TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 03 Maj 2020 21:17 #707441

• blejk8e
  • blejk8e's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 120
KaLo wrote:
blejk8e wrote:
...
Na razie nic nie kombinuj z nawożeniem. Na moje oko wygladają bardzo ładnie . Pilnuj tylko żeby temp w folii nie spadała poniżej 10 st. i dopóki temperatury nie wzrosną podlewaj bardzo oszczędnie.
Ta ziemia w tunelu i w wiaderku ma trochę dziwny wygląd. To sam kompost?

Dziekuje za ciepłe słowa. Ta ziemia to kompost z gotową mieszanką typowo do pomidorów(w tej mieszance można było uprawiac bezposrednio w worku - taki tomato plannter). A w wiaderku również, ale z duza przewaga kompostu. Problem w tym, że tu w UK nie ma czegos takiego jak poprostu ziemia a na tych kompostach pisze, ze bezpsorednio na tym mozna uprawiac. Przedobrzone bedzie?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 03 Maj 2020 21:41 #707450

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Ja to pewnie ze strachu i do tunelu nie wysadzę wcześniej. Ciągle pamiętam ubiegłoroczną - II połowę maja i temperaturę -6 stopni dwa dni pod rząd, które nastąpiły po upalnym okresie wykluczającym w umysłach możliwość jakichkolwiek przymrozków, a jednak się zdarzyły. Dlatego swoje pomidory każdego dnia hartuję i mimo, że są gotowe - to jednak nie! Zapłakałabym się, gdyby mi je mróz zniszczył :( Ale wsadziłam dwa krzaczki: Starą Babciną Malinówkę i Ałtajskij Oranżewyj, żeby poobserwować różnice między nimi a później posadzonymi. Te dwa dam radę okryć w razie mrozu. Mam budki przygotowane, dodatkowo obłożę styropianem.

DSCN4296.jpg

DSCN4338.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2020 21:42 przez Nimfa.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 03 Maj 2020 22:24 #707453

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Whitedame miałam tak z sadzonką k/42, wypuściła liścienie i stop, po jakimś czasie zrobiła się sadzonka 2pędowa, z kącików liścieni wyrosło.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 03 Maj 2020 22:56 #707455

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
blejk8e jest na tych gotowych mieszankach jakaś informacja o ilości nawozów?
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 03 Maj 2020 23:23 #707457

• blejk8e
  • blejk8e's Avatar
  • Senior Boarder
Co prawda tej mieszanki typowo do pomidorow nie mam juz worka o tyle z kompostu sie ostało i tylko takie informacje są. Ale jak pamietam tam tez nic szczegolnego nie było.

A tutaj nutriend guide na prawie najwiekszym poziomie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 01:06 #707458

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Nimfa u mnie 32 szt. już posadzone, nie mówiąc o 104 do gruntu które "zimują " też w foli. Kurcze ogórki też. Chyba jednak wstanę i zobaczę jak tam sytuacja.
Przy domu 5*
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 07:13 #707467

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
blejk8ena razie wstrzymaj się z jakimkolwiek dodatkowym nawożeniem bo kompletnie nie wiadomo ile i jakich nawozów było w tym podłożu . Jak czegoś będzie brakowało to pomidorki zasygnalizują to swoim wyglądem. Łatwiej jest czegoś dosypać pod krzak niż ująć.
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2020 07:14 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 08:43 #707479

• armani264
  • armani264's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 110
no cóż wieksze doniczki i czekamy na cieplo

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 11:18 #707497

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1115
Oj... A ja myślałam, że mam dużo... Chylę czoła...
Z serdecznymi pozdrowieniami
Iwona
"Sa dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna, to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 11:22 #707498

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Kapka wrote:
Witam :) w tunelu mama trzy krzaczki pomidora słonka , kwitną ladnie i tyle, malo mam pomidorków :placze:, nie nawiązują owoców, proszę doradźcie mi , co moze być przyczyną?

Ważna jest temperatura jaką mają w tunelu, przy zbyt niskiej lub wysokiej pyłek się skleja i pomidory się nie zapylają. Po za tym pomidory są wiatropylne, w tunelu nie ma wiatru, więc ja każdego dnia podczas porannego spaceru po ogrodzie potrząsam każdym kwitnącym krzakiem pomidora.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Pestka, Piotras, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka, Kapka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 11:27 #707499

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Wiedziałam Betula, że się odezwiesz :) :) Pamiętam, jak mi napisałaś, że pomidory są wiatropylne.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 11:40 #707501

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Ja również dotychczas potrząsałem pomidorki z reguły zawsze podczas porannego podlewania.Wczoraj przypadkowo znalazłem poradę,że lepiej jednak jest tę czynność wykonać po południu.
poradnikogrodniczy.pl/zapylanie-pomidorow.php :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2020 11:40 przez Krecik stary. Powód: poprawa
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pestka, Piotras, Nimfa, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 12:35 #707504

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
Moje pomidorki nie są tak okazałe jak Wasze, ale do tej pory nigdy nie zdażyło mi się ich "przypalić". Kiedyś musiał być ten pierwszy raz... To część z tego, co zostało :cry2: ale jeszcze się nie cieszę, bo przecież może być różnie...
Faworyt.jpg

pomidory.jpg

Pierwszy to Faworyt, reszta od Was lub sąsiadow z działki. Wszystkie wyhodowane z nasionek.
I tu mam pytanie - prośbę.
W związku z tym, że w tym roku zaczynam przygodę z foliakiem - samoróbką, którego miało nie być (w tym roku, nie, że w ogóle...) proszę o pomoc. Przeszukałam Internet i nie znalazłam informacji, które odmiany nadają się do foliaka.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć? Teoretycznie w folii planuję paprykę, posadziłam też 2 ogórki, ale chcę wysadzić kilka sztuk pomidorów, też na próbę. Niestety w związku z tym, że ucierpiały moje sadzonki niektórych mam TYLKO po 1 sztuce. Mam:
Faworyt - ten wysadzę na pewno,
Smaczek - ten na pewno,
Brutus,
Anna Rosja,
Pudovik,
Ałtajski Oranżewyj,
Black Beauty,
Mamma Leone,
Ananas Noir,
Aussie,
Czudo Ziemi,
Gordost Sibiri,
Shapka Monahomacha,
Budienovka,
K112 F6,
K122 F7,
K89 F5
Tak sobie myślałam, że te rosyjskie niekoniecznie będą dobrze czuły się w wysokich temperaturach, ale może to tylko taka moja obawa...
Iwona
"Sa dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna, to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 12:44 #707505

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
U mnie Anna Rusin była w tunelu najwcześniejsza i w ogóle bardzo dobrze się tam spisywała.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Pestka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 13:12 #707507

• blejk8e
  • blejk8e's Avatar
  • Senior Boarder
Ok dziękuje, myslalem, ze te lekko pożółkłe listki sa juz objawem jakiegoś niedoboru. Czyli ogolnie nie przeszkadza jesli pomidorki byłyby w samym podłożu „multi purpose Compost”? Bo myslalem, ze już przedobrzylem, bo mam teoretycznie możliwość to wybrania ziemi która tutejsza „gmina” rozdaje.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 13:14 #707508

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
Kreciku stary, a z zapylaniem apryk też się udaje przez potrząsanie? Tak pytam, bo w zeszłym roku u mnie było cienko z nimi, czego nie mogę powiedzieć o latach wcześniejszych.
Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 13:31 #707510

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Iwonko ja uprawiam paprykę w gruncie i za mnie pracują kochane owadki.Kiedyś miałem pojedyncze papryki pod folią ostre i te również potrząsałem jak pomidorki.Czy to coś dawało nie wiem,ale myślę,że tak bo przecież powodowałem,że pyłek opadał na słupki.Jeśli miałbym paprykę pod okryciem(folia),to też bym potrząsał. :coffe: :coffe: :bye: :bye:
www.rynek-rolny.pl/artykul/uprawa-papryk...po-kroku.html?page=2
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2020 13:35 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 04 Maj 2020 13:34 #707511

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Biedronka wrote:
...

"Przypalenie" wygląda zupełnie inaczej. W jakim podłożu są posadzone i jakie temperatury są w foliaku bo to bardziej wyglada na niedożywienie lub kłopoty z pobieraniem przez korzenie.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.592 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum