TEMAT: Ślimaki - walka z nimi

Ślimaki - walka z nimi 17 Cze 2024 15:07 #860469

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Ja mam grubą korę, u mnie ślimaki miały schronienie pod nią, na szczęście część kory przesunęłam do wsadzenia czegoś i za głowę się złapałam, pomógł ocet z wodą i na marynaty, niebieskie granulki też pomagają
Za tę wiadomość podziękował(a): trzyary

Zielone okna z estimeble.pl

Ślimaki - walka z nimi 17 Cze 2024 16:01 #860470

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Działkę na ROD objęłam w '20 roku, w marcu. Zaświeciło słoneczko, przeszedł deszczyk jeden, drugi i... zaczęło się. Najpierw skorupkowe obległy wszystkie drzewa, krzewy. Makabrycznie wyglądały te pnie i pędy krzewów. Sąsiadka uświadomiła mnie, że tu tak jest. I że nie mniej będzie golasów. Wszystkie skorupkowe zbierałam codziennie w ogromnych ilościach i utylizowałam. Działkę dookoła obsypałam niebieskimi granulkami, cały kilogram. Gdzie coś posadziłam tam szły granulki. Niewiele sadziłam, bo działkę odchwaszczałam. Przez dwa sezony obsypywałam granice działki. W kolejnych sezonach było już całkiem nieźle, ale było to na zasadzie , jak w piosence, "chłop zywemu nie przepuści". I dotąd stosuję tę zasadę. Nie mam żadnych strat, zaś jeśli chodzi o liczebność to powiem: trafiają się. Jeden taki, dobrze zakonspirowany, obżarł mi w tym roku wschodzącą pietruszkę. Wszystko podlewam punktowo, nie wężem. Gdyby nie rów melioracyjny na terenie działek , myślę ,że nie mielibyśmy już golasów.
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2024 16:06 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Nimfa, del, trzyary

Ślimaki - walka z nimi 17 Cze 2024 16:17 #860472

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11815
Syp granulki do tego rowu bo w nim się chowają i rozmnażają. Granulki to przynęta czyli niech jedzą w rowie a nie wędrują do ogrodu.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, trzyary

Ślimaki - walka z nimi 17 Cze 2024 16:40 #860474

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Ten rów jest bardzo zarośnięty wysoką trawą i ma 120 m długości. Od mojej działki do rowu to 2 rzędy działek czyli jakieś 50m. A przy rowie właścicielami są lekkoduchy. Gdyby chociaż tę trawę systematycznie kosili...
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2024 16:45 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): trzyary

Ślimaki - walka z nimi 19 Cze 2024 18:16 #860686

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5223
Żeby nie być gołosłownym. Ekipa zwarta i gotowa.
20240619_175931.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, del, trzyary, EwG, doras

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.195 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum