TEMAT: Orzech włoski (Juglans regia L.)

Orzech włoski (Juglans regia L.) 14 Gru 2012 01:02 #101594

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11980
  • Otrzymane dziękuję: 7314
Orzech włoski (Juglans regia L.)


Do celów leczniczych stosuje się wykształcone liście, które obcina się w końcu czerwca, a następnie obrywa pojedyncze listki. Suszy się je w cieniu i przewiewie, otrzymując – Folium Juglandis, czyli ziele orzecha.
Ususzone liście mają barwę zieloną, nie posiadają charakterystycznego zapachu roztartych świeżych liści.
Niedojrzałe, zielone owoce orzecha włoskiego – Fructus Juglandis recens zbierane na przełomie czerwca – lipca wykorzystać można do przyrządzenia nalewki orzechowej lub można je poddać procesowi suszenia. Zrywać je należy w momencie, gdy są już wykształcone, ale jeszcze dają się przekłuć igłą.

W wysuszonych liściach orzecha włoskiego znajduje się do 10% garbników ciągowych, związki naftochinonowe, jak hydrojuglon i śladowe ilości juglonu (w świeżych liściach juglonu jest znacznie więcej), flawonoidy – pochodne kwercetyny i kemferolu, leukoantocyjany, kwasy organiczne, do 30 mg% karotenoidów, śladowe ilości olejku eterycznego, trójterpeny, witaminy i sole mineralne.
Wyciągi z liści i owoców orzecha włoskiego mają działanie odtruwające, co w lecznictwie ludowym określane jest jako „czyszczące krew”, obniżają poziom cukru we krwi.
Herbata z liści jest dobrze działającym środkiem przy zaburzeniu trawienia, ma też silne właściwości bakteriobójcze w stosunku do wielu bakterii, zwłaszcza gron- kowców, paciorkowców. Obecność garbników oraz juglonu działa ściągająco na błony śluzowe jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego i na uszkodzoną skórę, zmniejszając ich przepuszczalność, hamują krwawienia z uszkodzonych naczyń włosowatych i zmniejszają stany zapalne. Wykazują także własności przeciwgrzybicze.
Aby przyrządzić leczniczy napar z liści orzecha łyżkę wysuszonych liści orzecha zalewamy 2 szklankami wody i podgrzewamy do wrzenia. Następnie odwar odstawiamy na 5 minut i przecedzamy. Pijemy ½ szklanki 4 razy dziennie, nie dłużej niż przez tydzień.
Olej z orzechów włoskich posiada właściwości przeciwzapalne, ściągające i przeciwbakteryjne, natomiast dojrzałe owoce warto codziennie podjadać, gdyż są bogatym źródłem witamin, minerałów, a przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2012 01:03 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): mag


Orzech włoski (Juglans regia L.) 28 Cze 2015 22:23 #383964

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2614
  • Otrzymane dziękuję: 3259
W zeszłym roku przymrozek pozbawił mnie orzechów, ale w tym będą:

28.06.2015w029-2.jpg


28.06.2015w030.jpg

Orzech włoski (Juglans regia L.) 30 Maj 2017 22:30 #544970

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2614
  • Otrzymane dziękuję: 3259
Orzechowe kitki:

30.05.17027.jpg

Orzech włoski (Juglans regia L.) 30 Maj 2017 22:35 #544971

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11980
  • Otrzymane dziękuję: 7314
Dorko, a orzechówkę robisz? Masz jakiś dobry przepis?

Orzech włoski (Juglans regia L.) 31 Maj 2017 19:59 #545162

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2614
  • Otrzymane dziękuję: 3259
Tego jeszcze nie próbowałam :drink1: nie mam sprawdzonego przepisu.

Wygenerowano w 0.109 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum