TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych część II

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 29 Sty 2019 17:29 #639560

• Jarek_St
  • Jarek_St's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 41
Dziękuję bardzo.
Ale to, że przeczytałem cały wątek nie oznacza, że nie będę miał pytań.
Jarek

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 29 Sty 2019 17:50 #639565

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jarku, ja czytam ten wątek odkąd powstał i to kilka razy podczas sezonu, a pytania mam zawsze - m.in. przeze mnie nasz Mietek osiwiał ...

edit; właśnie dotarł wór 125 l świeżutkiego perlitu; koszt 26,50 zł plus koszt wysyłki :dance:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2019 18:21 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, bietkae, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 29 Sty 2019 19:39 #639599

• Jarek_St
  • Jarek_St's Avatar
  • Junior Boarder
Czy ostatnie analizy wody wodociągowej oznaczają, że odchodzimy od deszczówki?
Wczoraj złapałem 80 litrów i nie wiem czy się przyda do sadzonek.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 29 Sty 2019 19:48 #639603

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53237
Jarek_St wrote:
Czy ostatnie analizy wody wodociągowej oznaczają, że odchodzimy od deszczówki?
Wczoraj złapałem 80 litrów i nie wiem czy się przyda do sadzonek.

To nie oznacza odchodzenia od deszczówki. Są jednak pewne warunki. Woda z kranu powinna mieć w miarę pełną analizę i musi posiadać odpowiednie parametry
. Kranówka ułatwia nawożenie, ponieważ nie trzeba dodawać nawozów wapniowo-magnezowych.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2019 19:54 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Jarek_St, bietkae, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 29 Sty 2019 20:27 #639627

• Jenny
  • Jenny's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 201
pomodoro wrote:
Jenny wrote:
Proszę o pomoc w skomponowaniu nawozu.

Musisz trochę poczekać. Jestem ostatnio trochę zabiegany.

Oczywiście, że poczekam. Z góry dziękuję.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 30 Sty 2019 09:31 #639726

• Jarek_St
  • Jarek_St's Avatar
  • Junior Boarder
Adasiowa wrote:
Gdyby kogoś zainteresował fakt, jak zmienia się pH wody używanej do fertygacji po dodaniu saletry amonowej, to służę informacjami :)
Uprawa rozsad w perlicie z wykorzystaniem jako nawozu Magicznej Siły 36 wymaga także dodatku 4% koncentratu saletry amonowej, przy stosowaniu wody z kranu.
Ponieważ ostatni test nie objął wspomnianego etapu, więc postanowiłam - z ciekawości - sprawdzić, jak zachowa się odczyn mojej kranówki po dodaniu obu preparatów.

1.Najpierw sprawdziłam pH wody z saletrą amonową w stężeniu 2 ml saletry/1 l wody - pH = 8, kolor ciemnozielony

2. Po dodaniu 10 ml koncentratu MS36 - pH = 8, ale płyn zmienił barwę na jasnozieloną

3. Teraz czas na ocet 10% - dodałam 1 ml octu - pH = 6, kolor żółty

Tak więc podczas fertygacji młodych roślinek uprawianych w perlicie ( siewkom podajemy proporcjonalnie niższe dawki nawozów ) mogę zachować takie proporcje: 10 ml MS36, 2 ml saletry amonowej 4%, 1 ml octu 10% na 1 l kranówki.
Aniu. Na pierwszej stronie vademecum jest napisane, że w przypadku kranówki do fertygacji używamy 1-2ml MS i 1-2ml saletry amonowej plus ocet. Albo wkradł się błąd , albo ja znowu się cofam.
Jarek
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2019 09:33 przez Jarek_St.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 30 Sty 2019 10:07 #639728

• Jarek_St
  • Jarek_St's Avatar
  • Junior Boarder

File Attachment:

Nazwa pliku: woda.pdf
Wielkość pliku: 269 KB

Czy mógłbym prosić Pomodoro o pochylenie się nad wynikiem badania wody u mnie w celu określenia ilości octu do zakwaszania wody?

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 30 Sty 2019 11:26 #639742

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Jarek_St wrote:
Aniu. Na pierwszej stronie vademecum jest napisane, że w przypadku kranówki do fertygacji używamy 1-2ml MS i 1-2ml saletry amonowej plus ocet. Albo wkradł się błąd , albo ja znowu się cofam.
Jarek

Jarku, w ubiegłym roku testowaliśmy różne warianty nawożenia na bazie kranówki i deszczówki. Był to czas eksperymentów, z których staraliśmy się wyciągać wnioski, zamieszczane systematycznie w Vademecum. Wspomniane przez Ciebie dawki nawozów są dedykowane rozsadom na początkowym etapie wzrostu, natomiast podane przeze mnie stosujemy w późniejszych fazach rozwoju.
Stąd propozycja, aby w trakcie początkowej fertygacji stosować 1/3 dawki - myślę, że każdy uprawiając rozsadę w perlicie musi obserwować kondycję roślinek i ocenić, jakie stężenie będzie optymalne. Pamiętajmy, że podłoże perlitowe chłonie wodę z pożywką jak gąbka i zbyt duże dawki na początku uprawy mogą doprowadzić do uszkodzenia korzeni.

Zgodnie z obietnicą zaktualizuję informacje w Vademecum na początku lutego.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jarek_St, Edyta D, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 30 Sty 2019 12:05 #639747

• Jarek_St
  • Jarek_St's Avatar
  • Junior Boarder
Stężenie poszczególnych składników w roztworze do fertygacji w zależności od wielkości siewki rozumiem. Bardziej chodziło i o proporcje MS do saletry amonowej. W przepisie jest są ilości te same - po 1-2ml, a u Ciebie MS 5x więcej niż saletry.
Ostrzegałem, że będę zadawał pytania.
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2019 12:06 przez Jarek_St.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 30 Sty 2019 12:31 #639749

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Zbyt wiele przeszłam na tym forum, aby obawiać się ostrzeżeń czy żartobliwych gróźb :)

NH4NO3 czyli saletra amonowa zawiera 32% azotu (N), w tym w formie amonowej 16% oraz 16% w formie saletrzanej - dawka została ustalona po uwzględnieniu zapotrzebowania roślin, a musimy pamiętać, że azot zawarty jest także w MS.

U mnie rośliny bardzo dobrze reagują na takie dawki, więc przy nich pozostanę.

Myślę, że jeśli Mietek będzie miał wolną chwilę i więcej czasu, to wytłumaczy tę kwestię najlepiej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jarek_St

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 30 Sty 2019 16:35 #639775

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jarek_St wrote:
Czy mógłbym prosić Pomodoro o pochylenie się nad wynikiem badania wody u mnie w celu określenia ilości octu do zakwaszania wody?

1,5 ml/l octu 10 %.

Ci, którzy będą uprawiać w perlicie powinni postarać się o płyn Helliga. Można wtedy dobrać dokładnie potrzebną ilość kwasu do zakwaszenia już gotowej pożywki
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, Jarek_St

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 30 Sty 2019 17:21 #639788

• Jarek_St
  • Jarek_St's Avatar
  • Junior Boarder
Dziękuję bardzo.
Płyn Helliga z pewnością będzie w użyciu.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 31 Sty 2019 12:18 #639902

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mietek obiecał, że niebawem przedstawi ostateczną wersję dozowania koncentratu Magicznej Siły i saletry amonowej, dlatego bardzo proszę o uzbrojenie się w cierpliwość. Będzie łatwiej i bardziej komfortowo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, bietkae, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 31 Sty 2019 17:43 #639997

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Głównymi minerałami stanowiącymi pokarm dla roślin, a obecnymi w wodzie z kranu są wapń i magnez. Zawartość tych minerałów jest różna w poszczególnych ujęciach wody, ale w każdym przypadku stanowią tylko ułamek potrzebny do sporządzenia pożywki w pełnym składzie. My musimy do przeciętnej ilości wapnia i magnezu proporcjonalnie dopasować pozostałe składniki tj potas, fosfor i azot. Wymusza to na nas stosowanie fertygacji jako sposobu nawożenia rozsad w perlicie. Z drugiej strony widzę pewne problemy nurtujące niektóre osoby ,a związane z zestawianiem roztworu do nawożenia na bazie MS i saletry amonowej. Aby maksymalnie uprościć procedurę przygotowania roztworu do fertygacji zmienimy nieco sposób postępowania.

I tak :

- przygotowujemy koncentrat MS i saletry amonowej w jednym roztworze. Odważamy 100 g MS oraz 35 g saletry amonowej, wsypujemy oba składniki do butelki o poj. 1 l i dopełniamy do pełna wodą demineralizowaną albo deszczówką. Taki roztwór będzie zawierał: potasu jako czystego składnika -30 g; fosforu w przeliczeniu na czysty składnik- 3,9 g; azotu 9 g pochodzące z MS oraz ca 12 g pochodzące z saletry amonowej. W tej puli jest 6 g azotu azotanowego NO3 i 6 g azotu amonowego NH4. Tym samym zachowany jest warunek, że w pełnym składzie pożywki formy amonowej azotu ma być max. 14 mg w litrze
- przeliczając te ilości wagowe składników na 1 ml koncentratu, powyższym ilościom podanym w gramach, odpowiada zawartość cyfrowo taka sama ilość lecz w miligramach.
- chcąc sporządzić roztwór do fertygacji musimy znać zawartość w naszej wodzie wapnia. Wiemy z tabeli umieszczonej na 1 stronie, że zawartość wapnia w pełnej pożywce powinna być na wysokości 170 mg/l. Jeżeli przykładowo nasza woda zawiera 50 mg wapnia, to stanowi 50 /170 = 0,29 pełnej potrzebnej dawki wapnia. Aby określić potrzebny dodatek do tej wody naszego koncentratu, jako punkt odniesienia bierzemy zawartość potasu w pożywce o pełnym składzie, czyli 342 mg/l. Nasz roztwór do fertygacji musi więc zawierać w tym przypadku 342 x 0,29 = 99 mg/l. Wiedząc, że w koncentracie mamy 30 mg potasu w każdym mililitrze wychodzi, że naszego koncentratu musimy dodać 3,3 ml na litr roztworu do fertygacji
- w przypadku, gdy brak jest we wodzie oznaczenia zawartości wapnia, musimy posiadać dane, co do jej twardości . Wtedy jednak wyliczenie ilości potrzebnego koncentratu jest inne. W tych przypadkach proszę się do mnie zwracać indywidualnie.
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2019 18:32 przez pomodoro.

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 31 Sty 2019 18:32 #640004

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bardzo Ci dziękuję - teraz, podczas aktualizacji Vademecum, zamieszczę tę formułę przygotowania koncentratu jako obowiązującą. O ile proporcje MS i saletry będą stałe, to zmienna będzie dawka nawozu w zależności od zawartości wapnia w naszej wodzie.
Możliwe będzie obliczenie tej ilości także w oparciu o twardość kranówki - sprawdziłam analizę wody w Poznaniu z IV kwartału 2018r - nie oznaczono wapnia, tylko CaCO3 = 257 mg/l.
W związku z tym czy mogłabym poprosić o wytyczne odnośnie ilości dawkowanego nawozu ?
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2019 18:50 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, pszczolka, Szczypiorek

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 31 Sty 2019 19:00 #640011

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy to 257, to jest twardość węglanowa ?

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 31 Sty 2019 19:05 #640013

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tak zapisano w karcie : twardość ogólna CaCO3 = 257 mg/l

Uprawa roślin w podłożach inertnych część II 31 Sty 2019 19:23 #640017

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak więc jest to suma wapnia i magnezu w przeliczeniu na węglan wapnia CaCO3. Ponieważ wapnia czystego w węglanie jest 40 % to oznacza, że w Twojej wodzie jest łącznie wapnia + magnezu 257 x 40/100 = 103 mg/l.

W tabeli na stronie nr 1 dla pełnej pożywki jest łącznie 170 + 49 = 219 mg/l. Zatem w Twojej wodzie udział tych składników wynosi 103/219 = 0,47. Stanowi to udział potasu w roztworze do fertygacji w ilości 342 x 0,47= 160 mg/l, a to oznacza, że należy do każdego litra roztworu dodać 5,3 ml koncentratu.
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2019 19:23 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, halgla, Horti, Jarek_St, Pizza, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.659 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum