TEMAT: Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 04 Kwi 2025 08:11 #874673

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 759
Łatka wrote:
Mam zbytnią skłonność do dygresji. :oops:

Aniu, Twoje dygresje są urocze, nie wyzbywaj się ich. I przepraszam Cię. W prawdzie kwiatek nie jest ani postrzępiony, ani papuzi, za to szczery :oops:

IMG_7989arw.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 04 Kwi 2025 08:20 #874674

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 759
Bobka wrote:
A ja się chyba wyleczę z tulipanów w gruncie .
Co to ma być ? :hammer:
Przecież nie od dziś nie wykopuję cebul .
To czemu pąki kwiatowe znikły w wielu ?

A może co 2-3 lata dosadzać nowe cebule, żeby coś kwitło? Tak bez wykopywania. Tylko jak biologicznie bezpiecznie uśmiercić nie kwitnące już, a wysysające dobrocia z gleby cebule?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 04 Kwi 2025 09:03 #874678

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87332
Cóż, właśnie tak robię, dokupuję nawet nie co 3 lata, lecz rokrocznie. Te "udziwnione". A jako stałą załogę mam botaniczne, no, trochę niewiele zmodyfikowanych, jak niskie krzyżówki z grupy Greiga.

"Bezpieczne biologiczne uśmiercenie" następuje przez selekcję wybranych z odstawionych na kilka tygodni, wyschniętych doniczek. Wywlekam je z ziemi, gdy zaczynają brzydnąć liście, odstawiam w ciemny kąt pod daszkiem i czekam, a latem robię selekcję.
To nie jest ani fachowe, ani uniwersalnie dobre zapewne, po prostu u mnie się sprawdza.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 08 Kwi 2025 18:50 #874932

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87332
Kolejne, mimo ziąbu.
Toronto, rano w cieniu

Po południu:

Purissima, Fostera; niedługo będą wielkie i bialutkie.

Ich kolorowe siostry, Flaming Purissima:

Inny Fostera, Orange Emperor

Maleństwami są natomiast mieszańce T. clusiana, moje bezimienne (jest kilka podobnych). Dzielnie się mnożą i nawet migrują.

No i pierwszy "pełnowymiarowy", Red Wings z grupy crispa; miałam ich dziesiątki, wykończyła je szara pleśń dwa lata temu.

Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2025 18:51 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 10 Kwi 2025 19:26 #875050

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11347
Dla tych co tracą nadzieję...
Jeśli się nie ma wybujałych oczekiwań co do odmian, to są takie tulipany, które nie sposób zamordować.
Ta kępa to wynik rozrośnięcia się jakiejś pozostawionej cebulki, gdy pozbywałam się z tego miejsca tulipana, który nie pasuje tu kolorem. Ciągle się odradza. Jest chyba niezniszczalny
20250410_171736.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.926 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum