TEMAT: Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 07 Lut 2022 22:06 #792191

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6223
Ja mam butelki 1 litrowe pet po mleku. Od połowy butelki do dna nacinam nożem, kilka nacięć. Nie zapychają się ziemią. Znajomy robi otwory starym wiertłem fi 10
rozgrzewa nad ogniem i przepycha ściankę butelki (idzie jak w masło).
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, Pestka, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 07 Lut 2022 22:24 #792197

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Dziury w plastikach dobrze się robi lutownicą, ale na dworze aby nie wdychać oparów. Mam na stałe właśnie do plastikowych donic czy różnego rodzaju pojemników więc teraz zastosuję do butelek 1,5 l po mineralnej ( dopóki nie ma butelkomatów to trzeba im dać drugie życie ).
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Pestka, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Aurora Borealis

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 07 Lut 2022 22:31 #792198

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Elu, myślę że lepsze będą butelki o szerszej szyjce, bo wygodniej będzie wodę wlewać do nich, z tym że może też do nich wlecieć żaba lub duży konik polny, jeśli będą stały "w polu". A jeszcze się zastanawiam, czy w upał pszczoły i trzmiele nie będą się w nich topić, co u mnie nagminnie się dzieje, jeśli w plastikowym np. wiadrze jest woda, bo plastik jest zbyt gładki i one nie potrafią wyjść, więc pilnuję, aby pułapki nie były na nich zastawione. W jednym wiadrze jest woda i keramzyt, on jest lekki, pływa po powierzchni i owady nie toną. Ja chyba pozostanę przy tradycyjnym podlewaniu, u mnie dużo owadów zapylających jest.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 22:32 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, Fina

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 07 Lut 2022 22:43 #792202

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu przecież woda w tych butelkach wsiąknie w podłoże, to fajny pomysł np. nalewać kolejno do butelek i później wracać i jeszcze raz nalewać. Owady nie powinny się topić bo u mnie po całej działce stoją pojemniki, w nich kamienie, kawałki styropianu i owady szczególnie trzmiele i pszczoły przylatują do poideł a jest ich mnóstwo szczególnie jak kwitnie lawenda ( brzęczenie jak w ulu :) ). Nalewam też dla ptaków w większe naczynia ( stare garnki, patelnie ) bo one piją wodę i się kąpią.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, del, Prządka, ewakatarzyna, Fina

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 07 Lut 2022 22:46 #792203

• Janta
  • Janta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 400
kazko47 wrote:
Ważne jest też podlewanie. Znalazłem taki rysunek:

243-600x631.jpg

U mnie takie podlewanie jak pokazane na tym rysunku w prawym górnym rogu, świetnie sprawdzało się w zeszłym roku w pojemnikach. Dziurki (kilka, 4-5) zrobiłam bardzo grubą igłą tuż przy dnie, ale jednak na boku butelki. Butelki (po jednej butelce po mleku albo soku na ok. 10L donicę) zasypywałam w czasie napełniania donic ziemią przy sadzeniu rośliny. Ważne, żeby butelki miały dobrze dopasowane zakrętki (najlepiej po prostu własne), bo jak będzie podchodzić powietrze to woda bardzo szybko przeleje się do donicy i ewentualnie na zewnątrz (moje donice miały otwory w dnie, żeby deszcz nie potopił mi papryk i bakłażanów), a chodzi przecież o to, żeby to było podlewanie rozłożone w czasie. Żeby zobaczyć jak to działa warto podziurkować butelkę w wyżej opisany sposób, wstawić do talerza na zupę (miseczki), napełnić butelkę wodą aż po brzeg i zakręcić. Inspirujących eksperymentów zanim zaczniemy siewy na potęgę.
Pozdrawiam,
Janta
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Pestka, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 07 Lut 2022 22:51 #792204

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Można też wkopać butelkę szyjką do dołu.
W korku wiercę dziurki, dno butelki odcinam na pierwszym rancie i wiercę w nim dziurkę.
Wkopuję butelkę do góry nogami, można pod korkiem zostawić trochę pustej przestrzeni, żeby się nie zapychało. Nalewam wody i zakładam kapturek z denka. Przy pierwszych dwóch-trzech podlewaniach trzeba lekko ścisnąć butelkę, żeby się pofalowała i dała wsunać w odcięte denko. Potem kształt się utrwala (taki pofalowany) i kapturki nakłada się sprawnie.
Trzeba tylko butelkę solidnie w ziemi zakotwiczyć - za płytko wkopana potrafi się przewrócić, gdy strumień z konewki wartki.

Jakby w ściankach wywiercić kilka dodatkowych dziurek, mogło by lepiej działać.

Edit: sposób Kazika jest bardziej estetyczny - głębiej wykopane butelki są mniej widoczne dla oka.
Ja używam 1,5l PETów i zawsze sporo wystaje. :oops:
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 23:02 przez Prządka. Powód: bo mam sklerozę ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, Pestka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Impessa, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 09 Lut 2022 12:16 #792420

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Parapetowe Jole, pomimo braków promieni słonecznych, postanowiły wypuścić pączusie :)

20220209_121232.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 09 Lut 2022 19:36 #792453

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Stosuję w tunelu opisany powyżej sposób podlewania z tym że używamy popularnych doniczek po zakupionych sadzonkach kwiatów o pojemności około 0,3l.Zalety takiego podlewania to kontrolowana ilość cieczy, dobre wykorzystanie cieczy z uwagi na niewielkie odparowanie z powierzchni oraz brak zablocenia wkoło krzaczka. W razie zamulenia dna taką doniczkę można łatwo wyjąć oczyścić i dać na swoje miejsce. W pełni sezonu podlewamy co drugi dzień po 5
napelnień doniczki co daje ponad 5 litrów na tydzień. Wiadomo że jak wszystko tak i ta metoda podlewania ma swoje "zady i walety" trzeba się przy tym nałazić ale to akurat mam odpowiada.
IMG_20210829_125429455.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Horti, Marlenka, bietkae, Jaedda, bastis, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 10 Lut 2022 09:11 #792503

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze takie ciekawostki uprawowe. Propozycja francuskich ogrodników.

tailleencordonvertical.jpg

taillehardyadeuxbras.jpg
Kazik

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 10 Lut 2022 11:56 #792529

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem czy dobrze rozumiem obrazki ale czy na pierwszym może chodzić o wyciągnięcie samokończącego z kolejnych wilków B) ?
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, kazko47, Marlenka, Pestka, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 10 Lut 2022 14:44 #792546

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
Z tego co zrozumiałem, to jest to sposób na przedłużenie owocowania. Poszczególne piętra owocują w odstępie ok. miesiąca.
Nie wszystkie samokończące nadają się do tego. Tak np. Alsu - praktycznie na każdym pędzie owocuje, łodygi raczej cienkie.
Morden - co prawda pędy masywniejsze ale chyba byłby problem z wyprowadzeniem nowych pięter. Uprawiałem tą odmianę
na jeden pęd i z tego co pamiętam miał pierwsze grono o dużych owocach, następne dwa owoce mniejsze.
Prowadzenie jak na rysunku skutkuje jednorodnymi dużymi pomidorami na każdym piętrze (prawdopodobnie.

Więcej jest tu:
tomatologue.free.fr/tailler_la_tomate.html
Kazik
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, Pestka, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Lut 2022 12:56 #793136

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Namiot jest gotowy na przyjęcie pomidorków.W tym sezonie będę miał 15 odmian w tym 14 kozulowe.
W czwartek wysiewam nasionka.Pomidorki te będą rosły wyłącznie w namiocie.Koktajlówki do gruntu wysieję poźniej.Do skiełkowania też pójdzie malabar. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

004-251.jpg

005-167.jpg
Pozdrawiam Józek!!

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Lut 2022 13:05 #793137

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Czym masz zamiar dogrzewać tunel w razie przymrozków?
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Lut 2022 13:11 #793138

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Juz kiedyś pokazywałem a mianowicie takim małym grzejniczkem włączanym bezpośrednio do kontaktu(bez kabla).Jest on często reklamowany w internecie.Handy He... . :bye: :bye: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Pestka, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Lut 2022 13:48 #793140

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Józef namiot perfekcyjne przygotowany do sezonu.Twoje zdjęcia zmobilizowały mnie do pracy.Do soboty,o ile pozwoli pogoda,mam zamiar uporządkować swoje.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, Pestka, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Lut 2022 13:52 #793141

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Az jestem w szoku, że takie małe coś nagrzeje ci tunel.... ja myślałem aby dac farelka 2kw, ale jak 400W daje rade to jeszcze lepiej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Pestka, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Lut 2022 14:06 #793143

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Swoje pomidorki wysadzam pomiędzy 15-20.04.więc u mnie,nie ma już prawie przymrozków stąd ten grzejniczek daje radę.Grzeje już chyba 4 sezon i nigdy nie zawiódł. :drink1: :drink1: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2022 14:07 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, koma, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Lut 2022 22:56 #793200

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Kreciku, czy Twoja szklarnia przylega jednym krótszym bokiem do ściany budynku?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Prządka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.718 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum