TEMAT: Paprykowy Straganik 2021/2022

Paprykowy Straganik 2021/2022 08 Paź 2021 07:43 #778262

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8260
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Łukaszu, zapotrzebowanie na pewno będzie. Ostre zdobywają coraz więcej zwolenników :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien


Zielone okna z estimeble.pl

Paprykowy Straganik 2021/2022 08 Paź 2021 23:50 #778357

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Papryki, które uprawiałem w tym roku.
Rząd górny to ostre i półostre.
Poupila (mam wątpliwości co do nazwy) jest wielkości pudełka zapałek na długość i szerokość, niech więc posłuży za punkt odniesienia co do gabarytów pozostałych papryk.

IMG_20211008_205427.jpg


Chętnie podzielę się nasionami... czy suszyć i przysyłać któreś oprócz Chocolate Beauty?
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, obeata, Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, Ha-Ah, Babcia Ala, JaKasiula

Paprykowy Straganik 2021/2022 09 Paź 2021 08:02 #778371

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8260
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Andrzeju, myślę że amatorzy się znajdą :) Na wszystkie :lol:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): obeata, ewakatarzyna, Babcia Ala, renons

Paprykowy Straganik 2021/2022 09 Paź 2021 10:35 #778382

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Super!
Takiej zachęty było mi trzeba... działam :)
Obiecane info dot. chocolate beauty;
Nie traci koloru i zyskuje w smaku po konserwacji (no chyba, że to sprawa mojej zalewy, bo w niej wszystko jest pyszne :lol:).
Z innej beczki... czy praktykował ktoś pasteryzację w zmywarce?
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): obeata, najemnik, Jaedda, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala

Paprykowy Straganik 2021/2022 09 Paź 2021 11:14 #778391

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
W zmywarce nie pasteryzowałam :woohoo: ale w piekarniku jak najbardziej i jest super.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, ewakatarzyna, Babcia Ala, renons

Paprykowy Straganik 2021/2022 09 Paź 2021 20:14 #778437

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Papryki słodkie, duże "wyfiletowane".
Nasiona się suszą na talerzach metodą Janinki... chociaż jest to proszeniem się o kłopoty (przy trzech rozbrykanych psach i dwóch kotach) ;)

Teraz domknęcie tematu pasteryzacji.
Z góry przepraszam za kłopot :flower1:, bo wiem, że to nie ten wątek i poproszę o ewentualne przeniesienie we właściwe miejsce.
Relacja na gorąco? ;)
Słoje (0,5 i 1,0) ułożyłem na górnej półce do góry dnem. Program 60-70 stopni. Bez tabletki piorącej.
Wyciągałem ciepłe, czyste, suche... same plusy.
Z 15 sztuk, 12 "kliknęło" od razu... czekam na pozostałe.
Tak naprawdę okaże się za tydzień, jaki wpływ na jakość papryk miał pótoragodzinny cykl w zmywarce.
Jeśli wszystko będzie Ok, to inaczej w przyszłości będę planował robienie przetworów.
Do zmywarki góra/dół wchodzi 50 słoi.
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Temat został zablokowany.

Paprykowy Straganik 2021/2022 09 Paź 2021 21:18 #778442

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29682
Po co płukałeś, można nastawić samo mycie, będzie krócej i taniej.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Temat został zablokowany.

Paprykowy Straganik 2021/2022 09 Paź 2021 22:26 #778452

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Wiesz, moja zmywarka nie zostawia mi wiele wyboru pracy w temp. pow 60 stopni.
Jedynie co mogę, to prać w jednej strefie, a nie w dwóch, tyle, że ja wrzuciłem puste słoiki w wolne miejsca.
Natomiast dodatkowe płukanie albo jego brak przewiduje moja pralka, ale z kolei ja jestem za mało odważny żeby w niej pasteryzować. :rotfl1:
Słoje 15/15.
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Paprykowy Straganik 2021/2022 10 Paź 2021 12:06 #778513

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8243
hmmm, w zmywarce... potrzeba matką wynalazków, napisz jakie efekty. Mnie zastanawia czy papryki nie będą za miękkie , ale zobaczymy, koniecznie opisz wyniki.

edit//
napisz coś o papryce Ornela, szukam właśnie czegoś takiego w kolorze pomarańczowym. Owszem miałem pomarańczowe ale tak typowo"orange" nie a właśnie to jest ten porządany kolor :)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2021 12:20 przez zwykły chłop.
Temat został zablokowany.

Paprykowy Straganik 2021/2022 10 Paź 2021 23:15 #778632

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Też jestem ciekawy efektu zmywarki.
Ornela to dla mnie średniak... no dobra, średniak z plusem... krucha, jędrna tak... można ją jeść bez problemu tak ale i bez smakowych fajerwerków.
Grubość ok.3mm. Taka większa wersja mini.
Na pewno lepsza niż Bizon (nie taki Bizon Krasny jak go malują ;) ) który ma twardą skórkę ale nie tak rześka jak Palermo która jest dla mnie numero uno z tych dużych spiczastych ze zdjęcia.
Będę je chciał porównać z bałkańskimi paprykami.
Plenna i to bardzo, bo na każdym krzaku owoców było od groma (pomimo strat ślimakowych).
Fajna z zalewy, chociaż ja wolę te bardziej tłuściejsze. Z pomarańczową Etiudą przegrywa. Z pomidorową pomarańczową tym bardziej. Ale każda jest do czegoś innego.
Rosła w donicach 1/5l i 2/10l pod chmurką na tarasie. Ze wzgl na ilość owoców konieczne patyki w wiaderkach do podwiązania.
Podlewane rano i wieczorem 0,5-1,0l, raz w tygodniu zasilane nawozem, dwa razy zrobiony oprysk z saletry wapnowej. Bez chorób. W przyszłym roku będę wysiewać luty/marzec (w tym w połowie marca) żeby zdążyły dojrzeć. Dzisiaj zerwałem ostatnich sześć skrzynek zielonych. Ufff :jeez:
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, obeata, Jaedda, bastis, zwykły chłop, Babcia Ala

Paprykowy Straganik 2021/2022 15 Paź 2021 18:38 #778991

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
zwykły_chłop wrote:
hmmm, w zmywarce... czy papryki nie będą za miękkie... opisz wyniki
W efekcie pasteryzacji w zmywarce otrzymałem papryki jędrne, kruche i soczyste... nawet odrobinę twardsze niż pasteryzowane w garze przez 10-15 minut.
Szok! :hearts:
Bez zajętego i zachlapanego pieca, poparzonych palców, popękanych słoików i cyrku z odwracaniem gorących słoi. Bez czuwania i przypominajek.
Jestem zaskoczony... pozytywnie... a osobę która mi o tej metodzie opowiedziała i którą obśmiałem, że opowiada bzdury, serdecznie przeprosiłem.
Spróbuję (na co zwróciła uwagę Alicja) wypróbować inne programy.
Czas też przetestować metodę w piekarniku, o której z kolei pisała Urszula, a chwaliło parę innych osób.
Obydwie metody raczej "bezobsługowe".
O garach mam nadzieję zapomnieć.
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, zwykły chłop, Babcia Ala

Paprykowy Straganik 2021/2022 15 Paź 2021 19:25 #778994

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Andrzeju jak będziesz pasteryzował w piekarniku to blaszkę na której będą słoiki wyłóż gazetą lub ściereczką. Temperatura 100*, grzanie góra/dół z termoobiegiem, czas zależny od wielkości słoików. Słoiki pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Chyba się nie odważę na pasteryzację w zmywarce :happy:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2021 19:26 przez bastis.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, del, zwykły chłop, renons

Paprykowy Straganik 2021/2022 15 Paź 2021 21:59 #779009

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
bastis wrote:
Chyba się nie odważę...
Mogę się założyć, że prędzej niż myślisz... choćby z ciekawości. :)
Dopytam o piekarnik.
Na jakimś konkretnym poziomie, czy obojętnie? Wkładać do zimnego zapewne ale na jak długo? Powiedzmy litrowe słoje.
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): obeata, del

Paprykowy Straganik 2021/2022 16 Paź 2021 08:31 #779031

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Blaszkę ze słoikami wkładam na drugi poziom do zimnego piekarnika, słoiki układam tak żeby nie stykały się ze sobą i powietrze z termoobiegu mogło między nimi sobie hulać. Czas liczę od momentu osiągnięcia 100* (u mnie gaśnie lampka), a jak długo... mniej więcej tak jak gotowałam słoiki w garze. Wyjmuję wystudzone słoiki, chyba że mam drugi wsad to wyjmuje letnie.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): obeata, Ha-Ah, renons

Paprykowy Straganik 2021/2022 20 Paź 2021 09:41 #779467

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Jaj już wcześniej wspomniałam, w czasie zbioru pomieszałam wszystkie papryki. Niektóre z nich są bardzo podobne, więc nie jestem w stanie ich zidentyfikować.
Moje papryki dojrzewały w domu. Z części udało mi się zebrać nasiona Zebrałam te, co do których mam dużą pewność co do odmiany,i które ładnie dojrzały.
Próba kiełkowania zrobiona ;)
Wyślę te,których 90-100 % wykiełkowało.
Kalorez
Marconi Yellow
Ratund
Abrikosowaja Faworitka
Mam też Feherozon, ale na 10 nasionek, kiełki wypuściło tylko 2,to może nie ma sensu wysyłać?
No i zastanawiam się, czy nie podpisać ich "w typie ", bo tak do końca 100 %pewności co do odmiany nie mam :oops:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, renons

Paprykowy Straganik 2021/2022 28 Paź 2021 08:43 #780118

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8260
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Dzisiaj raniutko, dotarła przesyłka od Adama zwykły_chłop
Dziękuję :kiss3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Paprykowy Straganik 2021/2022 28 Paź 2021 09:12 #780120

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8243
ooooo..., wczoraj po trzeciej wysłana i już doszła :hearts:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Temat został zablokowany.

Paprykowy Straganik 2021/2022 29 Paź 2021 17:05 #780230

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8260
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Dzisiaj dotarła koperta z nasionkami od _Nika_ :kiss3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): obeata, Babcia Ala, _Nika_


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.433 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum