Jałowiec pospolity -
Juniperus communis
Opis morfologiczny: Jałowiec pospolity to dwupienny krzew iglasty dorastający do nawet 10 m wysokości. Pospolity na całym niżu i w niższych partiach górskich; rośnie w widnych lasach, zaroślach, połoninach, piaszczystych nieużytkach. Kora szara, włóknista. Igły ostro zakończone, kłujące osadzone po 3 w okółkach. Kwitnie w kwietniu i maju. Owocem jest tzw. szyszkojagoda.
Surowiec leczniczy: Szyszkojagoda, zbierana póżną jesienią i zimą, oraz gałązki - na wiosnę.
Związki biologicznie czynne: Olejek eteryczny (m.in. pinen, terpinenol, kamfen, mircen i inne terpeny). flawonoidy, garbniki, związek goryczowy, cukry, substancje żywicowe i woski, kwasy organiczne, sole mineralne.
Działanie lecznicze: Bakteriobójcze, żółciopędne, żółciotwórcze, moczopędne, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, przeciwwzdęciowe.
Zastosowanie lecznicze: Odwar z szyszkojagód - w zaburzeniach trawiennych, nadmiernej fermentacji jelitowej, dolegliwościach nerek z obrzękami, stanach zapalnych dróg moczowych i pęcherza, kamicy nerkowej, w niewydolności wątroby, słabym wydzielaniu żółci.
Wyciąg olejowy z szyszkojagód - w kamicy nerkowej, zaburzeniach pracy wątroby, w stanach pożółtaczkowych i zapalnych woreczka żółciowego.
Winko lecznicze z szyszkojagód - w zaburzeniach trawiennych, dolegliwościach układu moczowego.
Okłady z papki z szyszkojagód - w nerwobólach, chorobach reumatycznych, zapaleniu korzonków nerwowych.
Kąpiele z dodatkiem odwaru z młodych gałązek - w gośćcu, dnie i powoli ustępujących dermatozach ciała.
Zastosowanie kulinarne: Szyszkojagody jałowca dodaje się jako przyprawę do potraw mięsnych, bigosu, kapusty, marynat, sosów, pasztetów, farszy - nadają im specyficzny aromat i smak.