TEMAT: Mięta pieprzowa (Mentha piperita)

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 13 Sty 2013 00:11 #110731

  • alana
  • alana's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 58
  • Otrzymane dziękuję: 61
Mięta pieprzowa (Mentha piperita)


Krzyżówka kilku odmian mięt otrzymana w XVII w. W Anglii w Mitcham. W Polsce występuje wiele gatunków w stanie naturalnym, jednak do roślin leczniczych zalicza się miętę pieprzową. Jest to bylina dorastająca do 1 m wysokości (przy sprzyjających warunkach może osiągać wyższe rozmiary), o pędach rozgałęzionych, w większości wzniesionych ku górze, niekiedy także płożących się i tworzących rozłogi nadziemne. Liście intensywnie zielone. Na szczytach pędów pojawiają się kwiatostany zebrane w luźne kłosy. Kwiaty w kolorze liliowym lub fioletowym.

Surowcem leczniczym jest ziele lub liście. Cięcie rośliny należy dokonać ok. 5-6 cm nad ziemią, w taki sposób aby umożliwić jej dalsze odrastanie. Zbiór przeprowadza się dwu- lub trzykrotnie w okresie wegetacji. Po raz pierwszy gdy pojawiają się pąki kwiatowe. Liście można zbierać przez cały okres wegetacji, pamiętając o pozostawieniu co najmniej 1/3 na roślinie. Ziele i liście zawierają: olejki eteryczne (ok. 50% to mentol), garbniki, terpeny, gorycze, flawonoidy, witaminę C i prowitaminę A.

Mięta jako roślina lecznicza pojawiała się już w pierwszych spisach leków (m.in. w papirusie Ebersa), poza tym w egipskich sarkofagach, wykorzystywali ją Persowie, Grecy i Rzymianie. Używana była także w medycynie ludowej.
Współcześnie mięta stosowana jest w schorzeniach żołądkowych, wątroby, woreczka żółciowego, jako środek uspokajający i rozkurczowy. Używana w formie naparów jaki i płukanek (działa przeciwbakteryjnie).

Mięta wykorzystywana jest jako przyprawa do potraw mięsnych, sałatek i sosów, wódek gatunkowych.

Olejek i zawarty w nim mentol mają duże znaczenie w przemyśle cukierniczym, kosmetycznym i perfumeryjnym.

Napar z mięty: 2 łyżki rozdrobnionego ziela lub liście zalać 2 szklankami wrzątku; pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.





Rozrośnięta mięta

Pozdrawiam, Ala :)


Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 28 Mar 2013 06:44 #139018

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 600
  • Otrzymane dziękuję: 301
Jeśli mogę dodać to mięta świeża jako dodatek do kompotów z jabłek na bieżące spożycie ale też jako dodatek kompot na zimę z jabłek. Do pieczeni z drobiu,wieprzowiny dodatek świeżej mięty nadaje niepowtarzalny smak naszej potrawy.Szybko się rozrasta .Roślina bez problemów w uprawie.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 28 Mar 2013 07:25 #139025

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2849
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Problemem może być właśnie jej szybkie rozrastanie się, jest inwazyjna :)

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 28 Mar 2013 18:09 #139136

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 600
  • Otrzymane dziękuję: 301
Tak,ale jak ją będziemy wyrywać z korzeniami to tak szybko się nie rozrośnie.Prawdę mówiąc nie mam z nią kłopotu bo jest na bieżąco w jadłospisie . Nie ma czasu się rozrosnąć.
Ostatnio zmieniany: 28 Mar 2013 18:10 przez bozena.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 28 Mar 2013 18:23 #139139

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1496
  • Otrzymane dziękuję: 889
U mnie mięta żyje w zagrodzie, pomiędzy chodnikiem a trawnikiem, od którego jest odgrodzona wkopanym w ziemię kamieniem. Da się upilnować ;-)


mita.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 28 Mar 2013 20:16 #139170

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
A jak dwa, trzy listki wyśmienicie poprawiają smak sklepowej wódki ! :drink1:
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 28 Mar 2013 20:19 #139171

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1496
  • Otrzymane dziękuję: 889
Mięta jest niebezpieczna. Kusi, żeby codziennie wieczorem robić pyszne mojito ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 18 Sie 2013 13:21 #186665

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12829
  • Otrzymane dziękuję: 7980
U mnie mięta pozarastała wszystko, co się dało, szkoda było ją przycinać, bo obsiadały ją roje pszczół, ale basta :woohoo:
Z wyciętych łodyg uwiłam miętowe wianeczki, wiszą sobie przed altanką działkową i pachną :)


mieta-wianek.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) 14 Paź 2013 01:15 #198292

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12829
  • Otrzymane dziękuję: 7980
Bardzo ciekawym gatunkiem mięty jest mięta jelenia (Mentha cervina), która występuje w Europie Pd., ale w sprzyjających warunkach, pod okryciem u nas również jest rośliną bylinową.
Ma wąskie krótkie listki, kwiaty różowe, zebrane w główkowate koszyczki.

mentha-cervina-kepa.jpg


Jej kwiaty wabią pszczoły. Podczas słonecznych dni wydziela intensywny miętowy zapach.

mentha-cervina-kwiat-pojedynczy.jpg


mentha-cervina-kwiat-pszczola.jpg



Wyciąg z kwiatów i liści mięty jeleniej ma działanie aseptyczne, należy jednak uważnie go stosować, gdyż w większych ilościach ma działanie poronne.

Mięta jelenia najlepiej rośnie w wilgotnych słonecznych miejscach, rozmnaża się przez podziemne rozłogi. W sprzyjających warunkach może stać się rośliną ekspansywną.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Wygenerowano w 0.114 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum