System nawadniania zrobiłem na tej zasadzie, że od węża głównego o średnicy ok. 10mm, co 25 i 50 cm odchodzą cieńsze węże zakończone kapilarami. Przed głównym wężem można zainstalowany filtr wodny, jeżeli woda jest brudna.
Na wężu głównym wywierciłem otwory i wcisnąłem łączniki ostrym końcem. Otwory koniecznie trzeba wywiercić w jednej linii po rozłożeniu węża w pozycji jak ma leżeć w tunelu i odczekaniu by się ułożył około 1- 2 godzin! Do łączników montujemy cienkie rurki na końcu których są kapilary.
W sklepach z systemami nawodniającymi powinni mieć w sprzedaży wszystkie niezbędne części, czyli: wąż główny, kapilary, łączniki, cienkie boczne rurki. Łączniki, cienkie rurki i kapilary można kupić osobno lub w komplecie.
Koszty to połowa ceny, jaką zapłacimy w sklepie za gotowy system.
Na zdjęciach:
System kropelkowego nawadniania w tunelu:
– wąż z podłączoną kapilarą podwójną i pojedynczą (takie rodzaje m.in. kapilar są dostępne w sklepach)
- filtr wodny (jest on dość drogi – ceny nie pamiętam). Nie jest jednak konieczny
- kapilary (ta środkowa umożliwia zatrzymanie podlania rośliny)
-kapilary i ostra końcówka, którą wbijamy w wąż po wywierceniu otworu. Otwór musi być minimalnie mniejszy od końcówki by zapewnić szczelność
W tunelu pomidory, paprykę,... sadzę według zamieszczonego schematu pod system nawadniania
Dla pewności podaje wymiary:
-wymiary z boku - 25cm, 50cm, 50cm. Długość tunelu 6m (kilka lat temu skróciłem go do długości 4,50 m).
-wymiary u góry - 30cm, 40cm, 40cm, 80cm, 40cm, 40cm, 30cm. Szerokość tunelu 3m.
Znaczek
X oznacza sadzonkę pomidora, papryki, ... .
Ponadto wykonałem kropelkowy system nawadniania ogórków - koszt ok. 10 - 20 zł. Jest zbudowany z węży "T-Tape" (mogą być węże "AZUD-LINE") i węża głównego o średnicy ok. 10mm. Naprawdę opłaca się. Ogórki prowadzę przy sznurkach do góry.
Plusy tego to:
-nie moczy się liści w czasie podlewania.
-znacznie zmniejsza się ryzyko infekcji chorobami grzybowymi i oczywiście nie muszę biegać z konewką po działce.
W razie konieczności nawiezienia roślin w tunelu (pomidor, papryka,ogorkow w gruncie, ...) pod system nawadniania kropelkowego podłączam dozownik nawozu. Do pojemniczka na nawóz mogę dawać go w postaci płynnej i proszkowej. Jutro dam zdjęcie.
Tak wygląda system nawadniania kropelkowego zainstalowany w tunelu.
A jakie Wy macie systemy nawadniania kropelkowego na działkach i w ogrodach?