TEMAT: Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 13 Maj 2018 19:28 #606016

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
A może ktoś poratuje mnie przepisem na kompot lub dżem z rabarbaru na zimę do słoików ? Myślałam o dodaniu Żelfiksu, ale to doga na skróty .... macie jakieś sprawdzone receptury ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 01 Mar 2019 19:02 #645742

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12403
:eek3: Czy u Was też już rabarbar wyściubia noski?

01.03.
01.03.2019002.jpg
Pozdrawiam - Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Miragoral, Betula, Maggie, JaNina

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 01 Mar 2019 19:07 #645744

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Tak, mój też już na wierzchu :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Miragoral, Betula, JaNina

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 01 Mar 2019 19:10 #645745

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Ja już też pokazywałam na zdjęciu. Ale przyznam się szczerze, że trochę kompost którym jest przykryty rozgrzebałam
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Betula

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 01 Mar 2019 19:14 #645747

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Anusiu, u mnie rabarbar tydzień temu wyglądał tak :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Armasza, Miragoral, Betula, Maggie, JaNina

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 01 Mar 2019 19:23 #645751

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12403
Dzięki za wieści, czyli mój w normie :drink1: Przyznam, że nie pamiętam takiego widoku z końcem lutego :eek3:

Ale bynajmniej się nie gniewam :silly: - czym więcej budzących się roślin, tym bliżej wiosenne ciepełko :dance:
Pozdrawiam - Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 01 Mar 2019 21:47 #645810

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
U mnie tak wyglądał 17 lutego
20190217_144418-2.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Adasiowa, Betula, Maggie

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 01 Mar 2019 22:22 #645832

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12403
:eek3: Już 17 lutego?? No, ba! Szczecin ma szczególne, klimatyczne przywileje :bye:
Teraz już pewnie pokazał listki? :)
Pozdrawiam - Ania

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 02 Mar 2019 00:00 #645866

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Luty w Szczecinie był iście wiosenny :flower2: Słoneczko, temperatura nawet +17. Teraz się ochłodziło, strach czy zima nie zawita :jeez:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 11 Kwi 2019 10:32 #652529

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
U mnie taki rabarbar:


20190407_102345.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, rychu44, Miragoral, Betula, Basia Rozyczka, Maggie, Pizza

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 11 Kwi 2019 11:18 #652536

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Ale cudny! :bravo: Nie miałam pojęcia, że rabarbar ma takie wielkie liście. Uwielbiam rośliny o wielkich liściach - a mój tata uwielbia przetwory z rabarbarem (ja nie przepadam, no ale), więc będzie trzeba pobuszować za dobrą odmianą.

aga, czy ten rabarbar planuje Ci kwitnąć? Tam na środku kępy?
Za tę wiadomość podziękował(a): aga

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 11 Kwi 2019 14:00 #652553

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Może i planuje,ale ja mu nie pozwolę.Uszczykuję te pąki... ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Pizza

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 13 Kwi 2019 20:06 #652863

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12403
Ten, który gramolił się 1. marca (kilka postów wstecz), dzisiaj jest taki:
13.04.
13.04.2019023.jpg


To jeszcze maluch - posadzony dokładnie rok temu jako maleńka sadzoneczka.
Starszy egzemplarz zginął przeryty przez dziki :(
Pozdrawiam - Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Basia Rozyczka, Maggie

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 26 Maj 2019 13:02 #659292

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wczesną wiosną rabarbar dostał solidną dawkę przekompostowanego obornika końskiego. Późniejsze ciepłe, a nawet bardzo ciepłe wiosenne dni sprawiły, że szybko zaczął przyrastać. Systematycznie zbierałam ogonki liściowe jako nadzienie do placków, a ostatnie plony zamroziłam:





Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Sylwiaaa, Zygowa, sznurki Ani

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 26 Maj 2019 22:16 #659393

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Jak mrozisz?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 26 Maj 2019 22:24 #659396

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1277
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Z lodóweczki :)

20190526_222051-2.jpg
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2019 22:28 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 26 Maj 2019 22:38 #659401

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Haneczko, najprościej, jak można - łodygi umyłam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam w niewielkie kawałki, wrzuciłam do woreczka foliowego i do zamrażalnika. Po kilku godzinach wyjmuję, delikatnie rozluźniam zawartość, aby nie wyjmować później bryły i ponownie umieszczam w zamrażarce. Identycznie postępuję z groszkiem i fasolką, ale dodatkowo je blanszuję.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Armasza

Rabarbar, rzewień / Rheum rhabarbarum/ 26 Maj 2019 22:41 #659402

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1277
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Duża jest różnica między mrożonym, a świeżym ?
Piotr :)


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.407 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum