TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 07 Sty 2024 07:11 #848521

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Witam serdecznie!

2 lata temu Kalo pozyskał nasiona z tromby, więc może Go spytać jak prawidłowo to zrobić?

Pozdrawiam i miłego dnia!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 07 Sty 2024 12:19 #848556

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1993
  • Otrzymane dziękuję: 11363
To pewnie trzeba z tromby robić wczesną rozsadę i wysadzać dość duże sadzonki :think:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 07 Sty 2024 17:40 #848577

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 892
  • Otrzymane dziękuję: 2939
Też tak myślę, chociaż ja tam kupuję oryginalne nasiona to nei ma problemu.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 09 Sty 2024 16:55 #848704

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 499
  • Otrzymane dziękuję: 3417
Dostałam na jesieni dynię i nie wiem czy jest ozdobna, czy jadalna. Czytałam, że dynia ozdobna jest gorzka, czy jest jeszcze inny sposób jak to sprawdzić?

20240109_164607.jpg


Przeczytałam większość wątku o dyniach i natknęłam się we wpisie Babci Ali na opis dyni Sweet Dumpling, dyni ozdobnej, którą można jeść. Ta moja to chyba ta dynia :P
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2024 20:47 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 10 Sty 2024 18:34 #848803

  • alors
  • alors's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 14
  • Otrzymane dziękuję: 90
bietkae wrote:
To pewnie trzeba z tromby robić wczesną rozsadę i wysadzać dość duże sadzonki :think:

Chyba tak. W tym roku ... a właściwie w ubiegłym, po raz pierwszy miałem trombę. Wczesna i duża rozsada. Na nasiona zostawiłem największą dynię. Zebrałem ją maksymalnie późno, tuż przed mrozami. Nasiona są pełne. Martwię się tylko tym, że obok miałem dynie hokkaido... Zobaczymy co w tym roku wyrośnie z tych nasion.
pozdrawiam
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 13 Sty 2024 19:41 #848998

  • Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 274
  • Otrzymane dziękuję: 963
Po lekturze watków dyniowych, w tym kulinarnych, kupiłam kilka odmian, ze wzgledu na brak miejsca w przydomowym ogrodku mogę je wysadzić na działce oddalonej o ponad 100 km, zobaczymy czy i jak sobie poradzą, bo nie ma mowy o częstym ich doglądaniu
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Grzebuła, calineczka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 13 Sty 2024 20:33 #849005

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5674
  • Otrzymane dziękuję: 26872
Aniu, a co ze ślimakami?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Anka-skakanka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 13 Sty 2024 20:42 #849006

  • Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 274
  • Otrzymane dziękuję: 963
Planuję wysadzić większe sadzonki, skorzystać z Twojego doswiadczenia i uszczknąć za 5 liściem do tego obsypię granulkami
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, calineczka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Sty 2024 11:50 #849425

  • Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 371
  • Otrzymane dziękuję: 2086
Babcia Ala wrote:
Ta od "czapy" z czapą kształt jakby podobny do Marina di Chioggia

20231231_214143.jpg


Rzeczywiście nieźle by pasowało nawet, tylko kolor jakby za ciemny.

lusinda wrote:
Dostałam na jesieni dynię i nie wiem czy jest ozdobna, czy jadalna. Czytałam, że dynia ozdobna jest gorzka, czy jest jeszcze inny sposób jak to sprawdzić?

20240109_164607.jpg


Przeczytałam większość wątku o dyniach i natknęłam się we wpisie Babci Ali na opis dyni Sweet Dumpling, dyni ozdobnej, którą można jeść. Ta moja to chyba ta dynia :P


No tak, ale zobacz jeszcze KAMO KAMO.



Jeszcze sobie segreguję moje tegoroczne. Tym razem te, które już na szczęście powtórzyły cechy :


Australian Butter



AustralianButter.jpg



Odmiana pomarańczowo-różowa.

Owoc u mnie dość mały.

Miąższ suchy, zwarty.

Zastosowanie uniwersalne.

Przechowywanie - tylko 3 M

Australia



Blue Kuri


BlueKuri.jpg



Odmiana szaro-zielona.

Owoc u mnie dość mały.

Miąższ pomarańczowy.

Zastosowanie uniwersalne.

Przechowywanie - 6 M

Japonia


Sweet Meat


Sweetmeat.jpg



Odmiana biało-błękitna.

Owoc sporawy.

Miąższ ciemnopomarańczowy.

Zastosowanie: desery i ciasta dyniowe.

Przechowywanie - nawet do 9 M

USA



(Red) Warty Thing [Victor]


WartyThing.jpg



Odmiana pomarańczowo-czerwona. Skórka silnie karbowana.

Miąższ o delikatnym smaku, podobnym do cukinii.

Zastosowanie uniwersalne.

Przechowywanie - 8 M

USA – Massachusetts
Jamesa J. H. Gregory 1897

James J. H. Gregory (znany także jako 'Seeds King' of Marblehead) to człowiek z bardzo ciekawą biografią. Między innymi dzięki niemu świat zobaczył nową, bardzo popularną dzisiaj odmianę pomidorów 'cherry'. Ma przypisaną sobie także dynię Blue Hubbard. Abstrahując od ogrodnictwa, przeżył swe życie godnie i w trosce o wielu, którym się mniej powodziło.


A moje dynie z natury swej szaro-stalowe lub zielone nabywają ciepłych barw w ramach zimowego przejrzewania.


dd.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Sty 2024 13:10 #849434

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 499
  • Otrzymane dziękuję: 3417
Tak, to może być Kamo Kamo. Najważniejsze, że obie są jadalne :yummi: . Dzięki
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Sty 2024 13:25 #849436

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5674
  • Otrzymane dziękuję: 26872
Sweet Dumpling jest jadalna, gdy jest niezasuszona - świeża, potem już jest tylko ozdobna.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2024 13:25 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Grzebuła, lusinda

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Sty 2024 17:58 #849464

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 499
  • Otrzymane dziękuję: 3417
Tak to jest jak się codziennie odkłada na jutro... :happy: :happy: A jutro wyjazd, więc dziś trzeba było nadrobić wszystkie odkładanki. To mój wielgachny patison zostawiony na nasionka, mój mężuś musiał potraktować go siekierą.. i łatwo nie było :rotfl1: :rotfl1: Sporo nasionek, super, sadzę dużo patisonów, bo uwielbiam takie maleńkie w zalewie :wink2:

20240120_161202.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2024 18:01 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, bietkae, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 26 Sty 2024 20:49 #849813

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5674
  • Otrzymane dziękuję: 26872
Babcia Ala wrote:
20231005_160330.jpg

Dzisiaj rozkroiłyśmy z synową dynię ze zdjęcia. Z przebojami, ale zdążyła dojrzeć, jest smaczna, miąższ jest w stanie surowym dosyć twardy, kolor mocno pomarańczowy, elektronika niestety przekłamuje.
Marina di Chioggia
20240126_183437.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2024 20:51 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, bietkae, magnes, JaNina, del, ewakatarzyna, Chiarodiluna, Grzebuła, lusinda

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 27 Sty 2024 19:24 #849855

  • Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Posty: 806
  • Otrzymane dziękuję: 3072
Babcia Ala wrote:
kolor mocno pomarańczowy, elektronika niestety przekłamuje.


Wierzymy na słowo

Taką kształtną dynię chyba dłużej się obiera ze skóry. Ja swoją dużą obierałem nożem, wcześniej dzieląc na mniejsze kawałki. Zostały mi jeszcze dwie porcje zamrożone.
Próbuje zrobić ciasto z dyni, raz mi wyszło, ale prawie za każdym razem wychodzi mi zakalec, podejrzewam za dużo wody lub za dużo miąższu dodaję. :ouch:

W tym roku odpuszczam okrągłą nieznanej mi odmany dynię na rzecz w typie Hokkaido i Muscat. Ta pierwsza będzie z pozyskanych nasion od nowo zapoznanej osoby, a druga od kupionych nasion, niestety producenta Legutko, mam nadzieję, że nie będzie klapy. :supr:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2024 21:38 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, lusinda

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 27 Sty 2024 21:23 #849866

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2110
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Ja w tym roku miałem odmiane Amoro z typu hokkaido oraz Laura w typie butternutt. Jestem z plonu mega zadowolony, bo dyń zebrałem tyle że aż po kokardke. :happy:

W tym roku jednak wysieje tylko po kilka sadzonek tych odmian, bo w planach mam spróbować odmiany w typie halloween. :)


IMG_20231018_193657.jpg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 29 Sty 2024 11:16 #849968

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2110
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Jak wspomniałem, tak zrobiłem. Zamówiłem do próby halloweenowej odmiane Racer oraz Snowman. :)
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Sty 2024 19:56 #850030

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2110
  • Otrzymane dziękuję: 7051
I są! :D


Teraz czekam tylko na pakiet gigantów, by wybrać nasiona dyń gigantów. :)


IMG_20240130_193639.jpg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, MagSta, Grzebuła

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 08 Mar 2024 19:19 #852613

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7839
  • Otrzymane dziękuję: 51945
Bardzo się cieszę, że dyniowate na strychu tak dobrze się przechowują :)

20240308_180820.jpg

To już ostatnie sztuki.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, apal100, Armasza, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, EwG, Grzebuła, Emilia


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.979 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum