TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 15:32 #686558

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11753
u mnie jest DINO to zajrzę ale tam zawsze tylko podstawowe nasiona. Być może jutro będę we Wrocławiu to chciałabym wstąpić do Zielonego Centrum w Psarach bo przez budowę drogi na Poznań dojazd był utrudniony więc kilka lat tam nie byłam a to fajny sklep.
No i na tapecie czyli koniecznie muszę odwiedzić mój ulubiony Kwiaton.
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Pestka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 16:51 #686563

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14319
U mnie tylko biedronka.
Nasiona nie ma jak na razie.
A sklepy ogrodnicze zamknięte do końca stycznia.
Siedzę i nasiona oglądam te w domu i te w internecie.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 16:58 #686564

• Przylepa
  • Przylepa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1098
W moim mieście, ogromny wybór nasion ma bricomarche, jednak jeszcze nie sprawdzałam czy już są dostępne. Ćwiczę siłę woli :tongue2:
Pozdrawiam Ewa
"Chcesz być szczęśliwym - załóż sobie ogród"
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 18:03 #686571

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31970
Papryki ostre powędrowały na waciki.

20200109_163838.jpg
Maria

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 19:48 #686578

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8187
koma doradź mi kiedy będę mógł zacząć kiełkować nasionka papryki sadzonej do gruntu, znalazłem informację że luty/marzec obawiam się jednak że nie zdążą mi dojrzeć, ogródek mam na wschodzie kraju (okolice Ciechanowca), przy okresie cyklu 90 dni to wychodzi wrzesień/październik chyba że źle liczę bo liczę cykl kwiat-owoc

Adam
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2020 19:49 przez zwykły chłop.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 20:05 #686584

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Capsicum annuum (roczne)można spokojnie kiełkować luty/marzec. Natomiast niedługo można kiełkować Capsicum chinense, baccatum czy frutescens.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Betula, bietkae, Pestka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 20:10 #686585

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2638
zwykły_chłop wrote:
koma doradź mi kiedy będę mógł zacząć kiełkować nasionka papryki sadzonej do gruntu, znalazłem informację że luty/marzec obawiam się jednak że nie zdążą mi dojrzeć, ogródek mam na wschodzie kraju (okolice Ciechanowca), przy okresie cyklu 90 dni to wychodzi wrzesień/październik chyba że źle liczę bo liczę cykl kwiat-owoc

Adam
Te 90 dni to chyba sie liczy od dnia posadzenia rozsady do gruntu.
Optymalny termin to po 15 Mają, ale pogoda jest zwariowana teraz...różnie może być.
Łukasz
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2020 20:11 przez Evien.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, Pestka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 21:11 #686602

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31970
Adam w ubiegłym roku nasionka papryk ostrych wyłożyłam na waciki 21 stycznia.Uważam,że był to odpowiedni termin.Moje papryki rosły w gruncie i w donicach.Dużo zależy jakie masz warunki do uprawy rozsady.Moje nasionka kiełkują w kotłowni,często zraszane i wietrzone ze względu na wys.temperaturę.Dzisiaj trochę się pośpieszyłam z wyłożeniem na waciki,ale następna partia zaplanowana ok.15-20 stycznia.Po wykiełkowaniu mają miejsce przy dużym południowym oknie.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Armasza, bietkae, Pestka, Evien, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 21:16 #686605

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
W ubiegłym roku przedobrzyłam wysiewając papryki 17 stycznia. Był problem w przetrzymaniu gotowych już sadzonek i praktycznie miesiąc wegowały w ciasnych pojemnikach.
W tym roku zacznę ok 15 lutego. Nie będę rozdzielać na ostre i słodkie. Wszystkie dam na jeden termin. A mieszkam na najbardziej wysuniętym miejscu w północno-wschodniej Polsce.
Nic nie można wsadzić do gruntu przed 20 mają. Ziemia też musi się ocieplić, no i mogą wystąpić lokalne przygruntowe przymrozki.
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, badzia, Adasiowa, Armasza, bietkae, Pestka, Evien, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 21:31 #686608

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53129
Recykling :) , czyli mini szklarenka z pojemników plastikowych po żywności. Przewiduję w nich wysiew wczesnych kapust.

IMG_2066.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, rozalia, Betula, bietkae, aga, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 21:32 #686610

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54268
Spojrzałam do notatek. W zeszłym roku wysiewałam papryki 1.03. Byłam bardzo zadowolona z wielkości docelowej rozsady. Słodkie wysiewałam razem z Serrano, Jalapeno i Hungarian Wax. W tym roku będę wysiewała w tym samym terminie. Trzeba zwracać uwagę na temperaturę i naświetlenie. Jeżeli mamy w pomieszczeniu wysoką temperaturę, a mało światła, to rozsada wybiegnie. Musimy też pamiętać o miejscu na parapecie. W miarę zbliżania się do wiosny ilość rozsad wzrasta, a ilość miejsca na parapecie w gwałtownym tempie spada. Z mniejszą rozsadą wygodniej się biega tam i z powrotem.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, badzia, bietkae, Pestka, Jaedda, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 21:43 #686613

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9079
Marzena jakie są nasiona w Dino?
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 22:16 #686618

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11847
zwykły_chłop wrote:

Adam
Przeważnie dla papryk przy określeniu wczesności danej odmiany przyjmuje się ilość dni od posadzenia do zbioru.(Niektóre firmy nasienne liczą okres od wysiewu do zbioru ale to raczej wyjątki). Dla odmian wczesnych to ok. 65-75 dni a dla średniowczesnych 75-80 dni. Im później wysiejesz nasiona tym krócej będzie przebiegać produkcja rozsady ale najlepiej przyjąć, że powinna ona trwać ok. 9-10 tygodni. Lepiej wybrać wczesną odmianę i posadzić ją np 1 VI niż wysadzać na początku maja odmianę o dłuższym okresie wegetacji. Jedną z lepszych odmian o dużych owocach i niewymagającą podpór(niska odmiana) jest bardzo wczesna odmiana Roberta F1. Dla tej konkretnej odmiany wysiew w I połowie III jest odpowiednim terminem.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Betula, bietkae, Pestka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 22:22 #686619

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11753
W 2018r. miałam ostre papryki w donicach i jesienią wyrzuciłam je na grządki. W końcu maja 2019r. powschodziły samosiejki to kilka wsadziłam do doniczek i stały na tarasie przy pelargoniach w słońcu od południowego wschodu. Dojrzewały we wrześniu, tak więc nie ma co się spieszyć za bardzo z wysiewami, luty/marzec dla papryk jest terminem optymalnym. Chyba, że bardzo swędzą paluszki to nie ma wyjścia, trzeba siać :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 22:57 #686623

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
:jeez: Mieciu czy dobra będzie mieszanka torfu brązowego dla siewek i rozsad firmy Kekkila bo taką mi M kupił był w firmie gdzie takim podłożem handlują i przywiózł mi worek 300l.
Nawóz startowy:
(N-P-K)15-12-29 kg m3 - 0,6
PH -5,9
EC mS/m -32
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2020 23:00 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Sty 2020 23:42 #686628

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53129
Tu jest zestawienie tych podłoży. Zwróć uwagę na objętość doniczek, w których będą rozsady. Wielkość doniczek ma wpływ na częstotliwość nawożenia.

greenpunkt.pl/5207-podloza.html

Rozsady będą wymagać dokarmiania po upływie 2-3 tygodni po pikowaniu.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2020 23:48 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Sty 2020 00:38 #686631

• rys20
  • rys20's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 370
Witam,
co do terminów siania nasion papryk użytkowych na rozsady to podobnie jak Koma mam zapisane w swoim arkuszu kalkulacyjnym ogrodu termin 25.01. Ale dodam, że rozsady - wszystkie - w miarę mozliwości doświetlam.
W tym sezonie już mam pierwsze rozsady "wypikowane" mianowicie wczesna sałata / siana 27.12/ i papryczki ostre ozdobne / siane 17.12/. Co do sałaty to niby eksperyment a papryczki to jest normalny termin. Bardzo spodobały mi się doniczko-bukiety z tamtego sezonu tych papryczek kolorowych dlatego teraz wysiałem 6 odmian.
Dodam, ze już wysiane są do kiełkowania: następna sałata, kapusta b.wczesna i pierwsze pojemniczki cebuli Exhibition do pikowania. Ale jeszcze nie wzeszły bo to kilka dni temu.
Sałaty i kapusta do tunelu /nieogrzewanego/ a cebula do wypikowania w lutym. Robię to już nie pierwszy raz w tych terminach. Od jutra już będę doświetlał moje papryczki.
Aha, jeszcze uzupełnienie: dałem już wczoraj do kiełkowania pomidorki ozdobne Mikro Tom na waciki w temperaturze 24 stopnie. Aby cieszyły oko już w maju.
cześć Ryszard
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2020 00:43 przez rys20. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Jaedda, Nimfa, aga, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Sty 2020 06:25 #686632

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
To jest takie podłoże.Ponoć bardzo go chwalą że jest dużo lepsze od naszych.Znajomy kupował i namówił męża.

KEKKILÄ OPM 015

Estoński substrat do rozmnażania roślin. Brązowy torf przesiany do frakcji drobnej 0-15mm. Polecany do wysiewu nasion i sadzonkowania w multipletach i doniczkach 3-8cm.
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2020 06:57 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, patrycja, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.917 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum