TEMAT: Orzech włoski (Juglans regia L.)

Orzech włoski (Juglans regia L.) 14 Gru 2012 01:02 #101594

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Orzech włoski (Juglans regia L.)


Do celów leczniczych stosuje się wykształcone liście, które obcina się w końcu czerwca, a następnie obrywa pojedyncze listki. Suszy się je w cieniu i przewiewie, otrzymując – Folium Juglandis, czyli ziele orzecha.
Ususzone liście mają barwę zieloną, nie posiadają charakterystycznego zapachu roztartych świeżych liści.
Niedojrzałe, zielone owoce orzecha włoskiego – Fructus Juglandis recens zbierane na przełomie czerwca – lipca wykorzystać można do przyrządzenia nalewki orzechowej lub można je poddać procesowi suszenia. Zrywać je należy w momencie, gdy są już wykształcone, ale jeszcze dają się przekłuć igłą.

W wysuszonych liściach orzecha włoskiego znajduje się do 10% garbników ciągowych, związki naftochinonowe, jak hydrojuglon i śladowe ilości juglonu (w świeżych liściach juglonu jest znacznie więcej), flawonoidy – pochodne kwercetyny i kemferolu, leukoantocyjany, kwasy organiczne, do 30 mg% karotenoidów, śladowe ilości olejku eterycznego, trójterpeny, witaminy i sole mineralne.
Wyciągi z liści i owoców orzecha włoskiego mają działanie odtruwające, co w lecznictwie ludowym określane jest jako „czyszczące krew”, obniżają poziom cukru we krwi.
Herbata z liści jest dobrze działającym środkiem przy zaburzeniu trawienia, ma też silne właściwości bakteriobójcze w stosunku do wielu bakterii, zwłaszcza gron- kowców, paciorkowców. Obecność garbników oraz juglonu działa ściągająco na błony śluzowe jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego i na uszkodzoną skórę, zmniejszając ich przepuszczalność, hamują krwawienia z uszkodzonych naczyń włosowatych i zmniejszają stany zapalne. Wykazują także własności przeciwgrzybicze.
Aby przyrządzić leczniczy napar z liści orzecha łyżkę wysuszonych liści orzecha zalewamy 2 szklankami wody i podgrzewamy do wrzenia. Następnie odwar odstawiamy na 5 minut i przecedzamy. Pijemy ½ szklanki 4 razy dziennie, nie dłużej niż przez tydzień.
Olej z orzechów włoskich posiada właściwości przeciwzapalne, ściągające i przeciwbakteryjne, natomiast dojrzałe owoce warto codziennie podjadać, gdyż są bogatym źródłem witamin, minerałów, a przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2012 01:03 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): mag


Zielone okna z estimeble.pl

Orzech włoski (Juglans regia L.) 28 Cze 2015 22:23 #383964

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
W zeszłym roku przymrozek pozbawił mnie orzechów, ale w tym będą:

28.06.2015w029-2.jpg


28.06.2015w030.jpg

Orzech włoski (Juglans regia L.) 30 Maj 2017 22:30 #544970

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Orzechowe kitki:

30.05.17027.jpg

Orzech włoski (Juglans regia L.) 22 Lip 2018 11:55 #619188

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Wyjątkowy rok, orzechów wystarczy na całą zimę:

PICT0036-3.jpg

Orzech włoski (Juglans regia L.) 03 Paź 2021 11:40 #777913

  • Anika
  • Anika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 617
  • Otrzymane dziękuję: 1443
Zaczęły pękać zielone okrywy orzechów, wiec nastał czas zbiorów.

SAM_2706.jpg


Kilka ciekawostek:

Drzewa są długowieczne i owocują 400 - 500 lat

Zawierają znaczne ilości witamin, i soli mineralnych

Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Mają w składzie dużo tłuszczu, oraz wysokowartościowe białko

3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik, ewakatarzyna, Babcia Ala

Orzech włoski (Juglans regia L.) 07 Paź 2021 20:32 #778243

  • Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2453
  • Otrzymane dziękuję: 8076
Tak orzechy są bardzo bogate w składniki potrzebne człowiekowi do normalnego, prawidłowego funkcjonowania, a jak mamy możliwość to sadźmy i zjadajmy swoje własne orzechy rosnące wokół nas, bez chemii i środków konserwujących przywóz / przechowywanie. Ja najbardziej lubię orzechy włoskie jak są świeże zdzieram skórkę z nich wtedy są najsmaczniejsze. Mam co prawda samosiejki, ale polecam osobiście szczepione- duże, smaczne orzechy, łupina tak miękka że można ją rękoma zgnieść. Miejsce ciut osłonięte . Jako soliter pod spodem można przecież postawić stół i posiedzieć w cieniu , rośnie bardzo szybko jak ma dobre warunki.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Anika, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.339 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum