TEMAT: Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Sty 2022 19:06 #790645

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
To już wysiewać?
Pozdrawiam Magda
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Sty 2022 20:02 #790655

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Cześć. To mój pierwszy post na tym forum, :)
Czy możecie mi podpowiedzieć czy cylindry o średnicy 20cm, będą odpowiednie do posadzenia w nich pomidorów w tunelu ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Sty 2022 20:46 #790669

• Sławek
  • Sławek's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 285
ogrodnik2

średnica 20cm jest za mała , wiekszość uprawia pomidory w wiaderkach (oczywiście bez dna )no chyba że to ochrona przed turkuciami ...
,

pomidory mają dość mocno rozbudowany system korzeniowy.Jak robisz rosadę w doniczce czy poj. o śr.10cm to korzenie wychodzą na ścianki

zanim je wysadzisz na miejsce stałe a co będzie póżniej.....
Pozdrawiam
Sławek.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 28 Sty 2022 21:06 #790677

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
Dobrze, że zapytałem przed kupnem.

Czy lepszym rozwiązaniem jest kupić doniczki produkcyjne 10l o średnicy przewaznie 28cm,
Czy może kupić OBRZEŻE TRAWNIKOWE i z niego poskladac cylindry ?. W obu przypadkach wychodzi dużo taniej
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 08:47 przez JaNina. Powód: Usunięcie linku reklamowego

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 07:43 #790692

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
A ja mam pytanie: czy donica produkcyjna średnicy 32,6 cm wysokości 12 4cm może być?. Czy wysokość donice musi być większa a średnicy mniejsza?. Za odpowiedź z góry dziękuję.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kajtkowa, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 08:05 #790694

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Ja uprawiam już 2 rok pomidory i paprykę w donicach takich jak sadzi się chryzantemy o średnicy powierzchni górnej 26 cm.Później zmierzę wysokość i średnicę dna.Są lekko wkopane i 3 cm. ponad powierzchnią. :bye: :bye: :coffe: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 08:26 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 08:13 #790695

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Pomidora w donicy nie miałem ale miałem papryki które też mają płytki system korzeniowy i szeroka donica nie była gorsza od wysokiej. W tym roku pomidory 1 raz będę miał w donicach właśnie w szerokich 15l.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 08:19 #790697

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10251
Tajga dzika wrote:
Pomidora w donicy nie miałem ale miałem papryki które też mają płytki system korzeniowy
Pomidor ma palowy system korzeniowy, więc korzystniejsza jest dla niego wysoka donica.

pl.wikipedia.org/wiki/Palowy_system_korzeniowy
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 08:35 #790698

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Nigdy w gruncie żaden pomidor min nie miał systemu palowego jak to jest w przypadku np psianki czarnej czy słodkogorz. Zawsze były płytko i szeroko. Dużo ma znaczenie odmiana zapewne. Nic mam szerokie donice i zobacze za pół roku efekty w porównaniu z gruntem :)
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 08:41 #790699

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie zawsze mają głęboko korzeń i trudno je jesienią wyrwać. Ale po posadzeniu kopię głęboki dół i nie podlewam, aż do pierwszego zwiędnięcia (7-10 dni), żeby zapuściły głęboko korzenie w celu poszukiwania wody.
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 08:41 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 09:09 #790702

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Rozalio w podanych wymiarach chyba wkradł się błąd "wysokość 124 cm"? Domyślam się, że chodzi o 24 cm.To pewnie będzie donica ok. 20l.W donicach o takiej pojemności sadzę pomidory samokończące.

Józiu nie jestem pewna, ale Rozalii chyba chodziło o uprawę pomidora w donicy wolnostojacej
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 09:12 #790704

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
JA stosuję takie donice:

001-625.jpg

002-483.jpg

Donica pełna ma 26 cm.gónej średnicy i 22 cm.średnica dolna.Po wycięciu dna donica ma wysokość 9-10cm.a dolna średnica wynosi 20 cm.Różnica w wysokości jest spowodowana wycinaniem dna tzw.na oko. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Te wymiary wystaraczają tak dla papryki jak i pomidorów.Chcę tylko nadmienić,że pomidorki maja podpowierzchniowe korzonki na nie mniej niz 30-40 cm.pd donic.Ja stosuje to ustrojstwo tylko i wyłącznie dla właściwego podlewania każdego krzewu. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 09:21 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, rozalia, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 09:27 #790706

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu ja raczej odpisywałem wczesniejszemu forumowiczowi,który pytał o cylindrowe opaski. :bye: :bye: :coffe: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 10:21 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, bietkae, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 09:30 #790707

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
To lepiej się opłaca kupić taka donice produkcyjna 10l odciąć dno, średnicę mają około 28cm i wysokość 22.

Pytam o donice z powodu tego, że mam marna ziemię w warzywniku , dodatkowo pH gleby w roztworze H2O wyszło w analizie 7,8.
Glebe chce zakwasić torfem, jednak tam gdzie stoi tunel być może na jesieni będzie rozpoczętą budowa domu. Nie chcę inwestować w przyczepę torfu, więc pomyślałem, że moja ziemię wymieszam z torfem, dam ją do cylindrów i posadzę pomidory.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 11:06 przez Marlenka.

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 09:31 #790708

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
No to zrobił się mały miszmasz :supr:
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 09:46 #790710

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Decyzja należy do Ciebie.Ja dodam tylko że w mojej donicy nie daję innego podłoża.Jest to ta sama ziemia jaka znajduje się po za doniczką.Wkopuję ją na pewną głębokość tak aby krawędzie górne wystarczały do podlewania krzaka.Ty masz inny problem,więc i co innego musisz zastosować.Po prostu szukaj to co najtańsze. :rotfl1: :rotfl1: :coffe: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 09:52 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 10:01 #790711

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
ogrodnik2 wrote:
To lepiej się opłaca kupić taka donice produkcyjna 10l odciąć dno, średnicę mają około 28cm i wysokość 22.

Pytam o donice z powodu tego, że mam marna ziemię w ważywniaku , dodatkowo pH gleby w rozstworze H2O wyszło w analizie 7,8.
Glebe chce zakwasić torfem, jednak tam gdzie stoi tunel być może na jesieni będzie rozpoczętą budowa domu. Nie chcę inwestować w przyczepę torfu, więc pomyślałem, że moja ziemię wymieszam z torfem, dam ją do cylindrów i posadzę pomidory.

A może lepiej zrobić tak jak tu gdzieś pisał pomodoro, nie bawić się w doniczki, tylko po prostu wykopać w ziemi dziurę wielkości donicy, wiadra 25l, nasypać do tego ziemi ogrodniczej i fertygować pożywką taką, jak w uprawie donicowej? Trzeba by zapytać Mietka pomodoro.
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Sty 2022 10:04 #790713

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozalko nie wiem jak chcesz tę doniczkę stosować.Jesli z dnem to doniczka raczej za mała.Ja na balkonie używałem 20l.wiaderka budowlane i 2 mniejsze donice.W tych donicach też rosły ale gorzej,miały mniej owoców i szbciej kończyły owocowanie.Natomiast jeśli miały by słuzyć jako pierścienie jak wcześniej podane moje to tak.Dodam że przyjąłem podaną wysokość jako 12,4 cm.(czy takie donice są) :coffe: :coffe: :bye: :bye: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 10:07 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, rozalia, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.489 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum