TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 19:00 #686106

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8187
hmmm... cena jak dla mnie zaporowa :supr3: , tylko pytanie dla kogo jest do przyjęcia, no chyba że potem będzie promocja i wielkie obniżki...
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 19:01 #686107

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
A ja na razie szykuje sobie miejsce w garażu na moje "prace rozsadnikowe" w nowym sezonie, taki kącik ogrodniczy do szykowania warzyw w wielodoniczki ;)
W programie Gardeners' World Monty Don w swojej szopie mam taką fajną skrzynkę drewnianą z ziemią czy innym dopasowanym podłożem, gdzie może je swobodnie mieszać i napełniać tacki, doniczki itp. , nie wiem czy kojarzycie.
Myślę nad tym z czego sobie takie coś zrobić, ponieważ drewno w moim przypadku odpada... Wymiary ok. 80 x 40 cm.
Może macie jakieś pomysły ? Może ktoś ma coś takiego u siebie i może się podzielić postrzeżeniami ? :think: Jak radzicie sobie u siebie ? U mnie dotąd był zawsze bałagan i zamiatanie ziemi z betonowej wylewki albo coś ;) ...

skrzynianaziemidorobieniarozsad.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2020 19:13 przez Sylwiaaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, rychu44, pouder, Marlenka, Betula, bietkae, Pestka, jurek49, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 19:13 #686109

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
nie wiem jak było w oryginale ale wydaje mi się że skrzynia powinna być na jakimś stoliku, raz że wygodniej a dwa to pod spodem masz miejsce na worki, doniczki i inne skarby

// taka prowizorka mi przyszła do głowy, w biedronce czasem jest na palecie z napojami duża kartonowa przekładka z brzegami można by ją na stół... ale to naprawdę duuuuża prowizorka, ziemię sprzątnąć, karton pod ścianę i jest luz,
kurcze chyba mnie poniosło... :hammer:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2020 19:19 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, bietkae, Sylwiaaa, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 19:30 #686111

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Ja mam kupione parę lat temu takie plastikowe miękkie podkładki spinane na rogach na zatrzaski, po zapięciu tworzą coś w rodzaju skrzyni wysokości 10 cm. Bardzo dobrze się spisują przy mieszaniu ziemi i sadzonkach.
pozdrawiam Karina

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 19:34 #686113

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54268
Ja mam taki patent

20190325_112148-2.jpg

Ten plastikowy pojemnik ma pokrywkę, więc ziemia mi nie wysycha. Takie pojemniki służą mi jeszcze jako przenośne inspekty.

20190402_095557-2.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rychu44, Armasza, Marlenka, Betula, bietkae, Pestka, Sylwiaaa, aga, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 22:25 #686130

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Janinko, gdzie takie fajne pojemniki kupiłaś? Ja niestety nie mam specjalnego miejsca do przygotowania rozsad. Robię to na stole w salonie, na który kładę kawałek ceraty.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2020 22:26 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, anaka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 22:30 #686131

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11847
Proponuję niską kastrę budowlaną.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2020 22:43 przez przemek1136.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Sylwiaaa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 22:54 #686132

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
Kastra chyba jest bez pokrywki, a jeśli mnie pamięć nie myli to Ikea ma coś takiego ew. Markety i pojemniki do szaf
pozdrawiam Adam

Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Sylwiaaa, JaNina, anaka

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 23:01 #686135

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Pojemniki kupiłam parę lat temu w Leroy Merlin, były akurat na promocji :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Betula, bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 05 Sty 2020 23:21 #686136

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2506
Ja też korzystam z kastry budowlanej. Jest bardzo wygodna w użytkowaniu. Ziemię przykrywam workiem na odpady zielone, żeby nie wysychała.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2020 23:26 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, rychu44, Zielona, Sylwiaaa, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 06 Sty 2020 09:03 #686145

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Myślę, że kastra budowlana jest wykonana z lepszego , bardziej wytrzymałego materiału .Zawsze ją można przykryć, jak np Badzia przykrywa folią , deską lub starą płyta z mebli.A mieszanie w niej ziemi można robić łopatą i nic jej się nie stanie.
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2020 09:04 przez Kasionek.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Sylwiaaa, anaka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 06 Sty 2020 09:25 #686146

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11847
001-107.jpg

W domu korzystam z niskiej kastry (chyba 40 lub 45 litrowej) i małej łopatki natomiast na działce mam kastry 90 l i w nich mieszam/przygotowuję podłoże łopatą. W domu bardzo wygodne są duże wiadra z przykrywką (ja korzystam z wiader na suchą karmę dla zwierząt)-trzymam w nich otwarte worki z podłożem i perlit. Super są też stare kuwety fotograficzne tylko nie wiem czy są jeszcze do dostania.
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2020 09:27 przez przemek1136.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, Kasionek, pouder, Betula, bietkae, Pestka, Sylwiaaa, aga, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 06 Sty 2020 10:12 #686151

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Dziękuję za wszystkie sugestie :)
Myślę, że zakupię kastrę budowlaną, akurat mam blisko Leroy, po sprawdzeniu w sklepie ceny i rozmiarów do wyboru to dobre wyjście, no i jest dość mocna. Będzie stała na szafce, więc powinno być wygodnie, a czymś tam przykryje od góry
Ah już nie mogę się doczekać robienia rozsad, ale trzeba się opanować :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, pouder, bietkae, anaka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 06 Sty 2020 11:56 #686163

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11753
Sylwiaaa porównaj cenę kastry budowlanej w Castoramie bo wydaje mi się, że są niższe. Ja też używam kastry, mam ich kilka w różnych rozmiarach bo bez obaw miesza się w nich szpadlem. Nie są za bardzo wrażliwe na warunki atmosferyczne ( nawet teraz jedna największa stoi pod rynną i zbiera deszczówkę ). Dobre też są wiadra budowlane nawet do 20 litrów ( bez pokrywki ). Są okrągłe i prostokątne więc do wyboru ale nie do koloru bo wszystko jest czarne :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Pestka, Sylwiaaa, anaka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 06 Sty 2020 19:12 #686227

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2506
Moja większa kastra różni się tylko głębokością, jest głębsza i ma mniejsze dno.Górna krawędż jest niezmienna. Dobrze się sprawdza jako przechowalnik ziemi lub deszczówki. W płytszej mieszam ziemię, przesadzam, duże spektrum przydatności. Nie są drogie, są lekkie, dość elastyczne (więc mało podatne na pękanie np. upadając), no świetne, polecam. Pokazana przez Przemka to ta moja płytsza.
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2020 19:18 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, pouder, Pestka, Sylwiaaa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 08 Sty 2020 10:38 #686398

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14319
Co roku mam problem z wysianymi nasionkami rodzynka brazylijskiego niskiego. Bardzo, ale to bardzo kiepsko mi wschodzi i dlatego mam pytanie, czy nasionka nie powinny być na wierzchu, tak bez posypywania ziemią?

Tak jak seler na przykład?
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 08 Sty 2020 10:43 #686399

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Agnieszko, rodzynek ma dosyć twardą skorupkę, więc potrzebuje więcej czasu na przebicie się. Może spróbuj w tym roku podkiełkować nasionka na waciku i dopiero takie skiełkowane nasionko daj do ziemi:) .
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 08 Sty 2020 11:01 #686402

• gosiakmala
  • gosiakmala's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7
Witam. Dawno...a nawet bardzo dawno nie nie było...czy spotkacie gdzieś na forum listę odmian pomidorów wysokich i listę pomidorów niskich/karłowatych?

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.690 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum