TEMAT: Pigwy i pigwowce - uprawa, porady

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 30 Paź 2021 14:29 #780324

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5675
  • Otrzymane dziękuję: 26894
Ja nie odrzucam pestek, trochę tego kwasu pruskiego dobrze robi.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka


Zielone okna z estimeble.pl

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 30 Paź 2021 15:52 #780327

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3460
  • Otrzymane dziękuję: 7392
Ten sok piją też wnuki.Dziadzia pije pestkówkę :happy4: .
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Babcia Ala, Bobka

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 30 Paź 2021 20:22 #780361

  • jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 413
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Czy sok z pigwowca przetrwa taki robiony "na zimno" i bez pasteryzowania? Czytam w internecie, że podobno wystarczy zlać sok do słoiczków i nie trzeba go pasteryzować. No ale jakoś ciężko mi się przekonać i zaufać, że ten sok nie spleśnieje. Jak Wy to robicie?
Edyta

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 30 Paź 2021 20:38 #780363

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3460
  • Otrzymane dziękuję: 7392
Owszem, przetrwa jeżeli będzie zawierał min. 65% cukru. Jednym słowem słodziak, chociaż pigwowiec ma sporo kwasów, które też mają właściwości konserwujące. :) Spleśnieć może nie spleśnieje ale może zacząć fermentować. Pierwszą oznaką jest zmętnienie, następnie zmiana smaku na "winny".
PS. Miód jest trwały bo zawiera 70% cukru.
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2021 20:38 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): jaknieja

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 30 Paź 2021 20:52 #780366

  • przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2844
  • Otrzymane dziękuję: 11728
Ja część soku niepasteryzowanego przechowuję w lodówce. Trzymany w temperaturze pokojowej, tak jak pisze KaLo fermentuje.
Jeden z pigwowców ma kilka kwiatków.
002-310.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, ewakatarzyna, Bobka, jaknieja

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 01 Lis 2021 08:48 #780511

  • Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 197
  • Otrzymane dziękuję: 114
Jak usuwacie gniazda nasienne z owoców piwowca ?.
Robię najpierw sok a po zlaniu soku dżem z z owoców pigwowca z dodatkiem dyni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka, anulab

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 01 Lis 2021 09:35 #780516

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3460
  • Otrzymane dziękuję: 7392
Chodzi Ci o te skórzaste części otaczające pestki? Ugotować lub upiec i przetrzeć przez sito.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 02 Lis 2021 01:52 #780613

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 923
  • Otrzymane dziękuję: 2285
KaLo, jak robisz pestkówkę? O dokładne (w miarę) proporcje proszę.

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 02 Lis 2021 08:20 #780624

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3460
  • Otrzymane dziękuję: 7392
Proporcje na polskie Amaretto są proste. Szklanka umytych i przesuszonych pestek, szklanka cukru, szklanka wody, szklanka spirytusu. Cukier rozpuścić w wodzie, dodać resztę i trzymać miesiąc w szczelnie zakręconym słoiku. Można też wziąć wódkę i w niej rozpuścić cukier. Cukier biały albo trzcinowy brązowy, dojdzie delikatny smak karmelowy. Można dodać jeden średni owoc pigwowca pokrojony na kawałki, ziarnko ziela angielskiego czy kilka małych ziarenek kardamonu.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Babcia Ala, JaKasiula, anulab

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 02 Lis 2021 17:12 #780698

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 923
  • Otrzymane dziękuję: 2285
KaLo, dzięki. Będzie polskie Amaretto :yummi:
Ostatnio zmieniany: 02 Lis 2021 17:27 przez badzia.

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 04 Lis 2021 19:28 #780939

  • przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2844
  • Otrzymane dziękuję: 11728
Ja od kilku lat uprawiam odmiany ukraińskie (owocowe) i skończyły się problemy z wydrążaniem pestek. Owoce nie mają komórek kamiennych i łatwo się kroją. Do pełni szczęścia brakuje mi już tylko 1-2 krzaczków odmiany Northern Lemon. Mam nadzieję, że w sezonie 2022 zaczną owocować krzewy odmiany Tamara. Nr 1 u mnie to Gold Calif następnie Maksim oraz Nina. O odmianie Cido miałem lepsze wyobrażenie ale dam jej jeszcze szansę na poprawę. Prawdopodobnie w chłodni owoce odmiany Gold Calif dają się przechować nawet do 4 miesięcy ale jak na razie to wyrabiam się z przetworzeniem na świeżo owoców.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, SirKrycha, anulab

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 13 Lis 2021 06:44 #781752

  • anulab
  • anulab's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 25
  • Otrzymane dziękuję: 127
Przemku kusisz , a miałam poprzestać na tych co mam a nawet kilka zlikwidować .
Na zimę kroię pigwowca w plasteki w malakserze i zamrażam lużno w torebkach .
Wyciągam zamrożony kawałek , zalewam wrzątkiem , po przestygnięciu dodaję
miodu .
Surowego też tak przetwarzam , jeśli to można nazwać przetwarzaniem .
Do takiego napoju można dodać mielonego kardamonu , gożdzika , cynamonu , co kto lubi .
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, Babcia Ala

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 14 Paź 2022 22:47 #815750

Witam

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem jeżeli chodzi o owoce?
Po przekrojeniu widać ciemne plamy. NIe jest to problem z utlenianiem bo dotyczy to owoców zerwanych i od razu przekrojonych.
Nie jestem pewien czy nadaje się do dalszej obróbki (nalewka, sok i mus do herbaty).


Beznazwy1.png

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 18 Paź 2022 22:45 #815999

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5675
  • Otrzymane dziękuję: 26894
Zebrałam pierwsze w swoim życiu pigwy, są wielkie i co dalej?

20221018_1639062.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2022 22:45 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, ewakatarzyna, renons

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 18 Paź 2022 22:56 #816001

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7846
  • Otrzymane dziękuję: 51980
:rotfl1:
Nie miała baba kłopotu, to se pigwę posadziła ;)
W poprzednich latach miałam trochę, więc tarłam razem z jabłkami na grubych oczkach, wkładałam do słoików i pasteryzowałam. Idealne do ciasta. Mam jeszcze sporo, więc w tym roku tego nie robię i też mam kłopot. Dzisiaj część pokroiłam i gotowałam. Jutro będę robiła dalej, czyli zrobię przecier, dodam trochę cukru, rumu, lub zaprawki rumowej, jeszcze nie zdecydowałam i do słoików. To będzie dodatek do zimowych, rozgrzewających herbat. Co zrobię z resztą, nie wiem. Zawsze zostaje zrobienie wina, bo nalewki dla mnie zbyt mocne są :dry:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, renons

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 21 Paź 2022 00:20 #816097

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1191
  • Otrzymane dziękuję: 2300
W tym roku pigwa obrodziła. Już przerobiona na sok.

20221010_1257551.jpg

Ta ważyła "tylko" 290 gramów, tegoroczna rekordzistka.
20221011_1522091.jpg
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2022 00:23 przez Malkar. Powód: zmiana zdjęć
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, renons

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 21 Paź 2022 01:00 #816100

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5675
  • Otrzymane dziękuję: 26894
Jak robisz sok, zasypujesz cukrem?
Zastanawiam się czy nie spróbować ugotować w sokowniku, bo wszyscy oprócz mnie i mojej wnuczki narzekają na ten zasypany cukrem, że za słodki.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Pigwy i pigwowce - uprawa, porady 21 Paź 2022 19:19 #816129

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1191
  • Otrzymane dziękuję: 2300
Na początku mojej przygody z pigwami spróbowałam zrobić sok w sokowniku. Niestety bardzo słabo "puszczały" sok. Może jakby były zmielone?
Teraz owoce mielimy tzn. mój mąż je mieli na miazgę w rozdrabniaczu, który sam wymyślił i zrobił. A potem wyciskamy sok z tej miazgi na prasie, na zimno. Sok leci czyściutki, klarowny. Podgrzewam sok do 80 stopni, dodaję 5 dkg cukru na litr soku i do słoików, zakręcam. Tak samo robimy sok z jabłek.
Przy tej ilości owoców nie da rady inaczej.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala, renons


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.392 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum