TEMAT: Działka Grzegorza

Działka Grzegorza 09 Lip 2024 10:16 #862002

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 175
Mój temat z zimy 2023
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-wybrac?limitstart=0

Witam, początki były słabe ale obecnie jest dobrze, zgodnie z zasadami forum wrzucam fotki moich pomidorów z nasion bazarkowych. Pierwszy raz mam tak, że z grona wyrasta wilk lub ogonek liściowy czy należy je usuwać? Co sądzicie o obrywaniu liści pod gronem w celu dostarczenia słońca owocu? Na kilku odmianach mam tak, że tylko 2 owoce są na gronie, a obok inna odmiana i całe grona zapylone.

pomidory1.jpg

pomidory2.jpg

pomidory6.jpg

pomidory3-2.jpg

pomidory8-2.jpg

Alice-2.jpg

AnnaRussian-3.jpg

Bohun-3.jpg

IMG_20240705_114500.jpg

IMG_20240705_114702.jpg

IMG_20240705_114553.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2024 10:53 przez Grzegorz.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, ewakatarzyna, MaSa

Zielone okna z estimeble.pl

Działka Grzegorza 09 Lip 2024 11:06 #862006

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
Liście a czasem i pędy pdzedłużające grono wycinamy, liście nad gronem usuń jeżeli grono już urosło bo te liście dokarmiają to grono. Jak je usuniesz to pomidory przestaną rosnąć a zaczną się wybarwiać.

Co do małej/dużej ilości pomidorów to chyba każdy tak ma. No chyba że ktoś jest już po selekcji odmian które dobrze u niego rosną. Wpływ na wiązanie w dużym stopniu ma pogoda a tu niestety nieciekawie. Można się ratować pryskając preparatami wspomagającymi zapylanie, czasem przyczyną może być nieodpowiednie nawożenie. Tu pewnie powiesz że krzak obok ma mnóstwo pomidorów a nawożony tak samo. Nie zapominaj że różne odmiany mają różne preferencje i potrzeby nawozowe.

Edit
Nie zapominaj nad zdjęciem napisać jaka to odmiana pomidora
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2024 22:33 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, kuhara, Marlenka, ewakatarzyna, Grzebuła, Grzegorz

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.322 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum