Mniszek lekarski - mlecz, dmuchawiec - Taraxacum officinale
Bylina, rośnie na polach, łąkach, pastwiskach, nieużytkach, rumowiskach, w sadach, ogrodach.
Preferuje gleby gliniaste, próchnicze, żyzne, niekwaśne, zasobne w potas.
liście ma zielone, nagie lub nieco owłosione, wcinane, wydłużone, wąskie, po środku posiadają główny przewód mleczny - przewodzący, tworzący z obu stron blaszki liściowej uwypuklenie (żeberko); kwiaty języczkowe, żółte, na pustych wewnątrz szypułkach; owoc - niełupka z puchem. Kwitnie od maja do czerwca, rośnie na łąkach, na ugorach, poboczach dróg, w sadach.
Surowcem jest korzeń, liść lub całe ziele i sam kwiat.
Korzeń wykopuje się na wiosnę lub w jesieni, choć jest bardzo wartościowym surowcem przez cały rok; liście zbiera się od wiosny do jesieni, natomiast kwiaty w czasie kwitnienia, przy czym należy je dobrze otrząsnąć.
Wszystkie surowce należy wysuszyć w temp. do 40o C.
Liście (ziele) zawierają witaminy, np. wit. C - do 100 mg/100 g,
-karoten - do 8 mg, kw. foliowy, tiaminę, ryboflawinę, cholinę, tokoferol, fitochinony, pirydoksynę; sole mineralne, np. wapnia, fosforu, kobaltu, cynku, żelaza, miedzi, manganu, potasu, magnezu, molibdenu i sodu;
- związki gorzkie - laktony seskwiterpenowe, inulinę - do 25%, inozyt, stymulatory biogenne zwiększające odporność organizmu; flawonoidy, cukrowce, żywice i politerpeny.
Kwiaty zawierają aktywnie działający pyłek, luteinę, witaminy, sole, stymulatory, flawony i substancje gorzkie.
Korzenie posiadają: inulinę - do 40%, gumy roślinne - do 4%, glicerydy kwasów: palmitynowego, oleinowego, melisowego i linolowego, mannitol, laktony seskwiterpenowe - tetrahydrovidentyna B, cholinę, germakran, pseudotaraxasterol, taraxasterol, taraxerol, betaamyrynę, żywice.
Ziele i korzeń mniszka lekarskiego mają działanie:
- żółciopędnie, moczopędnie, ogólnie wzmacniające, odtruwające (oczyszczające ze szkodliwych substancji), przeciwobrzękowe, przeciwreumatyczne, przeciwartretycznie;
- wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu miażdżycy; regulują krwawienia miesiączkowe (kwiaty i ziele), regulują przemianę materii, zapobiegają powstawaniu kamicy moczowej i żółciowej oraz regulują pracę wątroby (zapobiegają stłuszczeniu;
- poprawiają samopoczucie, pobudzają apetyt.
Należy dodać, że mniszek zwiększa (uintensywnia) oddychanie wewnątrzkomórkowe (utlenianie cukrowców i tłuszczowców), a co za tym idzie - przyśpiesza metabolizm (ważne jeśli chcemy pozbyć się nadwagi).
Warto go stosować przy
- wszelkich chorobach skórnych i metabolicznych, zaparciach, chorobach pęcherzyka, dróg żółciowych, wątroby, trzustki, śledziony i żołądka, nawracających schorzeniach bakteryjnych i wirusowych (zmniejszona odporność immunologiczna organizmu), osłabieniu, złym samopoczuciu, pękaniu naczyń krwionośnych (liście lub ziele!), niedokrwistości, przy zmniejszonej liczbie limfocytów we krwi oraz granulocytów i monocytów.
Sposób przygotowania naparu: 2 łyżki ziela (liści) lub korzeni, albo 3 łyżki zmielonych kwiatów zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 100-200 ml;
Nalewka mniszkowa - Tinctura Taraxaci (mniszkówka): pół szkl. ziela (liści), korzenia lub 1 szkl. kwiatów zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3- 4 razy dz. po 5-10 ml;
Intrakt mniszkowy - pół szkl. świeżych zmielonych liści (ziela) lub korzeni, albo też 1 szkl. świeżych zmielonych kwiatów zalać 400 ml alkoholu 40-60% o temp. 70-80o C; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać jak nalewkę.
Wyciąg alkoholowy “zimny" - pół szkl. zmielonego ziela (świeżego), korzenia lub 1 szkl. świeżych zmielonych kwiatów zalać 250 ml alkoholu o temp. pokojowej; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać jak nalewkę.
Sok z mniszka - świeże umyte ziele i (lub) korzeń przepuścić przez sokowirówkę. Sok zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżeczce lub łyżce. Można go zakonserwować poprzez zalanie 40% alkoholem (100 ml soku na 100 ml alkoholu). Odrzuconą przez sokowirówkę masę roślinną nie wyrzucać lecz sporządzić z niej alkoholaturę (patrz wyżej) lub macerat: pół szkl. masy roślinnej zalać 1 szkl, wody przegotowanej o temp. pokojowej; macerować 6-8 godzin, przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 100-200 ml. Większą ilość maceratu przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak jak 5 dni.
Miód mniszkowy - na każdą łyżkę świeżego zmielonego ziela lub korzenia (może być też suche) dać 2 łyżki miodu i 10 kr. alkoholu lub gliceryny, wymieszać. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce. W tej samej proporcji miesza się miód z sokiem mniszkowym. Można także alkoholaturę, intrakt i nalewkę zmieszać z miodem (100 ml na 100 ml) uzyskując Alkoholmel Taraxaci, który zażywa się 3 razy dz. po 1 łyżce.
"Jarzynka" z mniszka - 1 kg ziela lub samych liści (bez kwiatów), najlepiej wiosennych zmielić przez maszynkę do mięsa o jak najdrobniejszym sitku (soku nie odlewać!). Tak przyrządzoną masę włożyć do rondla, dodać 3-4 łyżki wody, trochę oleju jadalnego i gotować bez przykrycia 10 minut, pilnując jednak aby się nie przypaliło (gdy nadmiernie odparuje woda dodać jej nieco). Na końcu dodać nieco wywaru z rosołku (kostka rosołowa). Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę białą, rozprowadzić tłustym mlekiem lub śmietaną, dodać ją do masy roślinnej, wymieszać, osolić do smaku, dodać czosnek lub cebulkę drobno pokrajaną i przysmażoną, jeśli ktoś lubi imbir, curry, ziele angielskie i pieprz, trawę cytrynową.
Oprac. na podstawie
A. Ożarowski - Ziołolecznictwo
Henryk St. Różański - Wstęp do zielarstwa i fitoterapii