• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Wstawianie zdjęć na serwer

Wstawianie zdjęć na serwer 13 Kwi 2012 22:48 #24712

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Wstawianie zdjęć za pomocą serwera naszego forum

- Tworzymy nowy post.
- Wybieramy plik z komputera

wstawianie-zdjec2.jpg



- Ustawiamy kursor w odpowiednim miejscu postu i wstawiamy zdjęcie

wstawianie-zdjecia3.jpg


Po kliknięciu na 'Wstaw', w poście pojawi się napis
[attachment=13110]wstawianie-zdjecia3.jpg[/attachment]

Jest to informacja, że zdjęcie umieszczone na serwerze będzie wyświetlane w tym poście.

Dodatkowa informacja do wstawiania zdjęć - w nazwie zdjęcia nie może być spacji i polskich znaków diakrytycznych. :flower2:

Aby zakończyć edycję postu i umieścić go w wątku, klikamy na klawisz 'Wyślij'.

.
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2015 13:15 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): miecia, grażka, Tereska


Odp: Wstawianie zdjęć 14 Kwi 2012 22:09 #25069

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Nasz serwer automatycznie pomniejsza zbyt duże zdjęcia - do 700 pixeli może mieć szerokość, ale jeśli wysyła się kilka dużych zdjęć, może coś się zawiesić.

Maksymalna wielkość przesyłanych plików nie może być większa, niż 24 MB.


Do pomniejszania, kadrowania zdjęć polecam program IrfanView (absolutnie rewelacyjny i bezpłatny).

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...m-do-obrobki-grafiki
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2016 14:01 przez Hiacynta.

Odp: Wstawianie zdjęć 16 Maj 2012 21:16 #37322

  • zocha
  • zocha's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 591
  • Otrzymane dziękuję: 50
A ja nie wiem jak wstawiać zdjęcia,żeby było jedno obok drugiego a nie tak jak mi wychodzi gęsiego,nie podoba mi się to,bo zostaje dużo wolnego miejsca :hammer:
Zielono pozdrawiam - Ewa
Ogród Ewy - zochy
Róże Ewy - zochy

Odp: Wstawianie zdjęć 16 Maj 2012 22:33 #37421

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Są 2 metody, zdjęcia powinny mieć rozmiar ok. 400 pixeli szerokości, przy wstawianiu drugiego kursor ustawiamy obok pierwszego. Między zdjęciami można robić spacje.

Można też wstawić tabelę z dwiema kolumnami (ikonka prawie na środku) i zdjęcia wstawiać do poszczególnych komórek.
Za tę wiadomość podziękował(a): miecia

Odp: Wstawianie zdjęć 19 Maj 2012 22:17 #38238

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Tak to powinno wyglądać w tabeli


1 zdjęcie2 zdjęcie
[table]
  [tr]
    [td][attachment=8740]domowe38_2012-05-19.jpg[/attachment]
[/td]
    [td] 
[attachment=8739]biel-rozowy1.jpg[/attachment]
[/td]
  [/tr]
[tr]
    [td]1 zdjęcie[/td]
    [td] 
[/td]2 zdjęcie
  [/tr]
[/table]
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2012 12:10 przez Hiacynta.

Odp: Wstawianie zdjęć 02 Cze 2012 15:49 #42860

  • zocha
  • zocha's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 591
  • Otrzymane dziękuję: 50
A jak zrobić,żeby większe zdjęcia wchodzily,mam powiększone a tutaj wchodzą małe :think:
Zielono pozdrawiam - Ewa
Ogród Ewy - zochy
Róże Ewy - zochy

Odp: Wstawianie zdjęć 02 Cze 2012 16:06 #42866

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Nasz serwer automatycznie pomniejsza zdjęcia, można wstawiać tylko zdjęcia do 700 pixeli (szerokość x wysokość). Niektóre wątki zawierają tak dużo zdjęć, że przy większym ich formacie ich wyświetlanie byłoby bardzo utrudnione, strona bardzo długo by się ładowała.

Korzystanie z zewnętrznego hostingu ma też swoje wady, jeśli w poście jest dużo zdjęć o dużych rozmiarach, strona dłużej się wczytuje, a czasem wiele zdjęć się nie wyświetla. Jeśli ktoś ma wolniejsze łącze, obejrzy sobie tylko tekst z zaznaczonym miejscem na brakujące obrazy.

Zdarzają się też awarie na serwerach hostingowych, wtedy zdjęcia z postów znikają lub zostają pozamieniane.
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2012 11:48 przez Hiacynta.

Odp: Wstawianie zdjęć na serwer 23 Wrz 2012 02:09 #71565

  • luke
  • luke's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 5
  • Otrzymane dziękuję: 14
Zmienione zostały ustawienia serwera, żeby przepuszczał więcej danych.
Suma wielkości zdjęć nie może przekraczać 24MB bo inaczej post nie zostanie w ogóle zapisany, po prostu serwer go nie przyjmie :teach:
Dlatego zanim wrzucicie post z dużą ilością zdjęć należy upewnić się, że suma ich wielkości nie przekracza 24MB

Należy też pamiętać, że 20MB musi być wysłane z komputera do serwera, więc jeśli ktoś ma słabe łącze, to może długo trwać.
Więc jeśli u kogoś to trwa zbyt długo, to najlepiej zmniejszyć zdjęcia w programie graficznym:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...m-do-obrobki-grafiki

Zdjęcia, które są wstawiane do postów są przycinane do maksymalnych rozmiarów:
max 700px szerokości
max 700px wysokości
Więc jeśli ktoś używa programu to najlepiej jest przycinać zdjęcie do jednego z tych wymiarów.
Przy ustawianiu jakości obrazu najlepiej wybrać wartość między 60 a 70 procent, bo różnicy aż takiej w jakości nie widać, a zdjęcie waży dużo mniej. Dzięki temu posty szybciej ładują się oglądającym
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2012 02:22 przez luke.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar

Odp: Wstawianie zdjęć na serwer 23 Wrz 2012 15:29 #71653

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Dlaczego serwer pomniejsza zdjęcia? Dlaczego prosimy o pomniejszone zdjęcia z serwerów hostingowych?


Jeśli w poście kilka, a czasem kilkanaście zbyt dużych rozmiarem zdjęć, strona bardzo długo się ładuje. Zniechęca to osoby przeglądające.
Szczegółowe objaśnienie jak wstawiać zdjęcia na serwer jest we wcześniejszym poście:

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...anie-zdjec-na-serwer

W tym wątku można też ćwiczyć wstawianie zdjęć do postu i zadawać pytania na ten temay :) :)
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2017 11:29 przez Hiacynta.

Wstawianie zdjęć na serwer 17 Lut 2013 14:43 #125036

  • mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 724
  • Otrzymane dziękuję: 187
Hiacynto pomocy ! :thanks: czy mogę wstawiać zdjęcia bezpośrednio ze swojego dysku z kompa, czy muszę najpierw skorzystać np. z fotosika?
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Wstawianie zdjęć na serwer 17 Lut 2013 16:57 #125114

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Hiacynta wrote:
Wstawianie zdjęć za pomocą serwera naszego forum

- Tworzymy nowy post.
- Wybieramy plik z komputera

Attachment dodawanie-zdjec2.jpg not found



- Ustawiamy kursor w odpowiednim miejscu postu i wstawiamy zdjęcie

Attachment wstawianie-zdjecia3.jpg not found




Po kliknięciu na 'Wstaw', w poście pojawi się napis
[attachment=13110]wstawianie-zdjecia3.jpg[/attachment]

Jest to informacja, że zdjęcie umieszczone na serwerze będzie wyświetlane w tym poście.

Dodatkowa informacja do wstawiania zdjęć - w nazwie zdjęcia nie może być spacji i polskich znaków diakrytycznych. :flower2:

Aby zakończyć edycję postu i umieścić go w wątku, klikamy na klawisz 'Wyślij'.

.

W pierwszym poście wszystko jest opisane, łącznie ze zrzutami ekranu :)

Wstawianie zdjęć na serwer 07 Mar 2013 09:24 #131974

  • Jurek
  • Jurek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 191
  • Otrzymane dziękuję: 62
Czyli zdjęcia są przetrzymywane na serwerze ???? nie muszę ich trzymać na komputerze?

Wstawianie zdjęć na serwer 07 Mar 2013 10:02 #131985

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Jeśli ktoś wstawia zdjęcia poprzez serwer, są one zapisane fizycznie w pamięci komputera serwerowego. Gdy usunie się je z własnego komputera, też będą się wyświetlać na forum.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Wstawianie zdjęć na serwer 14 Kwi 2013 15:01 #145378

  • sku60
  • sku60's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 49
  • Otrzymane dziękuję: 33
Czy jest ryzyko,że moje zdjęcia wstawione na forum ktoś skopiuje i rozpowszechni bez mojej zgody ?

Wstawianie zdjęć na serwer 14 Kwi 2013 15:13 #145381

  • Igor
  • Igor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4257
  • Otrzymane dziękuję: 2403
Zawsze jest taka możliwość, przecież nie wiesz kto sobie skopiuje Twoje zdjęcia.
Nie tylko u nas, ale wszędzie w całym internecie. Możesz dodać na zdjęcia swój znak jakiś,

Wstawianie zdjęć na serwer 14 Kwi 2013 17:40 #145412

  • sku60
  • sku60's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 49
  • Otrzymane dziękuję: 33
jestem ze starszego pokolenia,mam małą wiedzę i brak praktyki - jak dodaje się znaki na zdjecia, które chcę wstawiać na forum ?

Wstawianie zdjęć na serwer 14 Kwi 2013 19:10 #145437

  • Igor
  • Igor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4257
  • Otrzymane dziękuję: 2403
Potrzeba programy do obróbki zdjęć, ja używam PhotoScape i tam dodaje się tekst np swój nick na zdjęcie.

Wstawianie zdjęć na serwer 14 Kwi 2013 19:32 #145453

  • Roma
  • Roma's Avatar
Stasiu-gdzie gromadzisz w komputerze swoje fotki? ja mam je w picasa i tam jest taka opcja.Jeśli chcesz pogadać na ten temat szerzej i uzyskać więcej informacji zapraszam na pw, postaram się podpowiedzieć w miarę swoich możliwości,prawdopodobnie jesteśmy z tego samego pokolenia :P

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Wygenerowano w 0.179 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum