TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 16:15 #839462

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Anka-skakanka wrote:
Poczyniłam przygotowania pod kolejny sezon i zamówiłam "trochę" nasion z Chorwacji, muszę przyznać, że przesyłka sprawnie dotarła, do tego trochę z all..o i parę innych. Juz teraz widzę, że ciężko będzie zdecydować, które wysiać jako pierwsze :jeez:
Anka
Może pochwal się odmianami pokaż co masz ciekawego. Moja znajoma niedługo jedzie i będę prosiła pewnie by coś mi przywiozła :silly:
Pozdrawiam Patrycja.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 19:50 #839467

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Mniam mniam :P , malachitowa szkatułka , udało się :fly: , pierwszy pomidor zdegustowany , mógł jeszcze dojrzeć, ale bałem się żeby nie pękł e gruncie po zapowiadanych deszczach, ale i był siedzącym pomidorem .
Zważyłem analogową wagą, około 300g, elektroniczną wage muszę kupić.
Smak słodszy od przeciętnych czerwonych , ale pewnie można od niego więcej wyciągnąć jeśli bardziej dojrzeje . W donicy dojrzewa następny już, jego przetrzymam. Gdyby nie to forum i wiedza przekazana przez pomodoro pewnie miałbym już zarażone zz krzaki i nic bym nie spróbował, albo źle nawiózł ziemię . Serdecznie dziękuje, że mogę tu współuczestniczyć na forum i uczyć się od Was i od pomodoro uprawiać pomidory i nie tylko. :thanks:

IMG20230729192622.jpg

IMG20230729193248.jpg

P.S zdjęcie pokazuje tą bardziej żóltą stronę pomidora , bo po drugiej jego stronie jest bardziej zielony, przez to że krzak leżał od cieżaru i nie docierało słońce . Lecę go podwiązać .
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2023 19:52 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, PaulaPola, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, monik@, Lulu, EwG, Emilia

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 20:14 #839471

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Pomidor Malachitowa szkatułka smaczniejszy jest w fazie lekkiego zażółcenia, jak tylko chwyta żółty kolor. Gdy jest już cały mocno żółty - to robi się taki kaszasty. Owszem może słodszy, ale się zaczyna rozwalać.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła, Emilia

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 20:29 #839473

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
EwG ma rację, przejrzały jest ciapowaty, bez pazurka. Trzeba bacznie obserwować kiedy zerwać.
Wydaje się że ten co zerwałeś był idealny.
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2023 20:30 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko, monik@, Grzebuła, Emilia

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 20:54 #839477

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Jesli mój nie był słodki jak sobie wyobrażałem to może gdzieś popełniłem błąd albo taki miał być na słodkość. Mamie nawet wydawał się trochę kwaśny . Może z doniczki bedzie inny w smaku, trzeba testować . W rodzinie to ogółem nie widzieli takiego pomidora, z resta ja tylko z obrazka , Tata to nawet nie spóbował, nie lubi nowości .
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 20:54 #839478

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Ja wybierałam po obrazkach :whistle: za dużo czasu zabierało szukanie informacji o poszczególnych odmianach, a smak to i tak sprawa indywidualna, jednak mam nadzieję, że będzie smacznie, nie tylko drogo, niektóre odmiany polecane sa przez Was, nie mogłam się oprzeć takiej reklamie :woohoo:

Anka
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2023 21:00 przez Anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, monik@, Grzebuła

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 21:00 #839479

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Anka-skakanka wrote:
Ja wybierałam po obrazkach :whistle: za dużo czasu zabierało szukanie informacji o poszczególnych odmianach, a smak to i tak sprawa indywidualna, jednak mam nadzieję, że będzie smacznie, nie tylko drogo, niektóre odmiany polecane sa przez Was, nie mogłam się oprzeć takiej reklamie :woohoo:
I jeszcze dopiszę, że dzięki Wam człowiek zobaczył jaka jest różnorodność odmian, a dzięki podpowiedziom Pomodoro może ich spróbować, serdeczne dzięki :thanks:

Anka
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2023 21:01 przez Anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, EwG

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 21:03 #839480

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli tego niepotrzebnie przetrzymuje również sadząc po waszych ekspertyzach .

IMG_20230729_210147.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Lulu

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 21:34 #839484

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Ja ma w tym roku pomidory z nasion z Targu Forumowego

Oto kilka z nich

Anahit
Gruba łodyga, silna roślina, pomidor około 1,5 wysokości, w folii sam się zakończył. Wiąże niewielkie owoce. Niestety nie na wszystkich gronach. Mam jeden w folii, a drugi w donicy na podwórku.
Anahit.jpg

Anahit_folia.jpg

Boczkowoj Minusińskij Krasnyj.
Bardzo wysoki pomidor. U mnie rośnie w folii. Wiąże wielkie owoce, po 2-3 w gronie.
Boczkowoj.jpg

Cherven Gradinski
Wysoki pomidor, dość wiotki. Niespecjalnie u mnie wiąże. Pomidory spore
Cherven_Gradinski.jpg

Chocolate Streeps
W mnie ma obecnie 1,8m Rośnie w donicy na podwórku. Owoce średniej wielkości w paski.
Dość plenny.
Chocolate_Strips.jpg

Early Wonder
Rośnie w folii. Miał być wczesny, a u mnie jeszcze nie czerwienieje. Długo nie chciał wiązać owoców. Zawiązał dopiero na 3 chyba piętrze. Sporo średniej wielkości owoców. Krzak ma ok. 1,5 m. Chyba już nie rośnie.
Early_Wonder.jpg

Elizabeth Queen
Wysoki silny krzak, grubo ponad 2,5 metra ma. Wiąże spore owoce. Plenność średnia
Elizabeth_Queen.jpg

Pepe Jose
Wielki, silny krzak. Liście trochę mdlejące. Sporo owoców. Raczej dużych
Pepe_Jose2.jpg

I jeszcze jeden pomidor NN. Nie wiem, jak się nazywa. Widać zaplątał mi się znacznik. Ale musi być z forum, może ktoś zna nazwę?
Dość wysoki. Pięknie wiąże grona. Mniej więcej po 6 gron pełnych na roślinie.
NN1.jpg

NN2.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, pawlisko, Lulu, Grzebuła

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 29 Lip 2023 23:46 #839503

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
K13 i jej tendencja do tworzenie gron typu multiflor na wysokich piętrach. Niżej grona klasyczne, długie. Może to wszystko to kwestia nieustabilizowania odmiany i jeszcze bardzo niskiego F2.

m_DSCF7504.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 30 Lip 2023 00:47 #839506

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4168
Mi złamała się pod własnym ciężarem na wysokości ok.1,8m. Rosła już pochylona przy suficie i trzasneło :unsure: nie z powodu duzego grona, na górze dopiero kwiatki
:dazed:
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 30 Lip 2023 06:53 #839509

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18661
EwG wrote:

I jeszcze jeden pomidor NN. Nie wiem, jak się nazywa. Widać zaplątał mi się znacznik. Ale musi być z forum, może ktoś zna nazwę?
NN1.jpg

NN2.jpg

Ewo, to musi być jakaś pomyłka w nasionach. Ten pomidorek nie pasuje do żadnej odmiany które zamawiałaś na targu. Widocznie gdzieś w tych zamawianych zaplątało się nasionko koktajlówki.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Nimfa, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 30 Lip 2023 09:12 #839517

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje pierwsze dwa :silly: w końcu coś posmakujemy :lol:
Black from Tula
IMG_20230730_090458.jpg

Drugi to K37 nasionka od Pomodoro

IMG_20230730_090447.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, PaulaPola, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, pawlisko, Grzebuła

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 30 Lip 2023 10:19 #839521

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Lulu wrote:
Lulu wrote:
Cd...

Błąd w nazwie przepraszam.

Zakupione pod nazwą

JR 26/74

IMG_20230729_130056.jpg

By nie wprowadzać ludzi w błąd,myślę że możemy tą odmianę zostawić jako niepotwierdzoną. Nie jestem w stanie u źródła gdzie zakupiłam dowiedzieć się więcej szczegółów .Przepraszam za zamieszanie
Zostawię ja jako
NN JR 26?.
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2023 10:21 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 30 Lip 2023 11:29 #839524

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32078
Marlenka wrote:
EwG wrote:

NN1.jpg

NN2.jpg

Ewo, to musi być jakaś pomyłka w nasionach. Ten pomidorek nie pasuje do żadnej odmiany które zamawiałaś na targu. Widocznie gdzieś w tych zamawianych zaplątało się nasionko koktajlówki.

Mam bardzo podobny krzak pomidora
.Nasionka dostałam jako Matka Rosji,a wcale nim nie jest.

20230730_110945.jpg

Takich pomyłek zauważyłam już kilka.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, pawlisko, monik@, Lulu, EwG, Emilia

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 30 Lip 2023 11:34 #839525

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12062
Mój pierwszy nadający się do zjedzenia pomidor

Ananas Noir

IMG_20230730_104527.jpg

i lada moment Corazon

IMG_20230730_104804.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, PaulaPola, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Lulu, Grzebuła

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 30 Lip 2023 11:53 #839526

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorodne grona, prawie równej wielkości owoce.
Ja już mogę od tygodnia podjadać cytrynka groniastego, świetna w smaku koktajlowka, choć do tej pory nie kosztowalem ich w życiu zbyt wielu . Szkoda że dojrzewa po jednej sztuce, ale też ma cieniste miejsce może w tym jest rzecz i słabo prześwietlam krzaki bo nie do końca to umiem robić .
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 30 Lip 2023 12:38 #839528

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie znam nazwy, będzie u mnie jako,, NN Jasień,, zagubione nasiona odmiany która uprawiałam latami.
,wysoki, potężny o nieskończonym wzroście. Przy każdym gonie na końcu wypuszcza wilka .Malinowy słodki. Liść zwyczajny . Przeważnie owoców na gronie od 4/5/6
. Można śmiało prowadzić na dwa pędy. W tym roku mam mam dwa właśnie te krzaki.
NN Jasień

IMG_20230730_121411.jpg

IMG_20230730_121303.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2023 12:42 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Kaja, Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.861 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum