TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Lip 2023 11:32 #839078

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Ja w ogóle nie mam problemów z alternariozą. Nie wiem czy dobrze robię ale traktuję ja tylko jako sygnalizator ZZ. Czyli jak się pojawia, to znaczy że czas szykować się na opryski przeciwko zarazie ziemniaka.
Pozdrawiam, Krzysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Lip 2023 14:20 #839098

• bozenak
  • bozenak's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
Ledwie się pochwaliłam zbiorami w tunelu i już masz babo placek. W gruncie ( pod zadaszeniem ) Na trzech krzakach chyba ZZ. Pomóżcie mi proszę zdiagnozować, wiem że są specjaliści w tym temacie. U mnie nigdy czegoś takiego nie było. Na dwóch może być sucha zgnilizna wierzchołkowa ale reszta ???. Krzaki nie wyglądają źle chociaż znalazłam dwa liście słabe. Doradźcie wyrywać, czy pryskać ( czym?). Nie chciałabym stracić krzaków w tunelu obok. Dotychczas pryskałam tylko PW i drożdże.
Załączniki:

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Lip 2023 14:55 #839102

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
wg mnie to bardziej SZW niz ZZ.
Niech ktoś jeszcze się wypowie.
Też niestety mam kilka takich, jesli to SZW to lepiej nie zrywac takich owoców, bo niedobory wapnia wystąpią na kolejnych owocach.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, jagodka27, bozenak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Lip 2023 16:32 #839116

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Chciałam zapytać o fioletowo-żółte, trochę czerwone przebarwienia na liściach. Czy to jest niedobór jakiegoś pierwiastka?

Jolka_zmiany.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Lip 2023 16:46 #839125

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Emilia wrote:
wg mnie to bardziej SZW niz ZZ.
Niech ktoś jeszcze się wypowie.
Też niestety mam kilka takich, jesli to SZW to lepiej nie zrywac takich owoców, bo niedobory wapnia wystąpią na kolejnych owocach.
Emilia Jeśli by tak było jak piszesz to wystarczyło by zostawić jednego pomidora z SZW i reszta była by zdrowa, a tak nie jest jak nie dostarczysz roslinie - owocu wapnia to wszystkie będą z SZW chyba że pogoda się poprawi i w naturalny sposób będzie wapń dostarczony . Można zostawić ale tylko po to by go zjeść jak dojrzeje tak z oszczędności a nie zdrowotności.
Staszek

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Lip 2023 17:00 #839131

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
kuhara wrote:
Ja w ogóle nie mam problemów z alternariozą. Nie wiem czy dobrze robię ale traktuję ja tylko jako sygnalizator ZZ. Czyli jak się pojawia, to znaczy że czas szykować się na opryski przeciwko zarazie ziemniaka.

Alternarioza lubi suchą i ciepłą pogodę podczas której ZZ ma "pod górkę", więc nie do końca to tak jest.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2023 17:00 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Mamma, jagodka27, del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Lip 2023 15:06 #839208

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Co myślicie o tych plamach?

IMG_20230726_150314560.jpg

IMG_20230726_150334342.jpg

Z rana dostały PW, a teraz IF.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2023 15:08 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Lip 2023 15:29 #839209

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Moim zdaniem wygląda na zz.

To ja jeszcze raz zrobiłam zdjęcie bliżej. Czy te zmiany na liściach to niedobór fosforu?
Od spodu liścia nie ma fioletu, tylko od góry przebarwienia fioletowo-czerwone i trochę żółte.

lisc1.jpg

lisc2.jpg

Liść od spodu
lisc3.jpg

Te zmiany dotyczą kilku pomidorów w donicach.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2023 15:32 przez EwG.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Lip 2023 18:51 #839222

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Jak nie ma normalnych pomidorowych liści to może kolory też ma naturalne - kolorowe liście. Od spodu są plamki jak by po przędziorku a może tak tylko wygląda sprawdz dokładnie.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 27 Lip 2023 07:04 #839254

• malaMegi
  • malaMegi's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 51
Witam witam

Kilka może kilkanaście dni temu wstawiłam wam post z pomidorkiem, który miał plamę....obserwowałam... nic się z tym pomidorkiem nie dzieje dalej.. plama jak była tak była, pomidor wygląda na zdrowy...możliwe, że jest to poparzenie słoneczne. W tym roku pomidory obrodziły mi cudownie .. jak nigdy... ale...

Niestety ten sezon jest dla mnie stracony... nie spróbuję nowych odmian... nie porobię przetworów... nie podzielę się informacjami o odmianach(ewentualnie obserwację które odmiany jak sobie radziły w tych samych warunkach) :( teren mojej działki został prawdopodobnie skażony...(Przylep- koło Zielonej Góry) także czekamy na oficjalne wyniki badań prywatnych bo nikt już włodarzom nie ufa...
Co dalej nie wiadomo... będę was dalej podczytywać po cichu...

Serdecznie was pozdrawiam i życzę jak najmniej choróbsk.....
Magda :)

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 27 Lip 2023 11:00 #839271

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Kurcze nie wyobrażam sobie tego :( Może nie będzie tak źle... Trzymam kciuki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, malaMegi

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 27 Lip 2023 16:44 #839281

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Hej, u mnie pada dzień w dzień od dwóch tygodni. Wczoraj wjechał kolejny oprysk tym razem Cabrio duo. Na początku lipca był revus ,13 lipca był finito z mocznikiem według zaleceń Pomodoro a teraz Cabrio . Wczoraj tez prześwietliłam z liści krzaki , znalazłam masę obgryzionych zielonych pomidorów i i kilkanaście zielonych gąsienic długości około 2cm. Dziś znalazłam na młodych liściach początek zz i na kilku kwiatach szara pleśń:dry:
Już mi ręce opadają .
Co polecacie sprawdzonego na szarą pleśń?
A na te gąsi :sad2: enice już nie wiem co mam zrobić. Obżerają mi pomidory z każdej strony. Normalnie już mi płakać się chce. Od początku cały sezon pod górę. Ehhh
Jak nie zatrzymam teraz zarazy to kiedy będę mogła zrobić kolejny oprysk z revus plus mocznik?.
Chyba że tak wyglądają popalone liście wczoraj tego nie było a dziś nawet młode takie zwiędłe
IMG_20230727_170116.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2023 17:05 przez Lulu.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 27 Lip 2023 18:35 #839288

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
W zeszłym sezonie ratowałam pomidory w szklarni przed szarą plesnią (mocno były porażone liście, bardzo dużo wyrzuciłam).
Ratowałam węglanem potasu 5g/l wody. Udało się :)
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Babcia Ala, Lulu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 27 Lip 2023 20:47 #839298

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Może też być szkło wodne potasowe, czyli krzemian potasu.

T5.large-7.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Lulu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 27 Lip 2023 21:57 #839304

Odnośnie szkła wodnego potasowego, w zeszłym roku trochę pryskałem. Ciężko mi cokolwiek powiedzieć o skuteczności ale pryskałem dawką 20 lub nawet 30 ml/l (nie mam teraz zapisków pod ręką) i nie wykazało to fitotoksyczności na pomidorach.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Babcia Ala, Lulu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Lip 2023 08:44 #839323

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety pojawiły się nowe plamki na liściach. Na razie tylko gdzie nie gdzie, ale jest wilgotno i nie chcę stracić krzaczków, które dopiero zaczynają dojrzewać.
Pomóżcie, co wybrać, bo ja się na tym w ogóle nie znam. No i środki mam kilka lat przeterminowane. Wczoraj był oprysk IF.

IMG_20230728_083441153.jpg

IMG_20230728_083503973.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2023 08:51 przez Mamma.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Lip 2023 08:59 #839326

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Widzę, że masz Revus. Czemu nie opryskałaś profilaktycznie wcześniej pomidorów ?. Opryskaj interwencyjnie tym Revusem albo Acrobatem . Nie zapomnij dodać mocznika i kilku kropel płynu do naczyń.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Lip 2023 09:02 #839327

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Mietku ile tego mocznika?
Ogólnie zrobiłam zapas, jak kazałeś, ale w szklarni ma tak sucho, że nigdy nie musiałam użyć, bo Twoje eko pomagały. Ale tunel, to nie sucha szklarnia :jeez:
Marlena
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2023 09:11 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, Babcia Ala, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.822 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum