TEMAT: Czarnuszka siewna (Nigella sativa)

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) 06 Sty 2013 22:35 #108605

  • alana
  • alana's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 58
  • Otrzymane dziękuję: 61
Czarnuszka siewna (Nigella sativa)

Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. W polskich warunkach uprawiana jako roślina jednoroczna. Dorasta do wysokości ok. 40 cm, liście pierzastodzielne, łodygi w górnej części rozgałęziają się, a na ich szczycie pojawiają się niepozorne biało-niebiesko-żółte, pięciopłatkowe kwiaty. Owocem są mieszki wypełnione drobnymi, kanciastymi,czarnymi nasionami.

Termin kwitnienie przypada na lipiec-sierpień, a owocuje we wrześniu. Surowcem są wyłącznie nasiona. Wykorzystywane są w ziołolecznictwie i w kuchni.

Nasiona zawierają saponiny, olejek eteryczny i olej tłusty, garbniki i alkaloidy.

Czarnuszka znana była już w starożytności i średniowieczu - nazywano ją wówczas czarną kolendrą. W medycynie ludowej używana jako środek pobudzający trawienie, poprzez wzmożone wydzielanie soków żołądkowych. Poza tym wpływa korzystnie na wydzielanie żółci oraz mleka u karmiących matek. Niekiedy stosowana bywa także jak środek moczopędny, na reumatyzm czy przeciwrobaczy. Wykorzystywana jest także w homeopatii.

Jako przyprawa charakteryzuje się gorzkawym, ostrym i korzennym smakiem oraz specyficznym zapachem. Powszechnie stosowana jest na południu i wschodzie, gdzie przypisywano jej magiczne właściwości ochrony przed czarami. W Polsce wykorzystywana jest rzadziej, głównie jako dodatek do pieczywa, któremu nadaje pikantny smak, polecana jest również do tłustych mięs.


Uwaga: Nie należy mylić czarnuszki siewnej z czarnuszką polną czy damasceńską, wschodnią (rośliny ozdobne).
Pozdrawiam, Ala :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta


Czarnuszka siewna (Nigella sativa) 28 Maj 2013 09:39 #162147

  • Dalia
  • Dalia's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 22
  • Otrzymane dziękuję: 5
Właśnie nie należy mylić bo wtedy się okaże, ze nie jest to to czego oczekiwaliśmy i ani smaku, ani zapachu, a ciasto serowe jest super z taką prawdziwą czarnuszką. Tzw. podpłomyki.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) 29 Mar 2014 23:18 #238518

  • Christin
  • Christin's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 117
Nasiona czarnuszki siewnej znane od wieków i czasami określane jako " “złoto faraonów” " to moja ulubiona przyprawa przy pieczeniu chleba, Są wyjątkowe w smaku i dzięki dodaniu do ciasta chleb zyskuje wyjątkowy smak . Można również posypać po wierzchu..Sporo zużywam więc kupuję bezpośrednio od producenta.

Wspaniale opisuje jego właściwości Dr Henryk Różański

CZARNUSZKASIEWNANASIONA-KK54-14oaza.jpg


CZARNUSZKASIEWNAZDODATKAMIDLAZDROWIAKK54-14oaza.jpg


Domowe panaceum dla mnie i moich najbliższych
To taki niby deser ziołowy a jednocześnie bardzo wartościowy lek na bazie czarnuszki z określonymi dodatkami ziołowymi i miodem. Namawiam do spróbowania - łatwe w wykonaniu
.
zapobiega przeziębieniom, przywraca głęboki oddech,
dba o równowagę hormonalną i zdrowie układu immunologicznego
Spożywać można bezpośrednio ze słoika 3 łyżeczki dziennie.
namawiam - proste w wykonaniu a jego wartość dla zdrowia bezcenna.
Pozdrowienia z nad Drwęcy
album działka i inne hobby

zapraszam >
blog >moja apteka
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2014 23:25 przez Christin.

Wygenerowano w 0.097 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum