TEMAT: Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 26 Paź 2018 00:28 #628575

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Witam
Zostały dwa miesiące , góra 3 , do wystartowania nasion papryk . Jakie odmiany planujecie uprawiać w przyszłym sezonie .
To odmiany ktore ja wysieje z nadzieją podzielenia sie z wami nasionami , o ile sarny sie wcześniej nimi nie zaopiekują ,w tym roku smakowały im jalapeno.
Moja lista :
- 7 pot primo. ( super hot)
-7 pot Jonah ( super hot)
-7 pot barakapore ( super hot)
- yellow Carolina Reaper ( super hot)
- trynidad scorpion Butch T ( super hot)
- chocolate bhut jolokia ( super hot)
-death spiral ( super hot )
- big black mamma ( super hot)
- Jay’s peach ghost scorpion ( super hot )
- habanero Orange ( hot)
- habanero Red. ( hot )
- habanero Chocolate ( hot)
-MOA Scotch Bonnet yellow ( hot )
- Bahamian Goat ( hot)
- Yellow Fatalli ( hot)
- Peruvian Purple Passion (hot )
-Thai chilli hybryd ( hot)
- Lemon Starrbust ( hot )
- Aji lemon ( mild )
- Sugar Rush Peach ( mild)
- Fresno red ( mild)
- Jalapeno Tam ( mild )
- Habanada ( sweet )
- Ajvarski pepper ( sweet )
- Lipstick pepper ( sweet )
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, rychu44, Adasiowa, Betula, obeata, UllaM, Renia03, magnes


Zielone okna z estimeble.pl

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 26 Paź 2018 09:14 #628585

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
U mnie lista będzie znacznie skromniejsza:
- pozostawione do zimowania Habanero Chocolate i Biquinho Red
- Trinidad Scorpion
- Bahamian Goat
- Habanero Big Sun
- Aji Charapita
- Kinizsi

Słodkie:
- Feherozon
- Habanada
- Ajvarski
- Aleksander
- Super Red Pimento
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, carbon, Betula, UllaM, Renia03

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 26 Paź 2018 10:21 #628594

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wcale się sarnom nie dziwię, tez mi najlepiej Jalapeno smakuje.
Staram się ograniczyć super hoty, ale własnie do nich mam ręke. Te średniaki to mi tak średnio wychodzą, wręcz słabo, a super hoty zawsze obrodzą jak głupie i zawsze przeplata sie jakaś odmiana która koniecznie muszę mieć. z Twojej listy to Big Mama stoje juz za nią w kolejce
Juz trzy razy próbowałam posiać Poblano, ale niestety miałam albo w wersji Anczo, albo Pasilla. Nigdy mi nie wzeszły. Dopiero przekopując internet dowiedziałam się, ze zarówno Anczo jak i Pasilla to przetworzone papryki odmiany Poblano. Poddawane wysokiej temperaturze przy suszeni i stąd (tak myślę) moje niepowadzenie przy kiełkowaniu nasion.
Tak że zadanie n ten sezon to zdobycie nasion odmiany Poblano która jest w Meksyku bardzo popularna, ale do Europy przychodzi w wersji Anczo lub Pasilla. tutaj na Forum chyba jednej osobie Pasilla od Ani wzeszła.tak że jest szansa na rozmnożenie tej odmiany. Druga odmiana która muszę mieć to Fantasti, ma ja Pestka, więc myślę, ze też będę miała nasiona. No i Czarna Perła, mam sentyment do Tepinów i tez ja chcę mieć.. Mam juz namierzone nasiona.Nie miałam czasu na dogadanie szczegółów.
Tyle planów z ubiegłego roku, które nie wyszły i trzeba powtórzyć. A nad resztą to się jeszcze nie zastanawiałam.

Aniu popatrzyłam na Aji Charapita i zatkało mnie z wrażenia. Cudna.
Ostatnio zmieniany: 26 Paź 2018 11:53 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta-ka, carbon, Betula, UllaM, Renia03

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 26 Paź 2018 13:11 #628604

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Na ogół wysiewam sporo mniej ale niektórych odmian mam dosłownie po kilka nasion , tak wiec pomyslałem by uzupelnic zapasy nasion , przy okazji sie nimi podzielic .
Co do sarenek te bardzo gustują w papryczkach mniej ostrych i słodkich , natomiast świstak amerykański opendzluje wszystko byle były młode pędy i nawet 1 milion SHU mu nie przeszkadza. Miałem również w swoim ogrodzie bardziej dostojnego gościa a mianowicie niedźwiedzia czarnego , nic nie zjadł tylko podziwiał moje papryki i chyba mu sie nie spodobały bo załatwił sie zaraz koło nich .No jest jeszcze sporo innych odwiedzających , szopy pracze , skunksy , dzikie króliki , possomy i inne cudaki .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, UllaM, iwa

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 26 Paź 2018 21:35 #628645

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ja w przyszłym sezonie zdecydowanie ograniczam ilość ostrych papryk. Zapas sosów i suszonej mam spokojnie na 2 lata. Zostaną ze mną tylko:
- Joe's Long za plenność i niezbyt ostry smak, więc nawet dzieci ją jedzą w potrawach, tzn moje dzieci przyzwyczajone do ostrych dań,
- Lemon Drop za plenność i smak,
- Naga But Yolokia - głównie dla męża, bo to jedyna papryka przy której nie marudzi, że zbyt łagodna,
- coś z owocami skierowanymi do góry ze względów estetycznych.

Więcej miejsca przeznaczę na papryki słodkie, bo w tym sezonie starczyło mi na bieżące spożycie, ale na przetwory już nie. Posieję:
- Palermo lub Ramiro - ale raczej Palermo, bo jeszcze jej nie uprawiałam,
- paprykę pomidorową. Pierwszy raz ją uprawiałam i jestem bardziej niż zadowolona. Papryka plenna o grubych ściankach i poręcznej wielkości. Jedna faszerowana jest akurat na obiad dla osoby płci żeńskiej (mąż dostaje takie 2).
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon, UllaM

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 27 Paź 2018 08:37 #628662

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Tak wyglądają "groszki" papryczki Aji Charapita; cytrusowy aromat, ostrość na poziomie 50.000 SHU; wg informacji w sieci to jedna z trudniejszych do pozyskania odmian ze względu na endemiczne siedlisko: występuje w trudno dostępnych terenach perwuwiańskiej dżungli; porówywana do Chiltepin, ostrzejszej odmiany rosnącej w Ameryce Północnej określanej jako pramatka wszystkich chili.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon, Betula, obeata, Łasiowa

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 27 Paź 2018 10:07 #628675

  • Murarka
  • Murarka's Avatar
Betula wrote:
Ja w przyszłym sezonie zdecydowanie ograniczam ilość ostrych papryk. Zapas sosów i suszonej mam spokojnie na 2 lata.

Betulko, mam pytanie: czy przechowujesz suszone jako zmielone i czy mielisz razem z pestkami ?

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 27 Paź 2018 11:05 #628678

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
W ogóle nie mielę. Wybieram odmiany o cienkich ściankach i suszę w całości lub tylko przekrojone na pół. Część chowam do pojemnika, a część wiążę w pęczek za ogonki i wieszam w kuchni. Jak potrzebuję to odłamuję kawałek do potrawy. Jak potrzebuję do marynaty to kruszę i ucieram w moździerzu z innymi przyprawami, bo ja prawie wszystkie przyprawy ucieram, wtedy mają intensywniejszy aromat.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2018 11:06 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): obeata, Murarka

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 27 Paź 2018 11:36 #628682

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Robię tak samo jak Bea, a żeby było w temacie to dla informacji do takich celów służy u mnie bukiet z Thai Hot i Birds. Stoi cała zimę w kuchni na stole.

IMG_20181016_121122.jpg

tak przygotowany bukiet suszę "głowa w dół" Te owoce świetnie się kruszą i maja moc. Tez wyglądają.
Do suszenia w całości tez jest dobry Joes Long. Jest słabszy i trzeba go dać więcej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, carbon, Betula, obeata, Pestka, Murarka

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 27 Paź 2018 17:28 #628702

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Ja z większych hotow wybieram nasiona a pozostawiam w mniejszych , owoc przekrawam na pół i tak go suszę ,zazwyczaj w suszarce ok 10 godz , po czym odrazu kruszę w mozdzieżu lub po prostu w dłoniach ( rękawiczki obowiązkowe ) . W przypadku super hotów moim zdaniem ważne jest by pokruszyć lub jesli ktos woli zmielić papryczki odrazu po suszeniu dlatego ze jesli zostawimy je na pare godzin w temp pokojowej , i nie beda szczelnie zamknięte to ze względu na swoją wysoką oleistość mogą zrobić się gumowate i znów trzeba bedzie dosuszać .Zdażyło mi sie już tak kilka razy .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula, Murarka, UllaM, magnes

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 27 Paź 2018 18:47 #628710

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kiedyś suszyłam papryczki w całości, powiązane w pęczki lub girlandy, które zawieszałam w suchym i przewiewnym miejscu; jednak nie wszystkie odmiany znosiły tę metodę i część z nich gniła. Teraz wykorzystuję suszarkę do grzybów i - podobnie jak Marcin - małe papryki wkładam w całości, z pestkami, a większe kroję na połówki i usuwam pestki.
Mumijki mielę w młynku do kawy. Nigdy nie zostawiam papryczek wyjętych z suszarki "samopas" - po pierwsze ze względu na koty, po drugie: ususzone łapią wilgoć z powietrza.
Zmielony proszek przechowuję w szczelnym słoiku: osobnym dla habanerek, osobnym dla ostrego mixu.
Suszone słodkie ( idealny Python ) przechowuję w kawałkach w słoju.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon, Betula, Murarka, Zielona, Jaedda

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 28 Paź 2018 16:28 #628798

  • magnes
  • magnes's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 160
  • Otrzymane dziękuję: 904
Po tegorocznym pierwszym sezonie paprykowym z 2 krzaczkami Jalapeno, w przyszłym planuję rozszerzyć uprawę o nowe odmiany o podobnej lub odrobine większej ostrości. Zaopatrzyłam się w następujące nasiona:
* Poblano
* Serrano
* Hungarian Hot Wax
* Long Red Cayenne

Do tego lista różnych "chciejstw", głównie słodkich lub dekoracyjnych, którym na razie się opieram :unsure:

Wszystkie planuję prowadzić w doniczkach, początkowo dogrzewać i doświetlać a wiosną wynieść do nieogrzewanej szklarni.

Agnieszka

Hiszpania, Andaluzja, strefa 10a
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, carbon, Betula, Jaedda

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 28 Paź 2018 17:05 #628806

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7119
  • Otrzymane dziękuję: 43719
U mnie będzie pomarańczowa z dziobkiem,Iga ewentualnie Dumas,bądź inna wczesna pomidorowa(czerwona).No i jeszcze 1-2 krzaczki ostrej jako dodatki do sałatek. :drink1: :drink1: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, pouder, carbon, Betula, UllaM, Jaedda

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 28 Paź 2018 19:21 #628821

  • Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 533
  • Otrzymane dziękuję: 3166
U mnie obowiązkowo Phyton od Ani :hearts:
Spróbuję też skiełkować peperoncino sklepowe i nasionka wydłubane z węgierskich papryk:


IMAG2172.jpg


Jeśli urośnie coś zbliżonego do pierwowzoru będę szczęśliwa :dance: .Ta zielona była ostra, ale do faszerowania na grilla powinna być w sam raz.
I jeszcze w planach mam Jalapeno. Wygląda na to że przyszłoroczny balkon zdominują same papryki.
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2018 19:22 przez Jaedda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pouder, carbon, Betula, UllaM

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 11 Sty 2019 14:50 #636211

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54388
No to może ja jako nowa, pochwalę się co wysieję w tym roku:
Chocolate Beauty
Trapez
Yolo Wonder
Rewia
Robertina
Ramiro
Taze Biber
Domalik
Sivri
Carliston
Pasilla
Poblano
Mulato
Rokita
Hungarian Hot Wax
Serrano
Jalapeno
Uf, będzie 45 sadzonek :jeez:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, carbon, Betula, magnes, Jaedda

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 11 Sty 2019 17:42 #636233

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Janinko, długo uprawiasz ostre papryczki ? Jak dla mnie, skompletowałaś ciekawe odmiany do tegorocznej uprawy, a najbardziej ciekawi mnie Pasilla i Poblano. Wieść niesie, że wysuszone są trudne do rozróżnienia, dlatego zależy mi na Twojej opinii.
W tym roku po raz pierwszy wysieję Poblano i mam nadzieję, że tym razem nasionka od Andrzeja skiełkują :)

Taze Biber - co to za papryka ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 11 Sty 2019 18:29 #636237

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54388
Aniu, co do różnic smakowych Poblano i Pasilli nie mogę jednoznacznie się wypowiedzieć. Miałam je pierwszy sezon i bardziej skupiłam się na pozyskaniu nasion. W tym roku już skupię się na smaku świeżych i różnicy w smaku zielone/czerwone. Teraz co do różnicy suszonych papryk to wydaje mi się że Pasilla ma taki dymno słodki zapach, a Poblano słodko owocowy. Z Poblano chcę zrobić sos mole, ale jeszcze nie mam melodii do tego.
Co do papryki Taze Biber, jak również Carliston, Sivri i Domalik jest tak. Gdy byłam w Berlinie, a druga moja słabość po ogrodzie to kuchnia to oczywiście rajd po sklepach których tam jest najwięcej czyli tureckie, arabskie i azjatyckie. Te papryki właśnie kupiłam w tureckim sklepie. Były niedojrzałe, zielone, smak taki sobie. Ale wyszłam z założenia, że jak Turcy sobie ją sprowadzają, to musi w niej coś być. Udało mi się pozyskać parę nasion które wykiełkowały, ale to był już maj. Jakimś cudem dojrzały po jednym owocku i mam nasiona. Co do smaku niestety - wolałam nasiona. Jedynie o Carliston mogę powiedzieć, że to najlepsza papryka jaką miałam. Zielona poszła na grila w całości bez przypraw - pyszna. A czerwona cudnie pachnie dymno-owocowo. Suszona też.
Może spakuję trochę tych nasion i Ci wyślę. Zawsze bank nasion będzie większy. Nasiona Pasilli też mam. Co sądzisz?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Odmiany papryk ,które będziemy uprawiać w 2019 roku 11 Sty 2019 18:40 #636240

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ty się pytasz, co ja sądzę ???? Z wrażenia nie wiem, co odpowiedzieć, a nie chcę wyjść na darmozjada .... Najpierw jednak serdecznie podziękuję za życzliwość i dobre serducho oraz za propozycję WYMIANY, bo tylko tak to widzę :)
Tureckich papryk nie znam - parę lat temu miałam okazję próbować suszonej, wędzonej i sproszkowanej jakiejś tureckiej papryki sprowadzonej przez Polaka pracującego w Niemczech ( międzynarodowa epopeja ;-) ) - cóż, kulinarna poezja ...
Nie dziwię Ci się, że zakochałaś się w paprykach tej "narodowości".

Ponieważ również mam zamiar wysiać Poblano, będziemy razem ją uprawiać i porównamy nasze wrażenia i opinie - wchodzisz w taki układ :)?
A na nasiona ... no tak, bardzo się ucieszę !
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.354 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum