TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 07:17 #708304

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Suupeeer bietkae!!
Pozazdrościć pomidorków :bravo:
A kiedy posadziłaś?
Żal, że nie mam gotowej szklarni czy tunelu.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 07:17 przez lucysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 07:58 #708309

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
lucysia wrote:
Nawozem z biedronki to co ile podlewacie i ile ml na 1l?
Do każdego podlewania 2,5-3 ml na litr wody, tak robię ja ale tylko w fazie rozsady. Pomidory i papryki.
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, apal100, lucysia, bietkae, Piotras, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 08:09 #708310

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Również ogórki i fasolkę szparagową w fazie jak pisze Piotrek. :coffe: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, apal100, lucysia, bietkae, Piotras, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 08:23 #708316

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
lucysia pomidory wysadzałam partiami od połowy kwietnia. Pierwsze były wysadzone z wysiewu lutowego ( te, które mają owoce ) ponieważ już nie miałam zdrowia do przesadzania ich w coraz większe donice ( końcowo 4 litrowe ). Pod koniec kwietnia wysadziłam największe sadzonki a 1 maja resztę. Wczoraj zaprawiałam fermentowanym obornikiem dołki w gruncie ale udało mi się zrobić tylko 11 i 15 pod paprykę słodką. Dzisiaj może się uda zrobić resztę pod pomidory i dla selerów bo na przyszły tydzień ochłodzenie i deszcz - przynajmniej takie są prognozy więc niech sobie wszystko czeka na lepsze czasy :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, lucysia, Betula, Azbi, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 17:08 #708370

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Piękne i wielkie te Wasze sadzonki.

A ja po raz pierwszy mam szklarnie i późno wysiałam pomidory do gruntu i teraz martwię się czy zdążą urosnąć.

IMG_20200509_170223_1.jpg

Tak się prezentuje przykładowa sadzonka.
Co prawda jeszcze tydzień do wysadzania, ale ja bardzo przejmująca jestem.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Biotit, Betula, bietkae, Azbi, najemnik, magnes, Nimfa, Pizza, Barborka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 17:12 #708372

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Wyrosną spokojnie ;)
W zeszłym roku sporo sadzonek mi padło po wysadzeniu do foliaka (były słabo zahartowane, wniesione od razu z mieszkania na ostre słońce - przestrzegam przed tym, gdyby komuś wpadło do głowy, że hartowanie nie ma sensu - silniejsze przeżyły, ale ze 25% padło). Niektóre odbiły i rosły od zera, od poziomu ziemi. Zdążyły spokojnie zaowocować, a nawet wyrosły na pokaźne krzaki, choć były rzecz jasna późniejsze.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 18:10 #708379

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Przy dwóch pomidorach GIULETTA posadzonych w tunelu na próbę przy drzwiach zauważyłem ciemniejsze pędy boczne. Jaka jest tego przyczyna?

DSCN3834.jpg
DSCN3835.jpg

DSCN3835-001.jpg
DSCN3836.jpg

Przy jednym pomidorze LIANNE PRUDO zauważyłem na liściach (3) białe plamki.
DSCN3838.jpg

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 18:42 #708382

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Pomidory na moje oko ta trochę fioletowe , więc albo za zimno, ale trzeba zakwasić ziemię, a plamki to może poparzone liście od słońca . Jakie miały oprysk , ja swoje posadziłem 16 dni temu i jutro planuję pierwszy raz podlać , oberwać wilki i prysnąć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Emalia112, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 18:50 #708383

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Jan4 wrote:
...Zastosowałem inny nawóz do oprysku liści pomidorów w stężeniu 0,25 g/1l:

DSCN3831.jpg
DSCN3828.jpg

DSCN3829.jpg
DSCN3830.jpg

Ma skład NPK (Mg)12-12-25(4).
"...Dla małych pomidorów dobrze byłoby domieszać saletrę amonową...."
Czy do tego też i ile przy oprysku dolistnym i podlewaniu? Nie znam się na tym. :thanks:
Oprysk wykonałem 6 maja ale takie przebarwienia już były z chwilą kupna pomidorów przy jednym z nich. Były posadzone przy drzwiach więc jest możliwe przemarzniecie.
Inne odmiany pomidorów a jest ich 24 są ok.
Ponadto pomidory po posadzeniu opryskałem preparatem Mospilan 20 SP.
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 18:57 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 18:53 #708384

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
16 dni nie podlewałeś po posadzeniu?
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, bietkae, Corrado, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 18:59 #708385

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Pomidory sadziłem między 29 kwietnia a 2 maja. Dziś podlałem systemem kropelkowym pod każdy po 1 litrze. Od kilku dni jest ciepło.
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 19:00 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 19:09 #708386

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
koma wrote:
16 dni nie podlewałeś po posadzeniu?

Dokładnie tak jak napisałem. Moje sadzenie może się różni trochę od większości , ale za to system korzeniowy mają pomidory taki , że jesienią jest mi je bardzo trudno wyrwać , czasem podkopuje szpadlem.
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 19:13 przez Corrado.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Betula, bietkae, koma, y_y, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 19:20 #708389

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
Pierwszy oprysk stosuję bardzo ostrożnie, wszystko co dodaję dzielę przez pół w stosunku do tego co daję później. W składzie oprysku wchodzi mój preparat grzybobójczy, magiczna siła .
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, bietkae, koma, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 20:16 #708395

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
IMG_20200509_180826.jpg

Dostałem od sąsiada rurki metalowe. Wykożystałem je na stelaż do pomidorów (wysokość ok 150cm). Nie będe musiał wstawiać palików.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 21:42 #708402

• magnes
  • magnes's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 904
Moje rozsady pomidorów, z przeznaczeniem do gruntu, obecnie prawie cały czas rezydują w nieogrzewanej szklarni. Wracają do domu na noc jeżeli temperatura ma być poniżej 8C. Mogłabym pokombinować z zabezpieczeniem ich na zimne noce w szklarni albo jakimś prowizorycznym ogrzewaniem, ale mam ich stosunkowo mało (28 szt), a szklarnię blisko domu, więc przeniesienie tacek nie jest problemem i w tym roku już tak zostanie.

Oczywiście nie obyło się bez przygód :oops: W zeszłym roku robiłam rozsady w perlicie i w tym też byłam pewna że tak będę je prowadziła, ale na skutek głównie własnych błędów ale też i zawirowań logistycznych (dostęp do preparatów) skończyło się na małych kubeczkach w perlicie, a do większych poszły już w ziemię. Po przeprowadzce do ziemi z bliżej nieznaną mieszanką nawozów (producent zamieścił szczątkowe informacje czym ją "przyprawił") podlewałam jakiś czas samą wodą bojąc się przesolenia, a teraz fertyguję je nawozem z Biedronki (3 ml/l). Pod koniec przyszłego tygodnia pójdą do gruntu, w dołki juź gotowe, zaprawione rozrobionym suszonym obornikiem, wg. przepisu z forum od Pomodoro (dziękuję :) ).

Na zdjęciu w ostrym słońcu wyglądają na bardzo jasne i zagłodzone, ale na żywo prezentują się lepiej, chociaż nie są tak pięknie ciemnozielone jak niektóre forumowe rozsady.

IMG_1061.jpg

Agnieszka

Hiszpania, Andaluzja, strefa 10a
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, bietkae, Jaedda, aga, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 21:48 #708403

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Ja też tak jak Corrado dzisiaj podlałam pomidory po raz pierwszy od posadzenia a pod wieczór wyłożyłam do kiełkowania cztery odmiany na zbiór jesienny dla mojej sąsiadki i dla siostry( może dla siebie zostawię po jednej sadzonce ale niekoniecznie bo mam jak zwykle za dużo krzaków). Wyłożyłam nasionka odmian: Toustuszka, Sybirski Kozyr, Tjażełowies Syberii, Petruszka Ogorodnik. Ostatniej odmiany jeszcze nie uprawiałam, nasiona leżą od 2016r. z prywatnej wymiany więc chyba tego zostawię sobie na spróbowanie smaku i ew. zebranie nasion. Może w końcu sierpnia coś dojrzeje :think:
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 21:50 przez bietkae. Powód: poprawiono stylistykę wypowiedzi
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Piotras, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 21:53 #708406

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Też planuje w następny wekend posadzić do gruntu.
Jestem ciekaw co wyjdzie z mojej uprawy. Na przyszły rok będe mądrzejszy o tegoroczne doświadczenie.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 09 Maj 2020 22:02 #708407

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Moje pomidory

Te co do gruntu nie poszły jeszcze się męczą w doniczkach, nauczka na przyszłość jest taka, że do gruntu trzeba wysiewać na początku kwietnia.
W nocy dogrzewam tunel świeczkami przykrytymi glinianymi doniczkami.
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 22:25 przez Rolnik90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Betula, bietkae, magnes, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.864 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum