TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 16 Lut 2026 19:29 #889975

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 439
Więcej światła☀️ nam i roślinom potrzeba
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Marlenka, Mamma, ewakatarzyna, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 16 Lut 2026 19:39 #889976

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Z pewnością tak :) Dodatkowo moim brakuje ciepła - teraz na parapecie mają 16-17 stopni. Muszę poczekać ze dwa tygodnie z wysiewem następnych.
Pozdrawiam CIEPLUTKO :)
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Miragoral, ewakatarzyna, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 16 Lut 2026 20:34 #889978

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36347
W UK ogrodnicy stosują taką zasadę, że jakiekolwiek wysiewy rozpoczynają, gdy dzień trwa min. ok. 10 godzin, co następuje około połowy lutego.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Emilia, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 17 Lut 2026 15:50 #890013

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49712
Nie będę pisał większa połowa ale 80% nasionek pomidorów skiełkowało i dziś przeniosłem je do perlitu.Na razie są w pobliżu grzejników a po upchnięciu kwiatków doniczkowych w inne miejsce pójdą na parapet. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
IMG_20260217_153125377.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, leszek0921, Adasiowa, Marlenka, Miragoral, bietkae, koma, olegowa, Nimfa, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 17 Lut 2026 16:30 #890014

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13717
Wow, Kreciku. Ile tego.
U mnie na razie 5 Jolek, bo te, w początkowym stadium będą pielęgnowane w ogrodzie zimowym. Doświetlam je, dzisiaj mają równo miesiąc od wsadzenia podkiełkowanych nasion do ziemi.
Poza tym, kiełkują 2 Megagrony, a reszta czeka na kalendarzową datę po 15 marca.
U mnie zima w pełni.

IMG_20260217_161607.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, Miragoral, koma, olegowa, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 17 Lut 2026 17:10 #890016

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49712
Moje te dzisiejsze będą rosły w namiocie z możliwością dogrzewania.. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, koma, olegowa, Nimfa, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 18 Lut 2026 09:55 #890031

• PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 325
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów uprawia brokuł szparagowy/gałązkowy 'Early Purple Sprouting'? Właśnie wysiałam na rozsadę i ciekawa go jestem. Kiedyś posiałam, ale potraktowałam jak zwykły brokuł na poplon, więc wysiałam w czerwcu. A to było za późno.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 18 Lut 2026 13:11 #890040

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
Ja uprawiałam. Szczerze mówiąc, nie byłam z niego zbytnio zadowolona, ale tym się nie sugeruj. Może miałam zbyt duże oczekiwania względem niego, a może moje warunki mu nie odpowiadały. Coś tam zjadłam, ale skoro go już więcej nie wysiałam, to wniosek sam się nasuwa.
Tobie życzę powodzenia i sporych plonów, a równocześnie proszę o zdawanie relacji z uprawy w „brokułowym” wątku :comp:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 18 Lut 2026 13:25 #890044

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6061
Po niepowodzeniach z rozsadami pomidorów w poprzednich latach, wskutek wadliwego podłoża, postanowiłam wypróbować podłoże do wysiewu. Wysiałam Sart Roloise i JR 9 (nasiona z 2020r). Ładnie wykiełkowały na parapecie. Gdy podrosły postanowiłam zaszczepić SR na Aurii i JR 9, który miał piękne korzenie. Niestety po 3. dniach szczepiony na JR 9 padł. Sądzę, że to moja wina, bo wielokrotnie był potrącany przy wietrzeniu. Ten na Aurii się trzyma (był mniejszy), ale jeszcze boję się usunąć butelkę, w której ma zapewnioną wilgoć.
JR 9 świetnie rośnie w zakupionym podłożu Klasmanna (Kultursubstrat) - wysiany 15 stycznia. Ziemia była sukcesywnie dodawana. Dziś zostanie przesadzony do większego pojemnika. Był tylko do testu, ale szkoda go wyrzucić. Jest taki ładny.

20260218_125516.jpg
20260218_125519.jpg
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2026 13:26 przez Miragoral.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 20 Lut 2026 11:02 #890111

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
Moje pierwsze rozsady już rosną :dance:

IMG_20260220_104822.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 21 Lut 2026 14:00 #890158

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10537
Kiedy planujecie wysiać koper na rozsadę? Planuję koper siać pierwszy raz w doniczki.
Przejrzałem wpisy i terminy są różne ( może zależy czy do gruntu czy pod osłony ??), pokazywane rozsady są od połowy marca do połowy kwietnia,
Ile czasu kiełkował u Was koper i jak szybko rósł żeby go wysadzić do gruntu, czyli pewnie po przymrozkach tj. połowa maja ?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 21 Lut 2026 14:11 #890160

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5209
Adam ja na próbę wysiałam kiedy nie było jeszcze mrozu, wschody były błyskawiczne, szybko urósł (tydzień - dwa??). Ale jak wystawiłam na zewnętrzny parapet to już przy może +2C siewki padły. W ubiegłym sezonie uprawa doniczkowa zgapiona od Janiny mi nie wyszła, więc już próbować nie będę. Ale próbuj, może ja nie mam ręki do takiej uprawy.
Jesienią rozsypałam nasiona po ogrodzie i mam nadzieję, że doczekam się ładnego koperku
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, ewakatarzyna, zwykły chłop, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 21 Lut 2026 14:46 #890162

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
W 2024 wysiewałam koper na rozsadę 25.03. Mam zapisane, że termin jest ok. Do gruntu rozsadę wsadziłam 26.04.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 21 Lut 2026 14:59 #890165

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10537
Milenko, u mnie w gruncie też co roku sobie wschodzi, z plonem bywa różnie czasem wszystkie sąsiadki obdzielę a czasem ledwie dla mnie starcza ( tak było w ub roku, musiałem dokupić i też był marny). Spróbuję terminu Janinki. :drink1:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 21 Lut 2026 17:58 #890175

• Madzinek1234
  • Madzinek1234's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 412
I po zimie . Nareszcie ostatnia noc mrozów . Wszystkie pory , cebula sianka , pietruszka naciowa , koper , kilka kapust i kalarepy poszli do szklarni . Dzisiaj wysialam trochę groszku na rozsadę , jutro wezmę się za tworzenie rozsady bobu wszystko będzie w szklarni . Muszę najpierw odmrozić mój balot kekili który aktualni jest ,,ucinany,, po trochę piłą do drewna a następnie rozmrażany w domu … Jakoś trzeba sobie radzić . Mam sporo ostrych papryk , jeśli by ktoś chciał to mogę to jakoś zapakować i wysłać bliżej wiosny . Paprykę po zeszłorocznej porażce kiełkowałam już w początku stycznia w ilości hurtowej jak dla mnie no i wyszło prawie wszystko nie wiem czemu rok temu nie chciały . Papryki siedzą na zachodnim lekko nieszczelnym oknie , widać ze bardzo im to pasuje . Są piękne jak na warunki jakie mamy (praktycznie brak słońca ) obawiałam się wyciągnięcia ale aktualnie są małe ,krępe i puszczają 3 piętro listków właściwych. W razie czego mam prowizoryczny grow box z lampami . Wysialam tez mieszankę papryki słodkiej na rozsadę i kilka pomidorów które zamieszkają mam nadzieje w połowie kwietnia w miejscu docelowym czyli szklarni .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Miragoral, ewakatarzyna, zwykły chłop, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 02 Mar 2026 20:44 #890562

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2504
A oto mój rozsadnik na balkonie.

IMG_20260302_133404.jpg

Nasiona wysiane na początku lutego. Część do perlitu.
Co my tu mamy.
1.Salata 4 odmiany - około 50 szt. Rozpikowane do wielodoniczek. Za kilka dni pójdą do szklarni.
2.Koperek-10 pojemniczków 200ml. Za kilka dni wysieje II turę ale ta zostanie wysiana do podwójnych pojemniczków z tym jeden jest bez dna i z nim zostanie wysadzony. Zauważyłam, że koper nie lubi jak naruszy się jemu korzenie.
3.Pietruszka- 10 pojemniczków 200ml. W najbliższych dniach zostanie przesadzona do ziemi w szklarni.
4.Papryka słodka - 6 odmian w sumie 30 szt w 100ml pojemniczkach. Pora już je przesadzić do większych pojemników.
5.Cebula na szczypior już końcówka, następna rośnie w szklarni.
6.Pomidory na wczesny zbiór w 100ml pojemniczkach 10 odmian - 30 szt.
7.Druga tura pomidorow wysiana 26.02.2026r
8.Nasiona kwiatów.
9.Na parapecie Jolka z której od lutego co pewien czas zrywam dojrzałe pomidorki.
To tyle na dzisiaj. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, del, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Klarkia25

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 02 Mar 2026 21:22 #890564

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5209
Sonka jestem pełna podziwu, szczerze. Ile to wymaga pracy, dbania o sadzonki itp itd... Masz z pewnością zielone ręce :)
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 02 Mar 2026 21:45 #890567

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Milenko masz rację, a jeszcze taki balkonik to marzenie.
Zosia do wszystkiego ma rękę, rośliny rosną jak szalone. :bravo: :bravo: :drink1:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Sonka, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.483 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum