TEMAT: Żurawina błotna-Oxycoccus palustris

Żurawina błotna-Oxycoccus palustris 19 Gru 2012 22:48 #103549

  • Roma
  • Roma's Avatar
Żurawina błotna
(Oxycoccus palustris)

Jest rośliną wskaźnikową dla gleb kwaśnych
Krzewinka zimozielona.
Wyrasta na podłożach wilgotnych, ubogich w sole mineralne, najczęściej na darniach mchów torfowców, na torfowiskach wysokich i przejściowych, także na mokradłach.
Owoce żurawiny są jadalne, mają kwaśny, cierpki smak. Optymalny smak uzyskują po przemarznięciu. Wyrabia się z nich przetwory takie jak dżemy i konfitury używane np. jako dodatek do mięs.


fotki-wolne zasoby
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2014 14:42 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Żurawina błotna-Oxycoccus palustris 11 Lut 2014 14:56 #223651

  • Roma
  • Roma's Avatar
Żurawina błotna ma także zastosowanie jako roślina lecznicza


Spożywanie owoców wpływa korzystnie na procesy trawienia, polepszając przyswajanie żelaza z pożywienia.
Polecane są jako środek wspomagający w leczeniu chorób infekcyjnych, anemii oraz przy zapaleniu nerek, i dróg moczowych.
Stosowanie owoców żurawin działa ochronnie przed tworzeniem się kamieni nerkowych, są również pomocne przy obniżeniu złego cholesterolu we krwi, pomaga w zdrowieniu po zawale.
Chroni przed wrzodami żołądka.
Znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób jak, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.

Żurawinę możemy spożywać jako:
Sok żurawinowy,-250 ml dziennie
owoce surowe lub mrożone-1 ½ szklanki surowych owoców lub mrożonych żurawin,
suszona żurawina-1/3 szklanki suszonych żurawin
Dżemy oraz jako dodatek do sosów


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.282 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum