TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Lip 2026 18:27 #895660

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37625
tomekgt wrote:
To mój pierwszy sezon z papryką ( powyżej pięciu krzaków). Większość nasion z naszego straganiku. Puściłem je na żywioł i teraz się zastanawiam czy ograniczyć ilość związanych owoców
I pędów.
Masz takie ładne te papryki :wink2: . Możesz napisać kiedy wysiane i wysadzone.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 08 Lip 2026 07:20 #895672

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1888
Alu wszyscy co pokazali to mają ładne , brzydkich nikt nie pokazał . Moje nie pokazuję, bo im do tych brakuje.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Mejra, tomekgt, lusinda, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 08 Lip 2026 09:53 #895680

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10994
20260704_1539362.jpg

Moje jeszcze małe ale sporo owocu chyba będzie. Trochę zawiązanych i kwiatów oberwałem
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2026 09:54 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, Mejra, Marku, tomekgt, lusinda, Sonka, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 08 Lip 2026 15:24 #895694

• marekspert
  • marekspert's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 482
Co to za odmiana ?
Pierwszy rok na poważniej bawię się uprawą papryk. Z 17 odmian najlepiej zawiązują Rela i Lesya oraz trzy Jalapaneo : Numex Primavera, Yellow Spice i prawdopodobnie Tequila sunrise (rozmyty napis na znaczniku).
Na większości wielkoowocowych pojawiły się pojedyncze bloczki, a na kilku nic się jeszcze nie zawiązało.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, lusinda, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 08 Lip 2026 17:20 #895700

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10994
Na ten moment trudno mi określić bo jeszcze nie wieszałem znaczników. Planuję jechać w sobotę to opiszę i obfocę bardziej szczegółowo.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mejra, tomekgt, lusinda, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 08 Lip 2026 22:26 #895711

• tomekgt
  • tomekgt's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 305
Babcia Ala wrote:
tomekgt wrote:
To mój pierwszy sezon z papryką ( powyżej pięciu krzaków). Większość nasion z naszego straganiku. Puściłem je na żywioł i teraz się zastanawiam czy ograniczyć ilość związanych owoców
I pędów.
Masz takie ładne te papryki :wink2: . Możesz napisać kiedy wysiane i wysadzone.

Wysiane 1-go marca. Myślałem, że nic z nich nie będzie bo bardzo słabo i długo wschodziły. A gdy w końcu zrobiłem rozsadę to już nie miałem miejsca na parapecie. Musiałem wynieść do foliaka a na noc do garażu. Pasował im ten foliak bo ładnie zaczęły iść i 16 maja wysadziłem do gruntu.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, Marku, lusinda, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Lip 2026 19:52 #895756

• Marku
  • Marku's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 671
Ja w tym roku wyciągnąłem jakieś stare nasiona ze straganiku i wysiałem szczerze mówiąc z nikłą nadzieją że coś z tego będzie. Co prawda bardzo długo wschodziły ale z około 15 odmian tylko 3 nie dały rady. Przez te długie wschody chyba trochę teraz mają opóźnienie i zastanawiam się czy dadzą radę dojrzeć przed końcem sezonu. Na ten moment ze wszystkich moich słodkich odmian na czoło wysunęła się Ontara. Pierwsze zawiązane owocki, pozostałe tylko kwiaty.
IMG_20260708_1838081.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Lip 2026 16:46 #895773

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2980
Witam. A oto moje papryczki zerwane w czwartek.

IMG_20260710_204607.jpg

Krzaki sporo przeszły. Najpierw futrzaki zrobiły sobie tunel wzdluz rzędu gdzie rosły moje papryczki i podgryzały im korzonki. Krzaki pozrzucały kwiaty i malutkie zawiazki papryczek. Jak pogoniłam futrzaki to przypałętały się mrówki a jak mrówki to i mszyca. Do tego zimno, ulewy. Pomimo, że papryczki miały daszek ochronny w czasie ulewy ucierpiały bardzo. Papryki na moment stanęły ze wzrostem. Krzaczki są nie zbyt duże ale większość oblepiona owocami. Te które były wybarwione zerwałam aby odciążyć krzaki i aby następne papryki mogły narastać. Najbardziej się cieszę z tych malutkich czeresniowych bo nadziane kozim serem i zamarynowane w oliwie z ziołami są pyszne. :hearts:
Pozdrawiam cieplutko

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 24 Lip 2026 15:17 #896203

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 51020
Następna miska papryki słodkiej pomidorowej. :bye: :bye: :bravo: :bravo:
IMG_20260724_150709218_HDR2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, papryczka, Grzebuła, lusinda, Sonka, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 24 Lip 2026 21:24 #896219

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Platinum Boarder
A to wczorajszy zbiór już zagospodarowany.

IMG_20260724_071146.jpg

Pozdrawiam

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Sie 2026 00:17 #896540

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17276
Sytuacja w mojej papryce wygląda tak, że powinnam wszystko wyrwać i zasiać poplon...

Siedzę już dłuższy czas, czytam wpisy w dziale papryki z trzech ostatnich lat, aby dojść gdzie popełniłam błąd.
W 2024r moja papryka pięknie obrodziła, robiłam wtedy rozsady w trzech terminach.
Zapewne warunki atmosferyczne były inne, ale nie do końca rozumiem dlaczego dorodne rozsady tegorocznej papryki skarlały i do dziś nie rosną.

Zasilałam, pryskałam Asahi, podlewałam, cieniowałam...

Papryki w tym sezonie nie zbiorę.

Najgorsze jest to, że nie zbiorę też nasion... Najbardziej będzie mi żal mojej Słodkiej Długiej...
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2026 00:19 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, ewakatarzyna, Sonka, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Sie 2026 01:16 #896541

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Nie ma błędów, winny jest przebieg pogody, chyba tylko kaktusy są zadowolone, ale nie do końca, bo powietrze nie jest suche :dry: tylko jak pisze Niemiec w prognozie schwül.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2026 01:17 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Sie 2026 07:44 #896545

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja na swoje nie mogę narzekać choć co tydzień praktycznie w ciągu jednegodnia jedna więdnie i usycha . Czerwone już są był czas że zawiązki opadały.
IMG20260722140801.jpg

IMG20260722140828.jpg
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Sie 2026 07:46 #896546

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
IMG20260722140834.jpg

IMG20260803073525.jpg

Ta czerwona to z zakupionej w ubiegłym roku na chorwacji , jest jedną z pierwszych dojrzałych w tym roku.
Staszek
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2026 07:50 przez papryczka. Powód: dopisek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Sonka, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Sie 2026 15:06 #896567

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam. W sobotę zerwałam swoje papryczki. Tak jak u Ewy, moje krzaczki teraz są chyba mniejsze niż wsadziłam. Takie tyci-tyci ale owocami były oblepione. Zostawiłam 10 krzaczków zaczynają znowu kwitnąć resztę usunęłam. Ewo, sprawdź czy pod krzakami papryk nie masz korytarzy nornic lub innych futrzaków u mnie wszystkie wisiały w powietrzu. Piszesz o nasionach papryki Długiej Słodkiej. Popatrz na zdiecie zamieszczone poniżej czy jest to ta czerwona podłużna?. Pozdrawiam cieplutko.

IMG_20260801_172019.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, papryczka, lusinda, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 04 Sie 2026 09:07 #896599

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2575
U mnie też rewelacji nie ma. Mam papryki w donicach pod chmurką. Na większości coś tam wiąże, że malizny toto. Mam kilka tez krzaczków co to dopiero zaczynają kwitnąć.
Długo zimno było i mokro. Teraz też niewiele jest takich naprawdę ciepłych paprykowych dni. Jeden - dwa dni, a potem znów chłodno i mokro.
Do końca sezonu trochę jest jeszcze czasu, najwyżej zielone będę jeść.
Na przetwory z własnych nie ma co liczyć.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 04 Sie 2026 10:15 #896608

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5686
U mnie różnie. Jalapeno rośnie wspaniale i jest oblepiona paprykami, cały czas zrywamy. Bardzo dobrze rośnie i owocuje doniczkowa z małymi paprykami, 4 sadzonki upchnięte w doniczkę, te też zrywamy na bieżąco. A pozostałe w gruncie hmmmm.. są bo są, po kilka na krzaku, ale każdego roku tak u mnie rosły.
To doniczkowa Salma mini

paprykadoniczka3.08.2026.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, papryczka, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 04 Sie 2026 16:09 #896618

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Ostra papryka nie jest taka kapryśnica jak słodka. Potrafi się nawet wysiać i zacząć rosnąć, choć temperatury nie są szałowe.
U mnie papryka nigdy nie chciała rosnąć, czego ja już nie próbowałam :jeez: , podobno nie lubi wiatru, a u mnie stale dmucha. W tym roku rośnie po bobie, który dostał tak przygotowany zagon, że mucha nie siadła. Wysadzałam późno, duże sadzonki, to taki eksperyment, nawozu nie dałam, bo przecież po bobie będzie dużo azotu :think: , a tu kiszka, rosły takie bladawce, więc dostała pogłównie nawóz. A teraz za gorąco dla niej, muszę ją cieniować.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.851 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum