• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Kocimiętka (Nepeta)

Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) 24 Kwi 2025 11:33 #875948

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1434
Aaa rozumiem, okrywasz donice :)
Z ciekawości zajrzałam w porady w necie nt przycinania..hmmmm, trochę jestem zdziwiona.
Popatrz na jej zdjęcie ze stycznia tego roku

kocimitkastycze2025.jpg

- zeszłoroczne to suche badylki, ona wg mnie wypuszcza młode pędy z ziemi, na tych suchotkach u mnie nic żywego nie ma, ja to wszystko starannie wycinam przy ziemi, ostrożnie żeby nie uszkodzić młodych zielonych pędów. Fakt, jest dużo roboty, ale jak już mam te super nożyczki sekatorki to idzie szybko, byle by te suchotki były suche :) bo nie da się ich wyrwać a mokre źle się tnie.

W każdym razie nie zostawiam przyciętej suchej miotły jak to widzę w poradach, bo ona na pewno utrudniałaby wzrost zielonych. Wtedy wyrasta zwarta fajna zielona gęsta kulka bo ma dużo światła i miejsca. Jak pisałam tnę radykalnie dopiero po kwitnieniu - takie są moje doświadczenia.
Ciekawa jestem jak się Twoja zachowa, podejrzewam, że może i się zagęści ale kwiaty będą później
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, basia_chl

Zielone okna z estimeble.pl

Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) 25 Kwi 2025 14:02 #876013

• basia_chl
  • basia_chl's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 137
Te moje zdjęcie to jest już po przycięciu, większość zostawiłam i już kwitnie :)
Po zimnie poprzycinałam te suche zeszłoroczne pędy ze środka tuż przy powierzchni i ciachnęłam kilka młodych końcówek z pączkami żeby zobaczyć jak się zachowają.
Pozdrawiam
Basia
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2025 14:02 przez basia_chl.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Klarkia25

Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) 25 Kwi 2025 18:31 #876028

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1434
Basiu Twoja jest ładna, ale faktycznie moja jakby gęstsza, może to też kwestia odmiany? Pochwal się czy cięcie pomogło :flower1:
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.437 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum