TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Sty 2020 09:28 #686641

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Kiedy wysiać cebulę siedmiolatkę? :huh: Do tej pory wsadzałam z rozsady kupionej na targu.Ale w tym roku mam własne nasiona.Więc,czy tak jak pozostałe cebule?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Sty 2020 10:55 #686650

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11753
bela wrote:
To jest takie podłoże.Ponoć bardzo go chwalą że jest dużo lepsze od naszych.Znajomy kupował i namówił męża.

KEKKILÄ OPM 015

Estoński substrat do rozmnażania roślin. Brązowy torf przesiany do frakcji drobnej 0-15mm. Polecany do wysiewu nasion i sadzonkowania w multipletach i doniczkach 3-8cm.
bela miałam to podłoże i potwierdzam, że jest lepsze od naszych torfów, chociaż i wśród naszych też są lepsze i gorsze.
KEKKILÄ OPM 015 , kupuję jak nie uda mi się kupić TS1. Męża można już chwalić za dobru zakup :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, bela, Marlenka, patrycja, Pestka, Evien, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Sty 2020 11:25 #686652

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43517
Aga ja wysiewałem siedmiolatkę ok.15 marca.Później co kilka lat przesadzałem po 1-2 szczypiorki również wiosną .W ten sposób "odmładzałem go.Odmładzanie siedmiolatki ze starej skarpy można też robić w innym terminie.Z reguły dobrze się przyjmuje.Przy przesadzaniu zawsze przycinam szczypior.:bravo: :bravo: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2020 11:25 przez Krecik stary. Powód: poprawka

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Sty 2020 14:13 #686672

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Ela , którego Klasmanna TS1 kupujesz? STANDARD 085 MEDIUM? Miałem go przez ostatnie dwa lata i jest w nim dużo "farfocli".
Zamawiam na ogrodnik24 bo nie ma nigdzie stacjonarnie. Kiedyś Piotr pisał, że lepszy jest TORF TS 1 DROBNY (REC.876) SUBSTRAT, ale na ogrodniku nie mają a gdzie indziej wysyłka 80zł.
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Sty 2020 14:52 #686674

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2638
Tez miałem tego Klasmanna TS1 z ogrodnika. U mnie w okolicy nie znalazłem nigdzie. Tez byl z jakościowo nie za ładny dlatego spróbuje z tym KEKKILa bo jest nie daleko w ogrodniczej hurtowni. Moze jeszcze dziś podjadę.
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, bietkae

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Sty 2020 18:47 #686687

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
edek86 wrote:
Ela , którego Klasmanna TS1 kupujesz? STANDARD 085 MEDIUM? Miałem go przez ostatnie dwa lata i jest w nim dużo "farfocli".
Zamawiam na ogrodnik24 bo nie ma nigdzie stacjonarnie. Kiedyś Piotr pisał, że lepszy jest TORF TS 1 DROBNY (REC.876) SUBSTRAT, ale na ogrodniku nie mają a gdzie indziej wysyłka 80zł.
Kupowałam Medium, ale kiedyś kupiłam Standard bo innego nie było no i trzeba było te farfocle wybierać. W KEKKILÄ OPM 015 farfocle też są.
Poszukaj dobrze na All.o bo gdzieś mi mignęła cena za przesyłkę 30 zł.
W ostateczności jak nie mam wyjścia to kupuję torf odkwaszony w Castoramie a nigdy już nie kupię w Leroy Merlin bo czegoś tak fatalnego nigdy nie miałam.
W Radwanicach pod Wrocławiem jest hurtownia i sklep Kwiaton i ja tam kupuję Klasmana ( taki sprasowany 200 litrów ). Kiedyś widziałam jak ładowali na wielką ciężarówkę worki 80 litrowe to zapytałam dlaczego biorą ten a nie sprasowany. Okazało się, że to kupował jakiś ogrodnik do rozsad i powiedział, że nie ma czasu na rozbijanie tego sprasowanego a potrzebuje na już i że wypróbował różne podłoża i Klasmann jest najlepszy.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, pouder, Marlenka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 12:19 #686849

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31970
Pierwsze nasionka papryczek ostrych wyłożonych na waciki 9.01 wykiełkowały.

20200112_105232.jpg

20200112_110550.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2020 12:20 przez koma.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 12:31 #686852

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
My tu chuchamy i dmuchamy aby dogodzić nasionkom a one mają swój rozum i jak chcą to rosną. Zdjęcie z sierpnia 2019r. z otworu odpływowego zlewozmywaka - takich cudaków pomidorowych wyrwałam kilka :laugh1:
pomidowzlewie.jpg
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 12:48 #686855

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9079
Ktoś na forum pisał, że sadzonki pomidorów to ma z kompostownika, gdzie sobie wyrastają. Jedyny problem to to, że nie wiadomo jaką odmianę się posadzi.

Ja w tym roku, jak i w 2 poprzednich będę robił rozsadę pomidora w perlicie, papryki (po raz pierwszy w życiu) również.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, aga, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 13:14 #686859

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8187
ja na perlit się nie odważę, potem trzeba zasilać i odżywiać, trochę mnie to przeraża :woohoo: , wsadzę w ziemię i ucieszę się z czegokolwiek co mi :garden1: i wyrośnie
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 14:09 #686865

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
"Dorośniesz" do perlitu.Ja dorosłam 2 lata temu :) Tylko ph wody i już wiesz jak nawóz stosować.Pomodoro wszystko wypisał.Jak nie ogarniasz to pytasz i zawsze ktoś odpowie.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2020 14:10 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, aga, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 15:35 #686884

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
Sprawdzałem ph w informacjach z UM, ostatnie udostępnione badanie w 2018 r. Ph wacha się w różnych miesiącach np. Czerwiec 7.7 a grudzień 7. Poprostu boję się że coś przedawkuję i zdechną wszystkie sadzonki a w ziemi może marnie będzie rosło ale coś urośnie :flower:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2020 15:36 przez zwykły chłop.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 18:15 #686902

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie mogę napatrzeć się na Wasze pierwsze wysiewy i wschodzące roślinki - może dlatego, że u mnie nasionka w tym roku strajkują - dlatego tym bardziej dziękuję za zdjęcia Waszych maluchów, bo dzięki nim mam namiastkę ogrodowej pasji.

Dopiero dzisiaj przepikowałam kilka pomidorów, a musiałam to zrobić ze względu na wybieganie siewek i zatrzymanie ich wzrostu na etapie liścieni. Tylko jedna odmiana wykształciła mizerny liść właściwy i ... stanęła w miejscu.
Kiełkowanie nasion ostrych papryczek zakończyło się fiaskiem; udało mi się doczekać jedynie wschodów Ubatuby i Jalaro, a skiełkowane "rzutem na taśmę" Kinizsi powędrowało do perlitu. Pozostałe, niestety, okazały się wiecznymi śpiochami.

Może nasiona selera i pora będą bardziej skore do współpracy? Kiedyś się przekonam, a tymczasem wszystkim Ludkom serdecznie życzę bardzo udanych i zdrowych siewek i rozsad :hug:

Natomiast ubiegłoroczna zimowana papryka Habanero Chocolate produkuje kolejne pączki kwiatowe - ciekawe, kiedy zacznie je zrzucać ?

Pozdrawiam cieplutko...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 18:23 #686905

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9770
Ja kilka ostrych papryczek dam na waciki 15 stycznia. Por i seler tradycyjnie do torfu.
Patrząc na pogodę można by zaryzykować siew marchwi i pietruszki do gruntu :search:

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 18:38 #686910

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Przeglądałam ostatnio ubiegłoroczne notatki dotyczące wysiewu selera i pora ( jednak dobrze robić zapiski, zwłaszcza kiedy robiło się rozsadę pierwszy raz w życiu ) i w tym roku powtórzę metodę dla selera, tzn. podkiełkowanie na waciku i umieszczenie nasion w perlicie, natomiast porom, jako że mają niesamowicie delikatne i wątłe korzonki, przygotuję mieszankę torfu i perlitu. Takie podłoże będzie stabilniejsze, ja spokojniejsza o los cienkich nitek, a i będzie mi łatwiej je obsługiwać.
Portki wysiewałam bezpośrednio do podłoża, bez wcześniejszego skiełkowania.

Ponieważ pierwszy raz zazwyczaj jest trudny, to nie muszę chyba pisać, że będę obawiać się pierwszej w życiu rozsady buraczków. Kubeczki mam, podłoże, nawozy i nasionka też. Nasiona powinnam chyba podkiełkować, albo przynajmniej zamoczyć w ciepłej wodzie...
Na marchewkę i pietruszkę jeszcze poczekam, ale powoli zaczynam myśleć też o rozsadzie rzodkiewek i sałaty.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 19:03 #686915

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31970
Ja marchewkę,pietruszkę,, buraczki sieję bezpośrednio do gruntu.Wysiewam tych warzyw sporo,więc nie ma mowy o rozsadzie.
Z czterech wyłożonych na waciki 1.01,podkiełkowanych nasionek pepino wyszły z ziemi trzy.Nasionka tego warzywa są malusieńkie i jak na razie roślinki są baardzo delikatne.Boję się je nawet zraszać w obawie ,że je uszkodzę.

20200112_184018.jpg
Maria

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Sty 2020 19:30 #686919

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
Koma dbaj o te malutkie skarby, tak bardzo chcą dorosnąć :garden1:
pozdrawiam Adam

Za tę wiadomość podziękował(a): koma, anaka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 13 Sty 2020 18:18 #687016

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
ja dla swoich roślinek szukałam ziemi Klasmann, ale u mnie jej nie ma,a zakup przez internet to koszt równorzędny wartości worka ziemi, więc nabyłam taką

20200113_180632.jpg

mam nadzieję że nie będzie z nią kłopotów po wysadzeniu w nią papryk i pomidorów.
Miałam kiedyś podłoże do wysiewu STERLUX też z firmy Hollas i sprawdziło się w uprawie
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2020 18:22 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, aga, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.902 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum