią ją wykopałam i trzymam w donicy na razie na tarasie aby mieć pod ręką nać.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, UllaM

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 10 Gru 2018 14:48 #632637

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Aniu jak z formularza zniknęła bazylia grecka, to znaczy, że nasionka się skończyły?
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 10 Gru 2018 15:02 #632638

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tak, Agnieszko, bazylii greckiej już nie ma. Jest sałatolistna i Red Opal.

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 10 Gru 2018 16:43 #632642

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Zerknęłam sobie z nadzieją na formularz (z nadzieją, że moje ogórki cieszą się zainteresowaniem, ale jak widać nieszczególnie... :unsure: ) i wątpliwość mnie ogarnęła: czy ogórek opisany jako red hung to nie jest przypadkiem red hmong? Pasowałoby do reszty ogórków Józka aka Kunegundy, no i w życiu o red hungu nie słyszałam, google też chyba nie... (tak, wiem, że to akurat słaby argument, oboje o całej masie rzeczy nie słyszeliśmy :P )
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 10 Gru 2018 17:44 #632651

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Zamieszczając rodzaje, gatunki i odmiany warzyw w Formularzu ( a zwłaszcza odmiany ), kieruję się nazwami opisanymi przez darczyńców - z tego prostego powodu, że nie znam wszystkich obecnych na rynku ( a powinnam ). Czasami zdarza się, że ofiarodawca ma kłopot z kaligrafią, więc intuicyjnie odczytuję treść etykietki.
Bardzo pomagają mi Wasze uwagi i korekty dotyczące błędów w nominacji, więc i tym razem będę wdzięczna za pomoc w ustaleniu prawidłowego nazewnictwa tej odmiany ogórka.

Spieszę też z dwoma informacjami:
1. pragnę uspokoić Mandorlę - wszystkie odmiany ogórków dostępne na Warzywnym Straganiku cieszą się bardzo dużą popularnością, także Twoje :)

2. dotarła nowa partia nasionek cukinii Bianca di Trieste od Pomodoro - serdecznie dziękuję.
Ostatnio zmieniany: 10 Gru 2018 17:44 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, pouder, Ada, Mandorla

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 10 Gru 2018 19:35 #632665

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3754
Seler listkowy rośnie podobnie jak pietruszka naciowa. Na pierwszy rzut oka jest podobny. Nasiona są drobniutkie, sieję po kilka i wysadzam kępki.
W trakcie sezonu można go zebrać kilka razy, przycinając przy ziemi. W tym roku posadziłam w skrzynce i czekam na większe chłody, aby go wnieść do domu i tutaj przezimować.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, pouder, bietkae, Ada

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 11 Gru 2018 18:19 #632777

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dzisiaj dostaliśmy zapas nasionek fasoli z orzełkiem od Błażeja ( Bobeja ) - bardzo serdecznie Ci dziękuję :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Ada

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 17:00 #633072

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
Horti wrote:
Seler listkowy rośnie podobnie jak pietruszka naciowa. Na pierwszy rzut oka jest podobny. Nasiona są drobniutkie, sieję po kilka i wysadzam kępki.
W trakcie sezonu można go zebrać kilka razy, przycinając przy ziemi. W tym roku posadziłam w skrzynce i czekam na większe chłody, aby go wnieść do domu i tutaj przezimować.
A ja jeszcze mam listkowego na zewnątrz :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Horti

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 17:59 #633075

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3754
Tadek, masz go w gruncie? Jeżeli przezimuje, masz szansę na wiosenno/letnie kwitnięcie i własne nasiona. :) Jakby były bezśnieżne mrozy i na przedwiośniu warto go okryć. Moje przetrwały zimę dwa kata temu. Nie wiem jakie minusy wytrzymuje.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2018 18:00 przez Horti.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Marlenka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 21:11 #633100

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Z tego, co pamiętam, to dwie rośliny selera listkowego pozostawione onegdaj zimową porą w gruncie przetrwały spadek temperatury do -3 stopni. Nieco dłużej wytrzymały okazy doniczkowe na zacisznym, zewnętrznym parapecie w mieście, bo rześkie, najmłodsze listki znalazłam jeszcze po przejściu styczniowych mrozów.

Na pamiątkę minionego sezonu zostawiłam na działce pietruszkę naciową, wyprodukowaną z rozsady ( nota bene skandalicznie późno - wysiałam ją bodajże końcem marca ). Przez całą wegetację podskubywałam listki wykorzystując je do bezpośredniego spożycia, a nadwyżki zamroziłam solo lub w duecie z koperkiem ( wyobraźcie sobie pomidorówkę z własnych pomidorów obficie przyprawioną taką zieleniną plus kilka listków mrożonego lubczyku ).
Jako że pietruszka naciowa ( podobnie jak seler, por, skorzonera, wspomniany seler listkowy ) należy do roślin dwuletnich, możemy śmiało zostawić kilka roślinek na przezimowanie w gruncie, aby w przyszłym roku doczekać kwitnienia i zebrać własne nasionka.

Zimowe odmiany porów także możemy zostawić w glebie pamiętając o odpowiednim zabezpieczeniu przed mrozami ( okryciu ) - pęd kwiatostanowy pora może osiągnąć niemal 200 cm wysokości.

Podobnie wygląda pozyskanie nasion u lubczyku - kto ma kępę tego zioła w ogródku wie, że to roślina wieloletnia i kwitnie latem począwszy od czerwca, wytwarzając okazałe baldachy na szczycie bardzo masywnego, długiego pędu.

Będę gorąco Was zachęcać do przyszłorocznej uprawy kozłka lekarskiego potocznie zwanego walerianą - należy tylko zapewnić roślinie wilgotną, żyzną glebę, aby odwdzięczyła się pięknymi, pachnącymi, drobnymi, miododajnymi kwiatkami. Zaklasyfikowana jako roślina dwuletnia zakwitnie w drugim roku uprawy. Jest niezwykle dekoracyjna i może stanowić miłą dla oka ozdobę warzywnika.

W tym roku zgapiłam się z pozostawieniem choć jednej skorzonery na zbiór nasion - wyrwałam wszystkie rośliny nie dbając o przyszłoroczne nasienne "żniwa".

Kminek również zaliczamy do zieleniny dwuletniej, a ponieważ popełniłam jego rozsadę w perlicie i nawet udało mi się utrzymać dwa kminki przy życiu ( wysadzone w donicach dla towarzystwa pomidorów ), to może jest szansa, że w nadchodzącym sezonie doczekam kwitnienia i zawiązania nasion.
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2018 21:12 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Zbyszko46, pouder, Betula, Renia03

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 21:23 #633101

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Aniu, taki kłopotliwy jest kminek? Przymierzam się do niego na przyszły sezon; dobrze wiedzieć, że taki z niego wrażliwiec, od razu zarezerwuję dla niego porcyjkę perlitu i miejsce w szklarence :flower1:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 21:27 #633102

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
Horti wrote:
Tadek, masz go w gruncie? Jeżeli przezimuje, masz szansę na wiosenno/letnie kwitnięcie i własne nasiona. :) Jakby były bezśnieżne mrozy i na przedwiośniu warto go okryć. Moje przetrwały zimę dwa kata temu. Nie wiem jakie minusy wytrzymuje.
Tak, w gruncie. Na chwilę obecną przetrwał jedną noc przy -5
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 21:29 #633103

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Niechcący wprowadziłam Cię w błąd, pisząc o utrzymaniu przy życiu kminku :oops:
Miałam na myśli to, że ten rok w warzywniku upłynął pod znakiem upału, skwaru, bezdeszczowej aury i wszelkich plag z tym związanych, więc rośliny rosnące w donicach były bardziej narażone na "stres" niż te gruntowe.
O woli życia i sile kminku świadczy właśnie to, że pomimo przeciwności natury i moim odwiedzaniu działki 2 razy w tygodniu - przetrwał :)
Śmiało siej i ciesz się własnym kminkiem - w pierwszym roku uprawy wytworzy tylko rozetę pierzastych, delikatnych listków ...

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 21:36 #633107

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Bardzo dobra przyprawa do peklowania mięsa czy to na mokro, czy to na sucho.

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 22:11 #633120

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
A skoro poruszony już został temat ziołowy, to miałabym wielką prośbę, a właściwie propozycję dla osób, które powzięły decyzję o uprawie bazylii - zbierajmy nasiona... to roślinka jednoroczna, więc z pozyskaniem materiału nie powinno być problemu, ale każda podpowiedź, jak to robić, będzie bezcenna :)
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2018 18:38 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 22:17 #633123

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Kupiłam dwie odmiany, i jak najbardziej zamierzam zbierać nasionka. Ale one to tak chyba "same się zbierają", pozyskiwałam kiedyś z takiej bazylii doniczkowej i nie pamiętam, żeby były z tym jakiekolwiek problemy... :think: No nic, sprawdzimy! :happy-old:

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 14 Gru 2018 22:29 #633128

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Lubię i kminek i czarnuszkę :) . Właśnie poczułam potrzebę siania w przyszłym roku :hammer: .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.805 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum