TEMAT: Fasola na suche ziarno. Odmiany. Uprawa

Fasola na suche ziarno. Odmiany. Uprawa 12 Mar 2025 13:25 #873239

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 707
Emilia jeśli Ci to pomoże to tochę informacji o Sadie’s Horse jest tu: www.heritageseedbank.ca/sadies-horse/
a Fremont Culture tu: www.21stcenturybean.com/product/fremont-...w7lSBgvT9FQB1BYxyPNV
Za tę wiadomość podziękował(a): Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Fasola na suche ziarno. Odmiany. Uprawa 12 Mar 2025 22:32 #873282

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5595
Emilia, mogę napisać coś jedynie o Sadie's Horse, bo pozostałych nie znam. To mix zza oceanu, brdziej chyba popularny w Kanadzie niż USA. Oryginalny zawiera cztery kolory:

- biały, białe kwiaty
- czarny z fioletem jak Scarlet, kwiaty czerwone
- jasny liliowy z czarnymi plamkami jak Preisgewinner, kwiaty czerwone
- brązowy z białym jak Painted Lady, kwiaty czerwono-białe
Wszystkie inne to wynik działalności różnych zapylaczy i takie od razu wrzucałem do garnka.

Uprawiałem Sadie's Horse w 2021 r. z nasion z Deaflory. Każdy kolor osobno w odpowiednim dystansie. To były bezproblemowe i plenne fasolki oprócz brązowej z białym. Ta miała mnóstwo kwiatów, ale przez dłuższy czas wszystkie opadały, te niezapylone i zapylone też. Dopiero pod koniec sierpnia zawiązało się kilka strąków, ale co z tego skoro nasiona w nich były zniekształcone. Przez kolejne trzy lata wysiewałem tylko ten jeden kolor z mixu, ale problem ciągle się powtarzał. Być może dostałem nasiona z jakąś wadą genetyczną. W tym roku będę miał próbkę z Kanady i w przyszłym ją sprawdzę.
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2025 06:00 przez Kaskawel.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.580 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum